Se spune că oamenii au o memorie electorală scurtă, că uită ce au făcut și nu au făcut politicienii de la un mandat la altul. E un mod de a explica revenirea și votarea acelorași candidați care nu prea au făcut treabă. Aș spune că memoria este doar o parte mică din ecuația electorală și că oamenii își cam aduc aminte ce fac politicienii.
La Brașov vorbim de revenirea lui George Scripcaru pe funcția de primar. Marius Dunca, când anunța susținerea PSD pentru Geroge Scripcaru și retragearea lui Lucian Pătrașcu de la Primărie, vorbea de un sondaj în care Scripcaru ar avea 37%, iar Coliban 24%.
Aș zice că sunt câteva dimensiuni ale revenirii lui Scripcaru. Pe de-o parte, sunt oameni care cred că Scripcaru a fost un primar bun, care a făcut treabă. Pe de altă parte, în 16 ani de primar (2004-2020) a reușit, alături de colegii săi din PNL și fostul PDL, să dobândească o influență puternică în rândul brașovenilor. Din perspectiva puterii, primarul este omul cu cele mai influente și tari relații în raport cu alți oameni influenți. Este un sistem piramidal în care influența se transmite prin persoane cu imagini bune în mediile lor, oameni care facilitează transferul opțiunii electorale dinspre candidat spre votant. În al treilea rând, revenirea unui politician are loc și în prezența unei prestații foarte slabe a primarului în funcție. Iar în al patrulea rând, cu sprijinul presei locale, care, în schimbul banilor acceptă să-l promoveze (și vedeți că a început deja în condițiile în care din 2020 până în prezent Scripcaru nu a dat nicio declarație vreunui jurnalist).
Revenirea lui George Scripcaru în cadrul unei alianțe PNL-PSD nu are decât obiectivul de a scoate USR din Primărie și din Consiliul Local. Este o alianță de conjuctură, calculată și cu procentele de care spuneam mai sus și nu are de a face cu bunăstarea brașovenilor, chiar dacă prin declarații George Scripcaru, Adrian Veștea, Marius Dunca și Lucian Pătrașcu încearcă să „vândă” altceva.
27 septembrie 2020 – 9 iunie 2024, o șansă pierdută pentru Brașov
Alegerile locale din 2020 au adus o schimbare la Brașov, una nesperată. Allen Coliban devine primar cu o serie de promisiuni făcute la momentul alegerii sale.
La nivelul Consiliului Local Brașov, USR a ocupat 12 locuri, PNL 11 și PSD 4. În această ecuație, prima greșeală a USR a fost asocierea cu PNL în urma căreia George Scripcaru, care intrase în CL, a fost votat ca președinte al „Comisiei pentru organizarea și dezvoltarea urbanistică, amenajarea teritoriului, realizarea lucrărilor publice și conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, rezervații naturale și protecția și refacerea mediului înconjurător”. Astfel, USR și-a dat acordul ca George Scripcaru să conducă la nivelul CL un domeniu pe care, în mandatele sale, făcea afaceri cu terenuri.
Practic, administrația Coliban își începe cariera politică și administrativă prin adoptarea modului de lucru al PNL și PSD, mod de lucru pe care au promis să-l schimbe când au cerut voturile la alegeri.
În acest joc politic, USR a fost net inferior în fața unor oameni (PNL și PSD) cu ani buni vechime în politică și administrație, iar ședințele Consiliului Local arată că toți acești ani au fost o bătălie politică. A fost un joc în care USR a dat dovadă de lipsă de competențe și o alianță PNL-PSD rău-voitoare care nu a făcut altceva decât să blocheze administrația Coliban. Și a reușit.
Administrația Coliban a acceptat jocul în termenii PNL-PSD și în momentul în care a acceptat proiectele administrației Scripcaru. În loc să renunțe la proiectele slabe și să facă propriile proiecte, primarul Coliban a ales să le păstreze pe cele existente, să le „cârpească” pe alocuri și să le implementeze (ex.: Polivalenta, Parcul La Iepure, terminal RATBV Gară, traseele 1 și 2, sistemul centralizat de monitorizare).
A mai acceptat jocul în termenii PNL-PSD și prin faptul că nu a reușit să facă curățenie în Primărie, că a lăsat RATBV pe mâna PNL, l-a păstrat la conducerea AMB pe cel pus de Scripcaru și a păstrat agenția pentru sinecuri, dar și prin faptul că a ales să nu prezinte public toate probleme administrației Scripcaru.
În tot acest joc, consilierii PNL și PSD nu numai că blochează administrația Coliban, dar au dus nivelul politicii brașovene la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, la un nivel lipsit complet de bun simț.
Ce ar fi trebuit să facă primarul Coliban?
Să facă curățenie la Primărie, RIAL, RATBV și AMB. Să expună public toate problemele și toate „combinațiile” găsite la Primărie, RIAL, RATBV și AMB. La acest moment să fi avut finalizat SF-ul pentru trenul metropolitan și să fi fost proiectul într-o fază următoare. Să fi fost începute lucrările pentru prima linie de tramvai. Să fi avut primii 10 km reali de pistă pentru biciclete și să fi extins traseul unor linii de transport public până în Șchei, nu doar linia 4. Să fi fost începută procedura de expropriere pentru parcul IUS-Lubrifin-Lemexim. Să fi angajat oameni competenți, nu sinecuri. Să fi găsit o rezolvare pentru groapa Fineco.
Leave a Reply