Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, un proiect de lege USR

Se vorbește intens zilele acestea depsre „DNA-ul pădurilor”. USR, inițiatorul proiectului de lege, are o caravană care circulă în 10 județe pentru a mai strânge sprijin din partea populației pentru susținerea acestui proiect.

Trebuie spus că „DNA-ul pădurilor” este o denumire simbolică, de marketing dacă vreți, dar dincolo de această denumire, proiectul de lege inițiat de deputații USR Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean este un proiect care presupune înființarea unui direcții dedicate investigării infracțiunilor de mediu.

Acest proiect de lege este pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM).

Deputata Diana Buzoianu explică ce este această Direcție, unde s-a blocat proiectul de lege și ce anume investighează.

Și pentru că „DNA-ul pădurilor” este un proiect de lege început în mandatul 2016-2020, primarul Allen Coliban, la vremea acea senator și co-inițiator al proiectului de lege, ne spune de ce este nevoie de această Direcție.

Conform proiectului de lege, DIIM „conduce, supraveghează și controlează activitățile de ordin tehnic în cadrul urmăririi penale, efectuate de specialiști în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestiunii deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și în alte domenii care țin de protecția mediului”.

Lista de infracțiuni care intră în competența DIIM poate fi regăsită în proiectul de lege la paginile 7 și 8.

Structura de personal DIIM:

Și pentru că infracțiunile silvice țin capul de listă al acestui proiect de lege, conform expunerii de motive, „Consiliul Superior al Magistraturii, prin avizul său nr. 6945/28.04.2020 având la bază Hotărârea 62/2020, a reținut faptul că, doar în anul 2019, parchetele au fost sesizate cu 3.747 cauze care conțin și o infracțiune de mediu și 24.934 de cauze având ca obiect infracțiuni silvice”.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu tergiverseze dezbaterile pe proiectul USR de înființare a DNA-ului pădurilor, astfel încât votul în Parlament să fie dat în următoarea sesiune.

Sursa foto: Agent Green

Leave a Reply

Your email address will not be published.