Astăzi, 21 decembrie 2022, la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a avut loc operaționalizarea celui de al zecelea Punct de Operare Aeromedical, care va funcționa în cadrul Detașamentului Aeromedical aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviație, în colaborare cu Unitatea de Primiri Urgențe și Salvamont.
Această operaționalizare a venit la un an distanță față de inaugurarea punctului de operare din Caransebeș, din data de 24.12.2021, ambele deservind ca zonă de intervenție primară zona muntoasă dar și alte misiuni specifice în scopul salvării de vieți.
Misiunile de salvare aero se vor realiza în mod integrat, cu sprijinul piloților din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI, al colegilor medici și asistenți din cadrul UPU SMURD Brașov și UPU SMURD Sibiu și Salvamont.
Construirea hangarului, care va avea locația în perimetrul noului Aeroport din Brașov va fi realizat cu sprijinul Consiliului Județean Brașov. Până la finalizarea proiectului, elicopterul SMURD, dotat cu troliu, achizițonat prin fonduri europene nerambursabile și recepționat în anul 2021 va avea ca locație temporară hangarul din cadrul IAR Brașov.
Un eveniment politic
La evenimentul inaugural au participat Lucian Nicolae Bode – ministrul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat – secretat de stat, șeful DSU, dr. Cristina Vecerdi – deputat în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, Adrian Ioan Veștea – președintele Consiliului Județean Brașov, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al MAI, Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov, alături de reprezentanți ai autorităților administraţiei publice locale, manageri de unităţi spitaliceşti şi reprezentanţi din cadrul instituţiilor publice locale.
„Acest elicopter va asigura reducerea timpului de intervenţie nu doar în arealul deservit, ci şi pentru elicopterele SMURD învecinate care vor colabora cu el, respectiv Mureş, Bucureşti şi Craiova. Totodată, prin funcţionalizarea lui va exista o disponibilitate mai mare pentru pacienţi şi o aşteptare mai scurtă a ajutorului medical, iar zona Braşovului şi a judeţelor învecinate va fi acoperită din punctul de vedere al intervenţiilor primare – accidente, cazuri grave şi critice. Ne aşteptăm ca acest elicopter să aibă câteva sute de intervenţii pe an şi să salveze mai multe vieţi care, în lipsa lui, ar fi aşteptat mai mult până să beneficieze de un aujor medical de urgenţă. Ca dotări, elicopterul dispune de un troliu suplimentar care va fi folosit la coborârea medicului şi la urcarea împreună cu pacientul care în funcţie de starea în care se află poate fi ridicat pe un scaun sau pe o targă specială”, a explicat dr. Raed Arafat.
„Le mulţumesc domnilor Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi Raed Arafat, secretar de stat în MAI, pentru efortul pe care l-au făcut, astfel încât să putem operaţionaliza în acest an elicopterul SMURD. 2022 a fost anul în care am inaugurat noua Unitate de Primiri Urgenţe a judeţului Braşov, extinsă şi modernizată, care poate rivaliza cu orice unitate similară din ţară şi chiar din străinătate, iar operaţionalizarea elicopterului SMURD nu face decât să întregească realizările în domeniul medical, de care suntem foarte mândri. Cu ajutorul elicopterului SMURD dăm o şansă la viaţă tuturor celor care ajung în situaţii critice, în zone greu accesibile. Vreau să-i felicit pe toţi cei care se vor implica în actul medical, să le urez mult succes şi să se întoarcă cu bine din fiecare misiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Sursa foto: DGSU și CJ Brașov
Leave a Reply