Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”, organizat de Rețeaua V.I.F., are anul acesta ediția a 9-a la nivel național și a doua ediție organizată la Brașov, în parteneriat cu Rețeaua Profesioniștilor din Domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței Domestice și Rețeaua învingătoarelor ȘiEuReușesc.
Forța noastră este perseverența! Rândurile noastre se întăresc an după an!
Siguranța fetelor și a femeilor din toate etniile și categoriile socio-economice este importantă! Autoritățile au obligația de a ne garanta dreptul la siguranță și integritate!
Vino alături de noi duminică, 22 octombrie la ora 15.00, la marș pe traseul: Aula Sergiu Chiriacescu – Rectorat – Modarom – Piața Sfatului Brașov.
Ce vrem:
- Fetele/femeile care devin victimele violenței domestice să fie în siguranță;
- Fetele și femeile de etnie romă și fetele și femeile din toate categoriile socio-economice să fie crezute, tratate cu atenție și respect;
- Victimele violenței domestice să își poată construi o viață așa cum își doresc;
- Victimele violenței sexuale să fie respectate, crezute și sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege;
- Copiii martori la violența domestică să fie protejați cu adevărat;
- Să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici;
- Vrem ca serviciile sociale să acționeze în colaborare inter și intra instituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor;
- Vrem servicii sociale la nivel local în urbanul mic și mediul rural.
Tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, datorată stigmatului misogin, rasismului și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.
Cerem autorităților locale din urban mic și rural să colaboreze cu autoritățile centrale și împreună să finanțeze servicii pentru victimele violenței domestice și violenței sexuale.
Ieșim în stradă pentru a cere finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003. Vrem servicii sociale integrate, fără discriminare.
Școlile și universitățile rămân în urmă în datoria lor de a preveni și combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying. Iar locurile de muncă și spațiile publice sunt spații nesigure pentru femei, în care actele de hărțuire sexuală și discriminare au loc frecvent, la fel ca și mușamalizarea acestor cazuri.
Locurile publice din centrele orașelor mici sau mari sunt periculoase, pentru că femeile rome suferă des acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a li se interzice accesul.
Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, cărora le cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.
În acest moment în care pe scena politică o agendă conservatoare pare să își câștige tot mai mulți/multe adepți/adepte ne dăm seama de pericolele ce pândesc drepturile femeilor și fetelor. În toate statele cu guverne de extremă dreaptă, drepturile femeilor, ale minorităților etnice sau de alt gen au fost primele încălcate sau interzise. Trebuie să fim conștiente/conștienți de aceste pericole.
Trebuie să ne împotrivim oricăror forme, legi, discurs sau acțiuni care încearcă să ne încalce drepturile, accesul la servicii sau libertatea de a alege.
Trebuie să strângem rândurile, să arătăm că nu suntem de acord cu nici o degradare a respectării drepturilor omului și a drepturilor cetățenești!
Trebuie să susținem valorile democratice și să avem încredere că, noi, cei care credem în ele, suntem majoritatea, numai aceste valori pot garanta egalitatea de gen și egalitatea de șanse.
Continuă să crească cifrele ce reflectă dimensiunile violenței de gen în România. Tot mai multe sesizări ale cazurilor de violență domestică și de violență sexuală. Crește numărul intervențiilor. Anul trecut în timp ce noi eram la marș aveau loc 10 intervenții la cazuri pe oră.
În total statistica IGPR arată că au fost 90.174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12.972 de ordine de protecție provizorii în anul 2022. Cu siguranță anul acesta numărul lor este mai mare. Prezența noastră, a celor ce ieșim anual în stradă, a celor care facem activități de advocacy sau servicii pentru fete/femei crește numărul cazurilor raportate. Împreună avem mai multă încredere în noi și determinăm sistemul să ne ofere siguranța de care avem nevoie.
Marșul va avea loc simultan în mai multe locuri din România: București, BRAȘOV, Timișoara, Baia Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă.
Reportaj Marșul Împreună pentru Siguranța Femeilor Brașov – 23 octombrie 2022
„Rana de pe umăr s-a mutat pe suflet”; „Nu dați vine pe haine”
„Nu e niciodată prea târziu să te gândești la tine”, împreună pentru siguranța femeilor
Leave a Reply