Primăria Brașov anunța la începutul lunii iulie achiziția a 12 senzori pentru măsurarea și monitorizarea parametrilor de calitate a aerului. Odată cu acest anunț, Primăria Brașov a înaintat brașovenilor invitația să transmită propuneri de locuri în care ar putea să fie amplasați senzorii.
Deși brașovenii sunt nemulțumiți de calitatea aerului și au cerut instalarea unei rețele de senzori, aceștia nu s-au mobilizat pentru a trimite propuneri de amplasare. Doar 12 persoane au trimis propuneri, pentru mai multe locuri, unele se suprapun:
1. Intersecție b-dul Gării – str. 13 Decembrie – str. Aurel Vlaicu (la Făget);
2.Intersecție Calea București – str. Zizinului – str. Toamnei – b-dul 15 Noimebrie (intersecția 3 Alimentare);
3.Intersecție Calea București – b-dul Saturn – str. Poienelor ( Mc Donald’s);
4.Cartier Avantgarden Bartolomeu;
5.Cartier Tractorul – zona nouă;
6.B-dul Eroilor (la Casa Armatei si la Modarom);
7.Piața Sfatului;
8.Poarta Șchei;
9.Intersecție Calea Făgărașului – str. Lungă – str. Stadionului
10.Intersecție b-dul Griviței – str. 13 Decembrie (la Onix);
11.Pe b-dul M. Kogălniceanu (intersecție cu b-ul Victoriei);
12.Str. Traian (în zona Spitalului Județean);
13.Str. Uranus ( la intersecțiile cu b-dul Saturn și Calea București);
14.Intersecție b-dul Saturn – str. Zizinului – str. Alexandru Vlahuță (la Gemenii);
15.Intersecție str. Carpaților – str. Zorilor;
16.Str. Hărmanului, la Autogara 3;
17.Intersecție str. Carierei cu str. Bazaltului;
18.Zona Terminalului RAT de la Stadionul Municipal;
19.Intersecție str. Aurel Vlaicu – b-dul Griviței – str. Plevnei.
Zilele următoare lista propusă de cetățeni va fi completată și cu locațiile discutate cu specialiștii în domeniul mediului, iar de săptămâna viitoare va începe montarea acestor echipamente.
„Am primit propunerile de la cetățeni pentru montarea senzorilor. Sunt propuneri bune; unele se suprapun cu cele pe care și noi le luam în calcul ca și locații în care să amplasăm acești senzori, altele sunt noi și binevenite. În următoarele 10 zile vom amplasa acești senzori în zonele propuse și în zonele analizate de primăria municipiului Brașov, împreună cu specialiștii de mediu, în așa fel încât acolo unde sunt probleme să știm acest lucru, să vedem care este sursa și să luăm măsurile care pot fi implementate de Primăria municipiului Brașov. Este o primă etapă, un prim pas, în ceea ce ne propunem să facem pe raza municipiului Brașov în ceea ce privește monitorizarea calității aerului. Vor urma și alte măsuri. Mă bucur că am avut o reacție așa de bună din partea cetățenilor, care s-au implicat în acest proces de monitorizare a calității aerului”, a declarat primarul George Scripcaru.
În această prima etapă, Primăria Brașov a achiziționat trei tipuri de senzori, împreună cu accesoriile necesare punerii în funcțiune și alimentării electrice a lor, precum și aplicațiile software necesare integrării în sistemele informatice existente la nivelul primăriei. Acești senzori vor fi montați pe stâlpii de iluminat.
Tipul 1 de senzori, uRAD Monitor, model A3, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, compuși volatili, particule în suspensie PM 2,5, CO2, formaldehidă.
Tipul 2 de senzori, uRAD Monitor model Smoggie PM, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PMl0, PM 2,5 si PM l.
Tipul 3 de senzori, uRAD Monitor Industrial, 2 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10, O3, NO2, SO2, CO.
Aplicația instalată în cloud va da posibilitatea urmăririi în timp real a citirilor tuturor senzorilor, de asemenea permite afișarea de grafice și alerte cu privire la depășirea pragurilor pentru diverși parametri măsurați. Datele vor putea fi găsite pe site-ul Primăriei Brașov.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply