Primăria Brașov promite instalarea unei rețele de senzori meteo și de măsurare a calității aerului în tot orașul

Primăria Brașov a anunțat astăzi că au fost montate două stații meteo prin care vor fi măsurate Temperatura (max.), Temperatura (min.); Viteză vânt; Rafală; Direcție vânt; Indice UV; Umiditate relativă; Precipitații; Probabilitate ; Precipitații; rainSPOT și Presiune. Cele două stații, amplasate pe Eroilor și în Piața Sfatului, furnizează informații meteorologice de înaltă precizie si acuratețe, ele fiind amplasate pe stâlpi de iluminat public. Alimentare cu energie electrică se poate face cu panouri solare sau pot fi branșate la reteaua de iluminat public. Datele obținute vor fi comunicate prin rețeaua de comunicații LORA a municipiului Brașov.

Datele furnizate de cele două stații meteo vor putea fi consultate pe site-ul Primăriei Brașov.

Cele două stații fac parte dintr-un proiect pilot, însă la acestea vor fi adăugați senzori care vor monitoriza emisiile de CO2, CO, NOx, PM10, SO2, benzen, ozon etc.

Primarul Brașovului promite o rețea de stații cu senzori meteo și senzori pentru măsurarea calității aerului, dar nu vrea să spună câți senzori vor fi amplasați, unde exact și care sunt estimările de preț. Banii pentru aceste stații ar putea fi luați din capitolul bugetar pentru achiziția de echipamente pentru măsurarea calității aerului, unde a fost prinsă suma de 1.650.ooo lei.

Stațiile vor fi construite de o echipă de studenți ai Universității Transilvania din Brașov și se promite ca primele să fie gata într-o lună. Senzorii sunt cumpărați de la producători, de unde vin etalonați, calibrați și vor fi doar amplasați în carcasa care va fi făcută la Brașov, din materiale reciclabile, prin tehnologie de printare 3D.

Toate stațiile vor fi amplasate pe stâlpii de iluminat public.

Stânga: senzor ozon. Dreapta: senzor PM2,5 și PM10

Leave a Reply

Your email address will not be published.