Dezvoltarea orașului sau doar profit personal? Planurile Maurer pentru Dealul Warte

La jumătatea lunii august scriam de situația apărută pe Dealul Warte, la adresa Stejerișului, nr. 12, adică pe proprietatea deținută de Maurer. Era vorba de săpăturile făcute de un vecin pe proprietatea lui Maurer. Față de situația sesizată, autoritățile locale spun că pentru săpăturile de pe Dealul Warte, de pe proprietatea lui Maurer, nu este nevoie de autorizație de construire.

Tot atunci scriam și de situația certificatelor de urbanism pentru strada Stejerișului, certificate care au primit respingere, după care s-au eliberat. Nu le mai reiau pe toate în discuție, că sunt în articolul trecut. Dar vreau să continuăm discuția cu cel cu nr. 1715 / 30.06.2022, Solicitant: MAURER IMOBILIARE SA PRIN PRICOPE CĂTĂLIN, Scopul solicitării: Întocmire PUZ-DEZVOLTARE DOTĂRI PENTRU TURISM ŞI FUNCŢIUNI COMPLEMENTARE, Adresa lucrării: localitatea, strada Stejerişului, nr. 12, Valabilitate: 24 luni

Este important acest certificat de urbanism pentru că el deschide calea planurilor imobiliare ale lui Maurer pentru Dealul Warte. După cum vedeți, în denumirea certificatului este vorba despre realizarea unui PUZ cu dotări pentru turism şi funcţiuni complementare.

Trebuie să reamintim că intențiile lui Maurer pentru Dealul Warte sunt mai vechi. Ultima discuție publică pe acest subiect a fost în 2017, la o dezbatere organizată la sala mică de la Patria. La acea dezbatere, unul dintre participanți și opozanți față de proiectul Maurer a fost actualul primar, Allen Coliban (la acea vreme fiind senator).

La acea dată se vorbea de construcții cu un nivel de înalțime de P+7, pe o suprafață construită de 5690.4 mp, și un număr de 200 de apartamente în regim hotelier. Suprafața totală reglementată de PUZ este de aproximativ 10.000 mp.

În imaginile de sus vedeți randarea care circula la vremea respectivă și planșa PUZ-ului propus. Din această planșă se văd trei zone cu diferite niveluri de înălțime. Regimul cel mai mic este pe subzona ZL cu 6 niveluri, urmat de subzona M2-i cu 7-8 niveluri și zona M2 cu 15-16 niveluri.

La momentul respectiv a existat și un punct de vedere al OAR Brașov-Covasna-Harghita care conținea obiecțiile față de propunerea Maurer.

După acea dezbatere, intenția lui Maurer părea să se fi oprit. Însă astăzi știm că ea a fost trecută sub tăcere, demersurile continuând. Despre subiect nu mai vorbesc nici OAR Brașov-Covasna-Harghita și nici primarul Allen Coliban, adică cei care au ridicat obiecții în 2017.

Un PUZ nou

În ultimele 12 luni, am aflat că noua propunere de PUZ a lui Maurer a trecut de câteva ori prin Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU).

Câteva precizări estrase din lege despre natura acestei comisii. Conform Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul

(5) În activitatea lor, arhitecții-șefi sunt sprijiniți de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, comisie cu rol consultativ care asigură fundamentarea tehnică de specialitate în vederea luării deciziilor.
(12) Structura de specialitate condusă de arhitectul-șef al județului, al municipiului București, al municipiului sau al orașului îndeplinește următoarele atribuții principale:
a) inițiază, coordonează din punct de vedere tehnic elaborarea, avizează și propune spre aprobare strategiile de dezvoltare teritorială urbane, precum și documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism;
b) convoacă și asigură dezbaterea lucrărilor Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism;
c) întocmește, verifică din punct de vedere tehnic și propune emiterea avizelor de oportunitate, a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire;
d) urmărește punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare urbană și a politicilor urbane, precum și a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism;
e) asigură gestionarea, evidența și actualizarea documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului;
e^1) transmite periodic Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene situațiile cu privire la evidența și actualizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism;
f) organizează și coordonează constituirea și dezvoltarea băncilor/bazelor de date urbane;
g) coordonează și asigură informarea publică și procesul de dezbatere și consultare a publicului în vederea promovării documentațiilor aflate în gestiunea sa;
h) participă la elaborarea planurile integrate de dezvoltare și le avizează din punctul de vedere al conformității cu documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism legal aprobate;
i) avizează proiectele de investiții publice din punctul de vedere al conformității cu documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism legal aprobate.

și la art. 37 (1) În scopul îmbunătățirii calității deciziei referitoare la dezvoltarea spațială durabilă, în coordonarea președinților consiliilor județene și a primarilor de municipii și orașe, respectiv a primarului general al municipiului București se constituie Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-șef.
(1^2) Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism de la nivelul consiliilor județene și al municipiilor fundamentează din punct de vedere tehnic emiterea avizului arhitectului-șef.
(2) Comisia tehnica de amenajare a teritoriului și urbanism este formată din specialiști din domeniul amenajării teritoriului și al urbanismului, secretariatul comisiei fiind asigurat de structura de specialitate din subordinea arhitectului-șef.

Am făcut acest extras din lege ca să vedeți cine are responsabilitatea la Primăria Brașov în ceea ce privește CTATU și urbanismul, arhitectul șef.

Din partea Primăriei Brașov avem liniște completă față de demersul Maurer.

Ce propune noul PUZ?

Conform Studiului de oportunitate, „noile construcții ce se doresc a se edifica pe terenul ce a inițiat documentația PUZ, în suprafață de 9.484 mp, vor avea funcțiunea de turism și recreere, în principal de apart-hotel, cu o capacitate de maximum 300 de unități de cazare, cu spații comerciale, SPA, de recreere, aceasta realizându-se printr-o clădire proiectată ce conține atât apartamente cât și camere individuale sau unități de închiriere, aflate sub supraveghere permanentă.”

Indicatori admiși

Zona M2 – subzona mixtă situată în afara limitelor zonei protejate cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+14-15 niveluri cu accente inalte:
CONSTRUCȚII P+8-10E
P.O.T. maxim = 30% pentru proiecția la sol a construcțiilor P+8-10, cu posibilitatea extinderii parterului, mezaninului și etajului 1, până la P.O.T. maxim= 60%,C.U.T = 4,2
CONSTRUCȚII ACCENT INALT P+14-15E
P.O.T. maxim= 20% pentru proiecția la sol a construcțiilor „puncte de accent înalte”, cu posibilitatea extinderii parterului, mezaninului și etajului 1, până la P.O.T. maxim= 60%, C.U.T = 4,4

Numărul locurilor de parcare, cu repectarea HG 525/1996, anexa 5:
5.10.1. Pentru toate categoriile de construcții de turism vor fi prevăzute locuri de parcare, în functie de tipul de clădire și de categoria de confort, 1-4 locuri de parcare la 10 locuri de cazare.
Numărul de locuri de parcare propus la subsolurile clădirii este de 250 (din care, minimum 120 de locuri pentru unitățile turistice, restul fiind dedicat dotărilor complementare și angajaților).

Accesul auto se propune pe str. Calea Poienii, prin drept de servitute, iar accesul pentru masinile de intervenție, de pe str Stejerișului. Strada Calea Poienii este strada care deservește complexul imobiliar Bellevue Residence. De altfel, datorită configurației dealului Warte și a construcțiilor existente, accesul auto nu poate fi realizat decât pe drumul deținut de Bellevue Residence.

Arhitectură nouă

Spre deosebire de propunerea din 2017, Maurer vine cu un nou concept arhitectural, despre care spune că are referințe cu obiective istorice din centrul istoric, vedeți planșa următoare.

Cum se vede clădirea din diferite puncte ale orașului, așa cum spune proiectatul în planșele ilustrative. Redau două planșe.

Credeți că aceste ilustrări sunt realiste pentru o clădire cu P+14-15? Se încadrează din punct de vedere arhitectural în zona istorică?

Mai adaug patru randări pentru a avea o mai bună imagine asupra proiectului Maurer.

Documentația pentru Maurer este făcută de compania MGM Urban Proiect, companie deținută de către Gabriela Micioiu. Conform documentației, doamna Micioiu este și șef de proiect. Dânsa a candidat la alegerile locale din 2020 pe lista PMP Brașov, în echipa fostului viceprimar Mihai Costel.

De la opozant la partener de evenimente

Pe la începutul articolului vă spuneam că Allen Coliban era opozant în 2017 al proiectului imobiliar Maurer de pe Dealul Warte. Anul acesta, în calitate de primar, Allen Coliban l-a avut pe Maurer partener la două evenimente, Forumul Orașelor Verzi și Expo Real – Târgul de Imobiliare de la Munchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.