Între bucuriile lunii decembrie erau, încă de când eram mic, meciurile naționalei feminine de handbal a României. Această echipă națională arată bine, oricum am lua-o, în contextul sporturilor de echipă din România și este singura care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial de handbal feminin.
Din păcate, participarea naționalei feminine de handbal la Campionatul Mondial din Japonia, care începe în 30 noiembrie, este umbrită de scandalul unui presupus dopaj la clubul Corona Brașov. Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Daciana Hosu, Eliza Buceschi, Daria Bucur și extrema stângă a Muntenegrului legitimată la Corona Brașov, Ivona Pavicevic, nu se vor afla în loturile naționalelor lor de teama anulării rezultatelor și a excluderii din competiții. Primele trei sportive au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA.
Regulamentele WADA sunt explicite: „Terapia intravenoasă cu laser este interzisă”. În mod normal, sportivele de performanță nu iau de capul lor nici pastile banale, dar clubul Corona le-a dus pe cele 16 jucătoare la ședințe de terapie interzisă de regulamentele anti-doping.
Dacă se adeverește că sportivele de la clubul Corona au beneficiat de tratamente incorecte de creșterea performanței sportive, atunci sancțiunile ar putea fi dureros de grele, mai ales, că brașovencele sunt angrenate și în Cupa EHF.
Horațiu Pașca (Gloria Bistrița) a declarat pentru ProSport: „Nu știu dacă e momentul să dăm cu piatra înainte să se dovedească ceva clar. Dar dacă s-a întâmplat, am o senzație de furie, pentru că s-a încălcat o regulă a jocului. Deci, dacă toată povestea asta este adevărată, tu nu ai voie să îți bați joc de competiție în halul ăsta. […] Suntem în prag de a pleca la Campionatul Mondial. Dacă aceste lucruri apăreau după primul meci în Japonia și s-ar fi dovedit a fi adevărate, ce se întâmpla? Puteam fi excluși, deveneam țară de lumea a treia la handbal feminin. Cine a luat această decizie la Brașov, și-a bătut joc de o națiune întreagă. Fetele sunt niște bunuri naționale. Cum să faci din România națiune de lumea a treia în handbalul feminin? Lucruri elementare! În an preolimpic, tu faci manipulare intravenoasă. Articolul 4 de la WADA, îl știe toată lumea”.
Fost antrenor la echipa națională în mandatul lui Ambros Martin a reiterat ideea, speră ca toată această poveste să nu fie adevărată: „Acolo sunt niște jucătoare tinere, de mare perspectivă. Cristina Laslo este cumva ca și copilul meu și sper din tot sufletul să nu fie adevărat. Am o furie surdă, ci nu pe jucătoare, pentru că nu au făcut de capul lor, dacă s-a întâmplat această poveste. Cred că cineva este total depășit de evenimente și neprofesionist. Incredibil! Cum să nu știi tu că orice fel de manipulare intravenoasă este interzisă de WADA din 2014? Acele fete nu s-au dus singure, cineva dirijează niște povești! Nu-mi explic, este peste puterea mea de a înțelege”.
Sindicatul Handbaliștilor din România: „Din informațiile pe care le avem, clinica Iomed Clinique nu are avizul de funcționare al Ministerului Sănătății. Cerem public Ministerului Sănătății autorizația de funcționare dată către această clinică!” De asemenea, au anunțat sprijin juridic gratuit pentru sportivele în cauză.
De partea cealaltă, directorul clubului CSM Corona Braşov, Liviu Dragomir, a declarat marţi, după suspiciunile în care este implicată echipa de handbal, că va face totul pentru a demonstra că procedura de care au beneficiat handbalistele a fost făcută ca formă de recuperare medicală, nicidecum de a creşte performanţele sportive.
„Nu s-a pus nici o clipă problema de a apela la proceduri care să mărească performanţele sportive ale echipei, ci intenţia noastră a fost de a le asigura un tratament de recuperare medicală, pentru starea de oboseală pe care o acuzau, dar şi pentru afecțiunile medicale mai vechi de care fetele suferă. Vom face totul pentru a demonstra că nu a fost rea intenţie şi vrem să se reţină că sub nici o formă nu s-a pus problema de a apela la forme interzise pentru a avea un câştig în faţa competitorilor.
Decizia de a se face acest tratament a fost luată după ce s-a discutat atât cu clinica respectivă, cât şi cu medicul echipei şi după ce ni s-au dat asigurări că procedura nu este interzisă. Suspiciunea care planează asupra noastră este foarte gravă, iar implicaţiile sunt foarte mari; din acest motiv, trebuie să facem totul pentru a demonstra că suspiciunile sunt nejustificate. Clubul Corona nu şi-a dorit altceva decât să asigure condiţii bune din toate punctele de vedere şi, implicit, de recuperare medicală pentru sportivele secţiei de handbal, care acumulaseră o stare de oboseală şi aveau afecţiuni mai vechi.
Se tot vorbeşte de faptul că procedura de manipulare a sângelui este interzisă, lucru pe care noi nu l-am făcut. Mai mult, în legislaţia antidoping din România pe care am studiat-o, este stipulat foarte clar ce inseamnă manipulare fizică şi chimică, iar procedura de care fetele au beneficiat fetele nu se încadrează aici”, a declarat Liviu Dragomir.
Clinica Iomed se apără printr-un comunicat semnat de doctorul Tatiana Camancean în care arată că terapia cu laser de joasă frecvență a fost utilizată în tratarea sindromului de oboseală cronică și în cazurile de leziuni musculare, nicidecum în scopul imbunătățirii performanțelor sportive.
Leave a Reply