Astăzi, 15 aprilie, și-a deschis porțile noua grădiniță din cartierul Tractorul, situată pe str. Ioan Popasu nr. 15. Este prima grădiniță construită în cartier în ultimii 30-40 de ani și are o capacitate de aproximativ 100 de copii. Primii care au pășit în noua grădiniță au fost prichindeii de grupa mică, două grupe, și mijlocie, o grupă, care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul.
Zecile de copii, însoțiți de părinți și bunici, au fost întâmpinați de educatoarele și îngrijitoarele de la Grădinița nr. 35, de care aparține administrativ această clădire.
„Pentru noi astăzi este o zi deosebită. A fost plină de emoție încă de la începutul dimineții, când copilașii au pășit pentru prima dată pragul unității noastre. Niciun început nu este de uitat, și lucrul de făcut la timpul potrivit este un vis împlinit. Acesta a fost și visul nostru, astăzi, să ne deschidem porțile pentru cei 65 de preșcolari care ne-au pășit pragul, și să-i asigurăm pe părinți că activitățile noastre instructive, educative, se vor desfășura în cele mai bune condiții, pentru că sunt clasele utilate corespunzător, cu mobilier adecvat vârstei preșcolarilor, mobilier de ultimă generație, astfel încât ei să aibă toate condițiile pentru a se desfășura liber, creativ”, a precizat Mona Muller, directoarea Grădiniței nr. 35.
Primăria Brașov a început lucrările la această grădiniță în anul 2021 și le-a finalizat anul trecut, finanțarea acestui proiect fiind asigurată prin Programul Operațional Regional. După predarea imobilului către Grădinița nr. 35, unitatea a trecut printr-o etapă de acreditare ca unitate de învățământ.
„Este o zi cu foarte multe emoții, în primul rând din partea părinților, dar și din partea celor mici. Este și normal să avem și în rândul nostru, al instituțiilor, aceste emoții, fiind vorba de o premieră în cartierul Tractorul. Este un proiect pe care l-am demarat în 2021, odată cu semnarea contractului și care, iată, astăzi, 15 aprilie, își deschide larg porțile pentru cei mici. Începem cu două grupe mici și o grupă mijlocie, dar din toamnă va funcționa grădinița la toată capacitatea, cu cele cinci grupe planificate. Este o clădire nouă, o clădire cu toate dotările și o clădire care și-a așteptat «clienții», grădinițiștii, cu ghiozdane și cu surprize dulci”, a declarat pimarul Allen Coliban.
Alături de primarul Allen Coliban, la deshidere a fost prezent și inspectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, care a vorbit despre importanța deschiderii unei grădinițe în cartierul Tractorul, având în vedere cererea foarte mare.
„O zi cu emoție și prima zi de școală pentru 65 de copii, două grupe mici și o grupă mijlocie. Cifra de școlarizare la grupele de grădiniță este undeva la 22 de copii pe grupă și, în cartierul Tractorul, cel puțin, în grădinițele 30, 34 și 35 veche ajungem și până la 30 de copii”, a explicat inspectorul școlar general Ovidiu Tripșa.
Grădinița are o suprafață construită de 279 mp și suprafața desfășurată de 763 mp, cu o capacitate de 90 copii, având regim de înălțime demisol+parter+etaj1+etaj 2 retras.
Are 5 săli de grupă, o grupă multifuncțională, sală educatoare, sală de mese, bucătărie cu spații tehnice aferente, cabinet medical cu izolator, precum și holuri cu vestiare.
La subsol funcționează: o bucătărie cu spații de depozitare, recepție marfă, o spălătorie cu spații de depozitare lenjerie curată, materiale de curățenie, spații tehnice, vestiare, holuri.
La parter sunt 2 săli de grupă, cabinet medical și izolator, vestiare pentru copii, birouri pentru administrație.
La primul etaj sunt 3 săli de grupă, 2 săli pentru depozitarea materialelor didactice și educative, garderobă, 2 grupuri sanitare și oficiu.
La etajul al doilea este amenajată o sală multifuncțională.
Lucrările au fost realizate de către firma Romconstruct Grup SRL, valoarea acestora fiind de 5.270.687,75 lei cu TVA.
Dotările – echipamente de bucătărie, articole de menaj și uz casnic și articole de catering, aparate de uz casnic; mobilier de birou și școlar; echipamente pentru terenuri de joacă și jucării; echipamente IT; echipamente medicale; amenajări peisagistice – au costat 541.676,80 lei cu TVA.
Finanțarea acestui proiect a fost asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, derulat prin Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.4 Investiţiile în educaţie, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, Obiectiv Specific 4.4 Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă.
Primăria Brașov mai derulează alte trei proiecte de construire grădinițe în zona nouă a cartierului Tractorul, aflate în diferite faze de implementare.
Grădinița de pe str. Ioan Socec este în faza de realizare a proiectului tehnic, după care urmează demararea lucrărilor.
În cazul grădiniței de pe str. Tudor Arghezi, se va prezenta spre aprobare Consiliului Local indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate.
Grădinița situată pe str. 1 Decembrie 1918 (tronsonul cuprins între str. Ioan Popasu și str. I.C. Brătianu) este în faza de obținere autorizație de construire.
Foto: Primăria Brașov
Leave a Reply