În ședința ordinară de astăzi, Consiliul Local Brașov a aprobat organizarea Comisiei mixte tehnice pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia. Rolul acestei comisii este de a analiza care sunt perspectivele și oportunitățile pentru a face un inel protejat în jurul Brașovului.
In scopul imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor si dezvoltarii spatiale sustenabile a Municipiului Brasov, in coordonarea Primarului Municipiului Brasov, se constituie la initiativa primarului Comisia tehnica pentru INFIINTAREA ARIEI PROTEJATE (PARCUL NATURAL) BRASOVIA (CTIAPB) in conformitate cu art. 127 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
În componenţa comisiei, propun următorii membri:
– 3 consilieri locali: Cezar Crican – USR, Pamela Diaconu – PNL, Raluca Stancu – PSD;
– 3 membri din aparatul de specialitate al primarului;
– 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect “Parc Natural Braşovia”;
– 3 membri, specialişti în domeniile: conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic, şi/sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate şi care vor fi selectaţi prin apel public.
Principiile, strategiile si planurile de actiune care stau la baza activitatii directe si indirecte a CTIAPB urmeaza a fi elaborate in conformitate cu:
– Obiectivele, tintele si indicatorii definitiei dezvoltarii durabile a UNO (Sustainable Development Goals, SDG, Paris 2015) transpuse in legislatia nationala
– Obiectivele, tintele si indicatorii Conventiei Carpatice transpuse in legislatie nationala
– Conventia Peisajului transpusa in legislatie nationala
– Directiva Europeana Flora, Fauna, Habitate transpusa in legislatie nationala
– Legea Ariilor Protejate
– Principiile Turismului Sustenabil conform “ Policy Learning Platform on environment and resource efficiency (UE)”
– Principiul “ mobilitatii verzi” – planurile de mobilitate sunt concepute dpdv al pietonului, biciclistului sau utilizatorului mijloacelor de transport in comun
– Principiul “accesibilitatii pentru toti” – toate structurile de interes pentru vizitare (puncte de belvedere, trailuri etc) sunt destinate si persoanelor cu handicap motoric permanent sau temporar, persoanelor nevazatoare si/sau fara auz, etc.
– Principiul “sustenabilitatii” – pe langa tintele SDG se elaboreaza indicatori locali de sustenabilitate
– Principiul “ marketingului corect” – produsele si serviciile de turism sustenabil elaborate prin cooperarea dintre stakeholder si administratie din zona “PNBrasovia) indeplinesc setul de criterii legate de marketingul corect
Leave a Reply