Brașovul are parte de o premieră în ceea ce privește administrarea orașului. Pentru prima dată după ’89 se va organiza un concurs internațional de soluții. Meritul pentru organizarea acestui concurs revine Ordinului Arhitecților (OAR) și Băncii Mondiale care au reușit să-l convingă pe George Scripcaru de necesitatea amenajării Pieței.
În acest moment se lucrează la tema de proiectare, procesul fiind unul complet deschis. În cadrul realizării temei de proiectare, în următoarea lună se lansează un proces de consultare pe trei paliere:
- consultare cu cetățeni – printr-un CHESTIONAR ONLINE, deja lansat public. Atât Primăria, cât și OAR, fac un apel către toți locuitorii Brașovului, dar și către vizitatori, să completeze chestionarul.
- consultare cu specialiști
- consultare cu riverani. Aici intră muzeele, bisericile și operatorii economici, aceștia urmând să fie interveivați.
După cele trei consultări va exista și o dezbatere cu public.
Ordinul Arhitecților din România va asigura respectarea normativelor internaționale în domeniul urbanismului, inclusiv în ce privește regulile UNESCO privind patrimoniul istoric, și anvergura internațională a participării la concursul de idei.
„Pentru un rezultat de calitate – și de aceea apelăm la un concurs internațional de soluții – este nevoie de participanți de calitate foarte înaltă, iar pentru a atrage astfel de participanți, concursul trebuie să fie atractiv pentru ei. Este nevoie de respectarea standardelor internaționale, inclusiv UNESCO, e important ca juriul să fie extraordinar de bun și să garanteze corectitudinea demersului. În plus, Piața Sfatului este în esență un subiect foarte atractiv. Iar pentru ca toate aceste condiții să poată fi îndeplinite, este extrem de important să vedem de unde plecăm, care este dorința tuturor celor implicați în acest demers. Suntem înainte de elaborarea temei de proiectare, și pentru a obține cea mai bună temă am demarat o consultare extinsă, pe mai multe straturi – cetățeni, organizații profesionale, specialiști, comercianți etc – care să reflecte cât mai exact nevoile și părerile tuturor părților implicate, a publicului în general. (…) Acest demers este o premieră în Brașov, prin magnitudinea sa. Este important să înțelegem că printr-un concurs internațional putem găsi cele mai bune soluții, din punct de vedere calitativ, la problemele pe care dorim să le rezolvăm și invităm toți cetățenii interesați să participe la acest demers și să completeze chestionarul care va sta la baza conturării temei de concurs. Nu putem face un proiect din birou, pentru un oraș folosit de oameni, fără a ști de fapt care sunt nevoile oamenilor. Nu putem face doar științific acest lucru, trebuie să absorbim nevoile și așteptările cetățenilor, de la profesioniști la publicul larg”, a declarat Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România.
Unele dintre ideile cuprinse în chestionar sau pe care arhitecții le au în vedere pentru a fi sau nu validate de către public sunt: amenajarea unor suprafeţe pietonale de largi dimensiuni (piaţa); amenajarea unor zone de suprafeţe carosabile, unele permanente (stradă / shared space) sau ocazionale (aprovizionare, pompieri); captarea riguroasă a apelor pluviale şi transferul lor către reţelele edilitare; un sistem de iluminat ajustabil, cu un consum mai mic de energie, corelat cu folosirea reală a pieţii și cu nevoile de siguranță publică; implementarea unui sistem de iluminat ambiental, care să pună în valoare faţadele monumentelor istorice din piaţă; mobilier urban care să permită răgazul dezinteresat în spaţiul pieţei (gradene, bănci, scaune, rastel biciclete); suprafeţe verzi, inclusiv cu posibilitatea plantării unor copaci pentru umbră; amenajarea unor zone tip luciu de apă, cursuri de apă sau fântâni arteziene sau cu jeturi la nivelul pavajului; existenta unor construcţii temporare (chioşcuri, tarabe, scena evenimente) care să poată susţine diverse activităţi sezonire (târguri, spectacole); echiparea pieţei cu grupuri sanitare, acum existente în subteran.
Procesul de consultare ar trebui încheiat la finalul lunii martie, după care mai durează încă o lună pentru a avea tema de proiectare. După aceasta ar trebui să devină cunoscute și primele costuri. După alte 7-8 luni se estimează că se ajunge la finalizarea jurizării. Fiind un proces deschis, calendarul întregului concurs va putea suferi modificări.
Leave a Reply