După vizita lui Raed Arafat la Brașov din 6 august, în loc să avem clarificări cu privire la situația Spitalului Modular ATI, am rămas cu o neclaritate în plus, aceea că paturile ATI Covid din Spitalul Județean se vor desființa, iar în unitatea modular vor fi amenajate doar 14 posturi ATI.
Pentru celelalte neclarități am cerut informații la Spitalul Județean încă din 30 iulie. Întrebările pe care le-am adresat sunt următoarele:
1. Cum explicați faptul că unui ofertant i-au fost trimise cu cinci zile mai târziu documentațiile necesare pentru participarea la achiziția publică?
2. Construcția trebuia să înceapă în 20 mai 2020 și trebuia să fie încheiată pe 20 iulie 2020, conform Spitalului Județean, însă a început cu o întârziere de mai bine de o lună. De ce această întârziere?
3. Spitalul Județean spune că este nevoie de 18 milioane de lei pentru dotarea/echiparea Spitalului Modular. Din ce sursă vin banii și când? Ce demersuri sunt făcute până în acest moment pentru a accesa acești bani?
4. Când estimați că spitalul modular ATI va fi funcțional?
5. De ce nu a fost pregătit terenul în avans (lucrările menționate la punctul c), până la data de 20 mai, când trebuia să înceapă lucrările și au început pregătirile doar în 22 iunie?
6. De ce nu au fost oferite în termen informațiile cerute de Fundația Hera?
7. Ce demersuri s-au făcut și se fac de către Spitalul Județean pentru a acoperi necesarul Spitalului Modular ATI cu personal medical?
8. Vă rog să puneți la dispoziție toate documentele la care faceți referire în comunicatul de presă: contractul de atribuire privind construirea spitalului modular Covid, în integralitatea sa; procesul verbal de deschidere a ofertelor Nr. 13444/13.05.2020; Raportul procedurii din 15 mai 2020; Contractul de Dirigenție de șantier; studiu de piață privind experiența în lucrări de construcții; Adresa nr. 196.046/18 iunie 2020; Adresa nr. 58.042/22 iunie 2020; Ordinul de începere a lucrărilor.
9. Spitalul Județean a mai apelat la sprijin din partea Fundației Hera, după predarea proiectului tehnic? Dacă da, pentru ce și care a fost răspunsul Fundației? Dacă nu, de ce nu?
Am cerut ca răspunsul și documentele să fie puse la dispoziție în format electronic. Nu am primit niciun răspuns până la această dată.
În schimb, presa a fost invitată luni, 10 august, la o conferință de presă la Spitalul Județean. Directorul Medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Cătălin Mișarcă, chiar înaintea începerii conferinței, ne-a spus că a convocat-o pentru că „vrem să clșarificăm lucrurile”.
În cadrul conferinței, așa cum o să vedeți și din înregistrări, clarificările nu vin toate, doar o parte. Să luăm lucrurile pe rând.
Domnul doctor Mișarcă a spus răspicat, Spitalul Județean nu este spital Covid și are aviz DSP pentru paturile ATI Covid. În Spitalul Județean se tratează doar cazuri grave Covid-19 și doar în ATI. Acest lucru se întâmplă pentru că spitalele Covid-19 nu au paturi ATI (Boli Infecțioase, Pneumo și Neuro).
Spitalul Județean are 15 paturi ATI funcționale, complet echipate, pentru Covid. Dintre acestea două sunt păstrate libere pentru a putea deservi urgențele. Și de aici neînțelegerea că ar fi numai 13 paturi.
Cele 15 locuri ATI vor fi mutate în Spitalul Modular, iar zona actuală în care funcționează acum ATI Covid-19 va fi eliberată și băgată în reabilitare în cadrul proiectului de reabilitare a Spitalului Județean. Astfel, Spitalul Județean va avea 28 de paturi ATI în unitatea modulară. Practic, numărul de posturi ATI crește cu 13.
Doctorul Cătălin Mișarcă a adus o lămurire și cu privire la terapia ATI versus terapie intermediară, despre care vorbea Arafat. Terapia intermediară nu există ca dotare, toate paturi vor fi dotate cu echipament complet ATI. Există diferite etape în care se poate afla un pacient, în care se pot folosi diferite aparate din dotarea unui post ATI.
Tot domnul doctor Mișarcă spune că Spitalul Județean are o parte din echipamentele necesare dotării celor 28 de postări ATI. Rămâne de văzut dacă Arafat va trimite echipamente pentru 28 de posturi sau doar pentru 14.
Data de 21 august rămâne pentru finalizarea construcției, iar domnul doctor avansează data de 1 septembrie 2020 pentru darea în funcțiune a celor 28 de posturi ATI ale modularului.
În ceea ce privește personalul medical necesar, domnul doctor spune că Spitalul Județean va asigura funcționarea celor 28 de posturi ATI cu personal propriu. În acest moment, sunt 16 medici ATI, 14 medici rezidenți ATI, și se așteaptă sosirea a încă 3 medici ATI.
Conflictul cu Fundația Hera
În ceea ce privește întârzierea începerii lucrărilor, domnul doctor spune că au primit documentația incompletă și nu au putut da drumul la toate demersurile și că au trebui să respecte toate procedurile și reglementările achiziției publice. Aceste lucruri au produs întârziere pentru obținerea avizelor necesare. Însă domnul doctor nu spune dacă problemele cu documentele sunt înaintea sau după emiterea autorizației de construire.
Am întrebat dacă Spitalul Județean a chemat Fundația Hera să ajute la partea de documentații, acolo unde erau probleme. Domnul doctor Mișarcă a spus că Fundația Hera nu a făcut proiectul tehnic, ci o firmă de la București. Am întrebat, în acest caz care a fost rolul Fundației Hera, iar domnul doctor a spus că nu vrea să intre în dispute politice.
Iar întrebarea „Cum explicați faptul că unui ofertant i-au fost trimise cu cinci zile mai târziu documentațiile necesare pentru participarea la achiziția publică?” rămâne în continuare fără răspuns. De altfel nu are cum să existe un răspuns care să facă sens. Și atunci se ridică întrebarea, ce interese sunt acolo? Mai ales că domnul doctor Mișarcă spune că au respectat toate procedurile și reglementările achiziției publice.
Despre achiziția publică am scris în articolul Achiziție publică mai scumpă cu 2,8 milioane lei fără TVA în cazul construcției Spitalului Modular de la Județean.
Cu ocazia acestei conferințe de presă aflăm și că Spitalul Județean nu are stație de epurare, iar lichidele infecțioase sunt colectate în niște pungi speciale, în baza unui contract cu o firmă specializată, autorizată, care preia și neutralizează deșeurile. Nu se aruncă nimic în canalizarea orașului.
Unitatea modulară este prevăzută cu o stație de epurare, dedicată doar unității modulare. De asemenea, este prevăzută cu un sistem de ventilație care nu permite ieșirea aerului în afara unității.
În concluzie, clarificarea și transparența se face doar până acolo unde convine. În momentul în care nu mai convine, se trece la acuzații, care sunt sub forma jocurilor politice și că cineva vrea ca Spitalul Modular să nu se facă. Am întrebat de ce ar vrea cineva să nu se facă, în contextul în care partea acuzată a venit cu propunerea și cu proiectul tehnic. Nu am primit niciun răspuns.
Leave a Reply