Șapte percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru trafic de minori

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, au documentat activitatea infracțională a patru persoane, cercetate pentru comiterea infracțiunii de trafic de minori. În sarcina uneia dintre acestea s-a reținut și infracțiunea de proxenetism.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, în luna septembrie 2023, una dintre persoanele cercetate ar fi recrutat o persoană vătămată minoră, de 17 ani și abuzând de situația de vădită vulnerabilitate în care aceasta s-ar fi aflat, cauzată de dependența de droguri, ar fi exploatat-o sexual, până în luna mai 2024, obligând-o la practicarea prostituției, în scopul obținerii unor sume de bani în mod facil.

Cu privire la alte trei persoane, cercetările efectuate au relevat că, în perioada aprilie – iulie 2024, ar fi recrutat, adăpostit și transportat în diferite locații o victimă minoră, de 16 ani, pe care ar fi determinat-o prin acte de violență fizică și psihică să practice prostituția în folosul lor.

Persoanele cercetate ar fi profitat, totodată, și de situația de vulnerabilitate în care s-ar fi aflat victima minoră, cauzată de lipsa suportului familial și a mijloacelor minime de subzistență.

Sumele de bani obținute de persoana vătămată din activitatea infracțională ar fi fost însușite de aceștia.

În sarcina uneia dintre persoane s-ar fi reținut și faptul că, în cursul anului 2024, ar fi determinat prin constrângere o persoană vătămată majoră să continue practicarea prostituției, ulterior, și-ar fi însușit foloasele patrimoniale obținute de victimă.

Au fost puse în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La data de 7 august 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a patru persoane, pentru 24 de ore.

La data de 8 august 2024, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brașov a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto-video: IPJ Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.