Joi, 7 aprilie 2022, Asociația Crescătorilor de Vaci – Bălțată Românească, Tip Simmental (ACVBR SIM) alături de Centrul de Inovare Digitală „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajută tehnologiile digitale să ne eficientizăm fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finanțat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene. La eveniment au fost invitați peste 50 de fermieri mici și mijlocii, membri ai filialelor județene ale ACVBR din Brașov, Sibiu, Harghita, Covasna, Hunedoara, Cluj și Bacău.
În cadrul evenimentului FARM-A-THON, au fost prezentate aspecte cheie ale eficientizării activității fermelor de vaci prin digitalizare, respectând condiționalitățile necesare obținerii subvențiilor pentru crescătorii de Bălțată Românească din Planul Național Strategic 2023-2027. Evenimentul a inclus și o sesiune de tip hackathon prin care s-au identificat și discutat tehnologii digitale care pot răspunde la două provocări importante ale fermelor de vaci: cum se poate eficientiza activitatea fermelor și, în același timp, cum se pot respecta condiționalitățile de mediu și legate de bunăstarea animalelor din Planul Național Strategic 2023-2027?.
Prin intermediul acestui hackathon fermierii au avut ocazia să vadă infrastructuri specifice tehnologiilor Internet of Things (IoT), cum ar fi senzori și antene de transmisie date, precum și să primească explicații cu privire la modul de instalare a acestora și ce funcționalități au. Fermierilor li s-a răspuns la întrebările lor legate de adaptarea condițiilor din ferme la noile progrese tehnologice și au propus variante de îmbunătățire a soluțiilor IT prezentate, pentru ca acestea să fie cât mai relevante activității lor. Întâlnirea a oferit și perspective pentru dezvoltarea fermelor prin intermediul digitalizării și finanțărilor europene în următorii 7 ani, pentru ca acestea să-și crească performanța, sustenabilitatea și să ofere un randament mai bun.
Zoltan Haller, membru fondator al ACVBR SIM, a deschis evenimentul spunând că „Digitalizarea va fi viitorul pentru ferme! Întâlnirea de azi reprezintă demararea programului de digitalizare a fermelor de Bălțată Românească și un nou început, un proiect comun al membrilor Asociației pentru implementarea soluțiilor digitale în ferme, pentru cei care vor fi deschiși către soluțiile pe care le vom discuta astăzi și care urmăresc optimizarea fermei, monitorizarea sănătății animalelor și a respectării condiționalităților de mediu.”
Irina Toma, managerul CID FIT a completat: „Într-un peisaj al consultanței agricole în care multe ferme mici și medii de obicei primesc informații despre posibilitățile de inovare în ferme de la vecini, alți fermieri, furnizori de input-uri sau de la televizor, sunt încântată că discuțiile de azi, legate de testarea tehnologiilor digitale în ferme, au loc sub îndrumarea atât a unei asociații de fermieri care le poate oferi centralizat sfaturi despre cum își pot adapta soluțiile în diferite tipuri de ferme, cât și a unui centru de inovare digitală care poate oferi servicii profesionale și imparțiale de testare, experimentare și creștere a competențelor digitale pentru fermieri.”
În urma evenimentului, mai mulți fermieri și-au exprimat interestul pentru a participa la proiecte pilot pentru adoptarea și testarea unor astfel de tehnologii în fermele lor, sub îndrumarea și coordonarea liderilor organizației ACVBR.
Digitalizarea agriculturii în Europa și România
Pentru următorii 7 ani, Comisia Europeană a creat două programe de finanțare pentru a susține digitalizarea în agricultură, și anume Orizont Europa și programul DIGITAL[1].
Prin programului Orizont Europa[2] se va finanța cercetarea și inovarea în domeniul digitalizării agriculturii, în special pentru dezvoltarea soluțiilor ITla problemele cele mai presante din sectorul agro-alimentar, pentru creșterea raportului între costurile și beneficiile soluțiilor digitale dedicate domeniului, precum și pentru îmbunătățirea nivelului de încredere în partajarea de date. Pentru perioada 2023-2027, 9 miliarde de euro vor fi investiți în proiecte din cadrul prorității 6 „alimentație, bioeconomie, resurse naturale, agricultură, piscicultură, acvacultură și mediu” care include și soluțiile digitale pentru agricultură, precum și în cadrul priorității 4 „digital, industrie și industria aero-spațială”, care include tehnologii inovatoare cum ar fi IoT, cloud, procesare avansată, inteligență artificială, robotică și blockchain care pot fi aplicate și în domeniul agriculturii.
O altă sursă importantă de sprijin pentru digitalizarea fermierilor și a firmelor din regiune pentru următorii ani sunt Centrele de Inovare Digitială (CID sau DIH – Digital Innovation Hubs). În perioda 2022-2025, prin programul DIGITAL, Comisia Europeană va finanța în fiecare țară mai multe CID-uri care au rolul de a susține întreprinderile mici și mijlocii (IMM) să adopte tehnologii digitale. Acestea oferă IMM-urilor și administrațiilor publice servicii de demonstrare și testare ale soluțiilor IT menite să le crească acestora nivelul de conștientizare asupra tehnologiilor digitale disponibile în domeniul lor. CID-urile oferă de asemenea și servicii de instruire pentru creșterea competențelor angajaților și pentru a le facilita accesul la finanțare.
CID FIT este unul din cele 8 centre de inovare digitală din România care au candidat în februarie 2022 să devină parte din rețeaua europeană specifică și este singurul din Regiunea Centru care s-a angajat să contribuie la digitalizarea IMM-urilor din toate cele 6 județe ale regiunii. Proiectul pilot realizat de CID FIT împreună cu ACVBR SIM în cadrul Smart Agri Hubs este unul din primele evenimente ale CID FIT dedicate sectorului agricol și reprezintă un pas important pentru digitalizarea sectorului zootehnic din România.
ACVBR SIM a identificat aceste oportunități de finanțare pentru următorii 7 ani și dorește să promoveze soluțiile digitale pentru cele 9500 de ferme membre ce cresc vaci de rasă Bălțată Românească. Bălțata Românească de tip Simmental este cea mai răspândită rasă autohtonă de vaci ameliorată din România, fiind recomandată atât pentru producție de lapte, cât și pentru cea de carne.
Îmbunătățirea randamentului fermelor românești de vaci este cu atât mai importantă cu cât sectorul zootehnic, și în special al creșterii vacilor, a fost în relativ declin în ultimii 30 de ani, cel puțin din punct de vedere al efectivului de animale. În perioada 1990-2013, efectivul de vaci al României a scăzut cu aproximativ 60%[3]. Deși sectorul creșterii bovinelor a întâlnit apoi o ușoară creștere, cu anul 2016 reprezentând un vârf al efectivului de de bovine[4], acesta a continuat să scadă în umrătorii 5 ani, fiind cu 11% mai mic în 2021. Astfel, în ceea ce privește carnea de vită, deficitul comercial mediu anual este de 31 milioane euro, cu un grad de acoperire al importului prin exporturi de 48%[5]. Cu toate acestea, industria agro-alimentară este unul dintre sectoarele de specializare inteligentă din Regiunea Centru, având un potențial de creștere economică și inovare ridicat. Creșterea animalelor, precum și prelucrarea laptelui și a cărnii reprezintă un lanț valoric important pentru economia regională, reprezentând aproximativ o treime din cifra de afaceri anuală a sectorului[6].
Având în vedere faptul că România are o structură agricolă fragementată și polarizată, fiind țara cu cel mai mare număr de ferme mici din Europa, asocierea fermierilor în structuri asociative precum ACVBR este foarte importantă și oportună și pentru promovarea inovării în agricultură și diseminarea infomațiilor către fermieri pentru creșterea competitivătății acestora. Astfel, CID FIT și ACVBR SIM doresc să continue colaborarea pentru dezvoltarea soluțiilor digitale pentru fermierii de vaci din România, beneficiind și de finanțările oferite prin programele europene și naționale pentru pentru susținerea inovării și a digitalizării în agricultură.
[1] https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/future-farming
[2] https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/future-farming
[3] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2672839
[4] https://timlact.ro/evolutia-efectivelor-de-bovine-in-romania/
[5] https://acad.ro/SARS-CoV-2/doc/d17-Sectorul_agricol_mediul_rural.pdf
[6] http://www.adrcentru.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anexe_RIS3_2021-2027.pdf
Sursa foto: Iceberg Plus
Leave a Reply