Asociația ARTBURG vă invită la filme documentare KineDok powered by One World Romania. Vezi program

Miercuri, 29 septembrie, începe cea de-a șaptea ediție a programului european KineDok powered by One World Romania. Vom proiecta un documentar premiat, PROFU’, ce va fi proiectat la Centrul Multicultural al Universității Transilvania de la ora 18.00.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Filmul cu care deschidem ediția de anul acesta este unul special: PROFU’, în regia lui Alex Brendea (România, 2019, 82 minute), este un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița, care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, îi urmărim efortul de a retrezi dragostea de învăţătură în elevi, schimbându-le astfel vieţile odată pentru totdeauna.

Filmul a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun documentar românesc la Festivalul de Film Astra și cu premiul pentru Cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est la secțiunea Între mări a Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava.

La deschidere îl vom avea alături de noi pe protagonistul filmului, profesorul Dorin Ioniță, care ne va spune ce a stat în spatele revoltei personale pornite împotriva sistemului de învățământ tradițional.

Moderatorul discuției va fi Adrian Sandu, profesor de științe socio-umane la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov, creator și coordonator al multor proiecte culturale și educaționale, vicepreședinte District Hub.

Proiecțiile vor continua până la sfârșitul lunii octombrie, în fiecare zi de miercuri, de la ora 18:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Celelalte filme ce vor putea fi vizionate în cadrul KineDok sunt:

6.10 KIRUNA – THE BRAND NEW WORLD / KIRUNA – O LUME COMPLET NOUĂ

Regia: Greta Stocklassa, Republica Cehă, 2019, 87 minute

Localizat deasupra cercului polar, orașul minier suedez Kiruna a fost construit pe un mare depozit de minereu de fier și a adus un venit însemnat guvernului suedez. Cu toate acestea, din cauza mineritului, orașul a început să decadă, iar pentru a salva industria, consiliul municipal și compania minieră LKAB au decis să mute orașul și cetățenii lui la 3 kilometri spre est. Astfel, orașul a transformat un potențial dezastru într-o mare oportunitate. Noul oraș Kiruna va fi o societate cu mult mai progresivă și mai bună în viitor. Se poate însă să proiectezi o lume ideală? În decorul unui oraș în mutare, cetățenii din noul oraș Kiruna se confruntă cu propriile frământări.

13.10 SOLO/ SOLO

Regia: Artemio Benki, Republica Cehă 2019, 84 min

Martín Perano este un pianist și compozitor argentinian tânăr, virtuoz, a cărui viață a fost întoarsă pe dos de o boală mintală. Acesta a petrecut ultimii ani în cel mai mare spital psihiatric din America de Sus, El Borda, în Buenos Aires. După externare, Martín s-a întors în casa aproape goală a părinților săi, unde cea mai mare îngrijorare este să învețe să trăiasă liber și să se întoarcă la pian, la care a cântat zilnic la institut. Regizorul observă răbdător întoarcerea lui Martín; în interviurile cu cei dragi, află mai multe despre trecutul lui, abordând liric viața interioară a unei persoane obsedate de creație, capabilă de a-și găsi puterea în hipersensibilitate. „Ceilalți pacienți stăteau în liniște, ascultând această sonată curioasă a degetelor care loveau masa. După câteva minute, Martín încheia. Emoții puternice se puteau citi în ochii audienței de parcă ar fi ascultat muzică adevărată.” A. Benki

20.10 THE MAGIC LIFE OF V / VIAȚA MAGICĂ A LUI V

Regia: Tonislav Hristov, Finlanda/ Danemarca / Bulgaria, 2019, 87 minute

Un documentar creativ despre o tânără care folosește magia metodei LARP – Live Action Role Play  pentru a face față problemelor familiei sale. Bântuită de traumele din copilărie, încearcă să-l ajute pe fratele ei bolnav mintal să devină mai independent, prin jocul de rol. În timp ce îl călăuzește pe fratele său prin lumea rolurilor și identităților multiple, a vrăjitoarelor și vrăjitorilor și a cavalerilor medievali, ea găsește curajul de a înfrunta demonii propriului trecut, și anume pe tatăl lor abuziv.

27.10. ZIUA FEMEII / WOMEN’S DAY

Regia: Dolya Gavanski, Marea Britanie/ Germania/ Rusia/ Bulgaria, 2019, 85 min

RO – Apelând la o documentare extensivă, la un material de arhivă rar și remarcabil și la oameni fascinanți, „Ziua femeii” se concentrează pe femei cu un trecut și cu împliniri variate. În discuțiile intime cu regizoarea Dolya Gavanski, acestea își dezvăluie gândurile personale, temerile și sentimentele. Women’s Day explorează, printre altele, supraviețuirea asediului Leningradului la temperaturi sub zero grade; provocarea pe care o constituie sexul în apartamente comunale; contrabanda cu literatură interzisă; zborul în spațiu, redenumirea unui soț și realizarea piruetei perfecte în baletul sovietic. Să nu mai menționăm complexitatea politică și culturală a arderii voalurilor.

Toate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română. Intrarea este liberă, locurile sunt limitate, de aceea este recomandat să vă faceți rezervare la adresa: cultural@unitbv.ro.

Evenimentele fac parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Brașov, ediția a II-a”, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.
Adresă utilă: Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Strada Eroilor nr. 29

Organizat național: Asociația One World Romania

Organizator local: Asociația ARTBURG

ONLINE: festival-oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL Centrului Național al Cinematografiei

Parteneri KineDok în Brașov: Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Bastionul Artiștilor, Muzeul de Istorie Brașov, Centrul Cultural Reduta, Agenția Metropolitană Brașov, Forumul Cultural Austriac, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Olandei, Centrul Cultural German, Alianța Franceză, Depoul de Artă Urbană, Copiii de Cristal, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, ProPark

Parteneri media: Zile și Nopți, Radio România Brașov FM

Sponsorizat de: Higiene Lacroix, Epson, Sâmbure

Proiect cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.