Mobilitatea urbană în Brașov arată extraordinar în declarații. „Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru”, cea mai recentă declarație a lui George Scripcaru.
Desigur, declarația aparține profesorului de sport, George Scripcaru, cel care nu a profesat niciodată, dar care a ajuns primar. În practică, adică în viața noastră de zi cu zi, avem parte de niște decizii pe partea de mobilitate care ne omoară cu zile. Aici vorbim de accidente și de poluare.
Un caz deja cunoscut este bd-ul M. Kogălniceanu, și în special porțiunea dintre Victoriei și Meșotă, respectiv stația RATBV care a devenit ținta accidentelor și, care a determinat autoritățile să ia măsuri. Prima măsura a fost bâlbâiala cu montarea și demontarea unui limitator de viteză în aceeași zi.
Apoi a venit comunicarea din partea cu Primăriei Brașov în care se preciza că „o discuție aparte a avut loc pe creșterea siguranței circulației pietonale și rutiere în zona b-dului M. Kogălniceanu, prin prisma ultimelor accidente care au avut loc în acea zonă. Într-o primă etapă se vor lua măsuri pentru creșterea siguranței pietonilor și a călătorilor din stația RATBV de la Meșotă. Astfel, în următoarele zile, va fi ales modelul pentru sistemul de siguranță care va fi montat la limita dintre carosabil și trotuar, model care, pe de o parte va trebui să aibă un aspect estetic care să se încadreze cu zona centrului civic, care să protejeze pietoni și, în același timp, să reducă riscurile pentru șoferii care pierd controlul mașinilor. În ceea ce privește creșeterea siguranței în trafic, vor fi analizate mai multe soluții pentru a îi face pe șoferi să nu depășească viteza legală pe acest tronson de drum, una dintre aceste soluții fiind ampalsarea unui sitem radar cu cameră foto. Pe modelul implementat cu ISU, în care Primăria Brașov achiziționează echipamentul, după care îl pune gratuit la dispoziția instituției care îl utilizează, primarul le-a prezentat reprezentanților poliției această soluție, respectiv Municipalitatea să achiziționeze acest sistem radar și să îl puna gratuit la dispoziția Poliției. Urmează să se facă o analiză la nivelul IPJ Brașov și, în funcție de aceasta, să se aleagă cea mai bună soluție”.
Infrastructura generează comportamentul în trafic, spun specialiștii olandezi în mobilitate urbană. Indicatoarele de circulație și camerele radar nu sunt suficiente și este nevoie de o intervenție la nivelul infrastructurii care să determine fizic reducerea vitezei. Ar trebui luat în calcul renunțarea la sensul unic.
Din Comisia de Circulație mai iese și câte o soluție bună, dar este bună atâta timp cât ea este aplicată constant/zilnic.
„În cadrul Comisiei de circulație, au fost luate în discuție o serie de recomandări ale Poliției Municipiului Brașov și ale Poliției Locale. O parte dintre recomandări au fost avizate, altele vor fi analizate și pe teren. Astfel: având în vedre că un sens al str. Ionescu Crum a fost transformat în parcare, ceea ce creează foarte multe probleme de trafic, a fost avizată solicitarea de montare a indicatoarelor rutiere cu semnificatia Oprirea interzisă. Este vorba de tronsonul de stradă care se află în domeniul public, repectiv cel din față de la Brașov Business Park. După montarea acestor semne de circulație, toți cei care vor parca pe carosabil, vor fi amendați. De asemenea, a fost avizată și solicitarea de montare a acelorași semne cu oprirea interzisă în zona Parchetului, de pe str. Hărmanului”.
O altă soluție, care din comunicarea Primăriei arată că este cea indicată de primarul George Scripcaru, prevede montarea de separatoare de sens pe DN 73: „Pentru reducerea accidentelor, pe DN 73, a fost solicitată instalarea unor separatoare de sens. Primarul a prezentat soluția propusă pentru acest tronson de drum, soluție care a fost acceptată de reprezentanții poliției. Astfel, între cele două sensuri de circulație va fi amenajat un scuar, la fel ca cele de pe Calea București sau de pe Calea Feldioarei”.
Oare când va avea Brașovul specialiști în urbanism și mobilitate urbană care să prezinte soluții și analize?
Comisia de Circulație aduce și o schimbare de sens: „Una dintre solicitări care va fi pusă în practică după o analiză pe teren a reprezentanților poliției rutiere, poliției locale și ai Primăriei Brașov este cea a schimbări sensului de circulație pe str. M. Weiss, tronsonul cuprins între str. Nicolae Bălcescu și Castelului. Astfel circulația ar trebui să se realizeze dinspre N. Bălcescu spre Castelului”.
Pentru accesul în parcarea de pe strada Geroge Barițiu, Comisia de Circulație propone: „O altă discuție s-a axat pe accesul spre parcarea privată de mai sus de Biserica Neagră (vis-a-vis de Arhivele Naționale), având în vedere că de multe ori, în special când parcarea este plină, sunt autovehicule care blochează o bandă, în sensul de urcare, în așteptarea eliberării unui loc de parcar, ceea ce creează blocaje în trafic. propunerea din comisie a fost de a bloca accesul spre parcare a celor care urcă pe str. G. Barițiu și a îi obliga să facă sensul giratoriu și să intre în parcare dacă sunt locuri libere, dacă nu să își continue circulația. O astfel de soluție poate fi pusă în practică doar în paralel cu modificare intrării și ieșirii din parcare”.
Lipsa de profesionalism în Primăria Brașov se vede din nou și în cazul trecerii de pietoni de pe str. Iuliu Maniu, mai sus de intersecția cu Vlad Țepeș. În sfârșit, au realizat că trecerea de pietoni are nevoie de semafor cu buton: „După o analiză a Poliției Rutiere, va fi pus în funcțiune și semaforul cu buton amplasat la trecerea de pietoni de pe str. Iuliu Maniu, mai sus de intersecția cu Vlad Țepeș (după curba lui Tartagă). La momentul amplasări acestui semafor, el nu a fost pus în funcțiune pentru a se putea analiza fluxurile de circulație pietonală și rutieră. Conform discuțiilor de astăzi, pentru creșterea siguranței pietonilor se justifică pornirea acestui semafor”. Sperăm că vor ajunge la aceeași concluzie și vor pune buton și la trecerea de pietoni de la Primărie, de pe Maniu.
Câteva intersecții vor fi dotate cu oglizii pentru creșterea vizibilității: „În cazul mai multor intersecții din oraș, între artere principale și artere secundare, vor fi instalate oglinzi pentru a le permite șoferilor care ies de pe cele secundare să se asigure. Totodată în aceste zone vor fi luate și măsuri care să blocheze parcarea mașinilor pe carosabil sau pe trotuare, și astfel să blocheze vizibilitate: Este vorba de intersecția Carpaților cu Alexandru cel Bun; b-dul Muncii, accesul auto de vis-a-vis de Penny Market; ieșirile spre str. Lungă dinspre str De Mijloc (str. Școlii, str. Morii, str. Câmpului)”. Primăria ar trebui să știe că sunt multe locuri în Brașov care au nevoie de aceste oglizi.
În perioada următoare va fi analizată cererea Poliției Muncipiului Brașov de montare a limitatoarelor de viteză pe mai multe artere de circulație din municipiul Brașov, primarul solicitând ca pentru fiecare amplasament să se facă o analiză cu identificarea soluțiilor alternative de creștere a siguranței în trafic (treceri de pietoni semaforizate, o semnalizare suplimentară în zoele în care au fost constatate incidente, reamenajarea unor intersecții etc.) și amplasarea acestor limitatoare să se facă doar acolo unde este singura soluție ce poate fi implementată.
Leave a Reply