Legile învățământului | Deputatul Andrei Miftode despre amendamentele coaliției de guvernare și ale USR

Săptămâna trecută s-au încheiat dezbaterile pe Legile Educației în comisiile Camerei Deputaților (PL-x nr. 253/2023 – Proiectul Legii învăţământului preuniversitar și PL-x nr. 254/2023 – Proiectul Legii învăţământului superior). Săptămâna aceasta se vor dezbate și se vor vota legile în plenul Camerei Deputaților. Deputatul USR Andrei Miftode, membru în Comisia pentru Învățământ, a dat detalii pe câteva dintre amendamentele coaliției de guvernare, dar și ale USR, după cum urmează:

 

Amendamente ale coaliției de guvernare:

1. Două mandate suplimentare pentru rectori

Initial propunerea legislativă prevedea mandate de 5 ani luându-le în calcul și pe cele în curs.  

  • Amendamentul USR a propus ca rectorii să poată beneficia de maximum două mandate de câte 4 ani, incluzându-le pe cele trecute sau în curs;
  • Amendamentul PSD a propus ca la mandatele de 5 ani propuse de minister, să nu fie luate în calcul cele în curs

Amendamentul USR a picat, amendamentul PSD a trecut.

2. Examen suplimentar de intrare la liceu

Aceasta a fost o propunere a Guvernului, singura diferență ce a intervenit este că s-a scăzut numărul de locuri din liceele care ar avea astfel de examene de admitere, de la 60% din locuri la 50%. Practic, unitățile de învățământ au opțiunea de a păstra un număr de 50% din locurile de adminitere pentru a face admiterea printr-un examen la unitatea de învățământ.

3. Reintroducerea exmatriculării:

Într-un set de amendamente centrate pe siguranță (și disciplină) în școli, adăugate pe loc – direct la Comisie (în urma negocierilor din culise), figurează și această prevedere, ca pasul final dintr-o serie mai lungă de măsuri să fie exmatricularea, cu posibilitatea de reînscriere peste 1 an. Deci, cel puțin 1 an pierdut pentru copil, cu cel puțin 1 an de posibilă delincvență și stigmatizare pe viață.

 

Amendamente USR:

  • Prioritizarea educației ca domeniu strategic prin finanțare adecvată Educația trebuie să fie deasupra jocului politic.

Orice viitor ministru al Educației ar trebui să-și piardă funcția dacă educația nu obține 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, procent prevăzut de lege.

USR nu va vota nicio lege a bugetului care nu respectă procentul asumat.

  • Dorim o educație orientată spre obținerea competențelor viitorului

Reforma educației trebuie sa contina asumarea unei ținte pentru modernizarea conținuturilor și metodelor de predare pentru elevi.

Propunem ca în maxim un an, o echipă de specialiști în științele educației să proiecteze și să oficializeze un set integrat de materii moderne, interdisciplinare, flexibile, construite pe nevoile societății și ale pieței muncii, cu accent pe dezvoltarea competențelor digitale.

Implementarea acestor măsuri trebuie să fie monitorizată și comunicată transparent anual.

  • Evaluare națională și admitere egale pentru toată lumea

Ne opunem vehement segregării elevilor prin măsuri și tratament diferentiat atat legat de concursurile școlare cât și din alte puncte de vedere

Propunem admitere la liceu prin repartizare computerizată pe baza notelor de la evaluarea națională pentru toți elevii și eliminarea posibilității liceelor de a organiza admitere prin examen.

  • Dorim opțiuni pentru Școala după Școală garantate, cu prioritate pentru copiii defavorizați

USR propune ca reducerea abandonului școlar TREBUIE să devină o prioritate națională reală. Programul național de abandon școlar din PNRR trebuie extins și după 2026 la toate școlile – cu resurse pentru acoperirea nevoilor copiilor aflați în risc de abandon.

Acest lucru se poate realiza prin creșterea anuală a bugetului și prin construirea de cantine în toate școlile din zonele rurale.

Propunem acordarea unui sprijin financiar preșcolarilor și elevilor în funcție de veniturile familiei, pentru programe de tipul Școala după școală. Sprijinul financiar va fi oferit pe Cardul Național al Elevului (care trebuie să devină operațional mult mai repede decât în 2 ani de la intrarea în vigoare a legii, cum propun Legile PSD-PNL), cu libertatea părintelui de a înscrie copilul la orice altă școală unde se organizează programul de tipul Școala după școală, pentru activități de învățare remedială sau complementare educației. Această măsură este una de tranziție până când infrastructura școlară va permite ca toate școlile să funcționeze într-un singur schimb, în regim de Școala de la 8 la 17. Banii vor constitui venituri proprii ale școlii, de care școala dispune.

În plus, autoritățile locale trebuie să asigure transportul gratuit al elevilor la școală. Aceste  costuri pot fi ulterior decontate de guvern, fără ca părinții să mai scoată bani din buzunar pentru navetă.

  • Dorim sa ajungem pana in 2030 ca invatamantul sa aiba loc cu precadere într-un singur schimb pentru toți elevii cu optiuni de Scoala dupa scoala în toată România incepand cu zonele defavorizate din mediul rural.

În viziunea noastră, toate școlile din România funcționează, începând cu anul 2030, într-un singur schimb, organizate pe modelul Școala de la 8 la 17.

Pe lângă orele obligatorii, copiii vor mânca la prânz și, opțional, vor putea rămâne să facă teme, să recupereze materie prin intermediul orelor remediale, să se pregătească pentru olimpiade dar și să se bucure de activități extrașcolare (teatru, sport, vizite la muzee etc.), puse gratuit la  dispoziția lor.

Până în anul 2030 este timp suficient pentru a reabilita și construi noi școli, acolo unde este  necesar, dar și pentru a asigura prin reorganizare spațiile necesare.

  • Transport școlar acoperit integral de stat, părinții nu scot bani din buzunar

Guvernul trebuie să își asume cu adevărat finanțarea transportului elevilor, nu să lase portițe ca să nu se țină de cuvânt și să joace ping-pong cu dreptul elevilor la gratuitate.

Elevul trebuie să beneficieze de gratuitate în baza unui document care atestă calitatea de elev, fără a avea grija banilor. Gratuitatea nu trebuie amânată, ci asigurată de urgență.

  • Învățământ cu adevărat gratuit pentru toți elevii

Trebuie sancționați cei care solicită sume de bani sau foloase patrimoniale, direct sau prin interpuși.

Învățământul nu va fi niciodată cu adevărat gratuit atât timp cât părinții trebuie să scoată bani din buzunar pentru manuale sau alte materiale de suport didactic.

Prin programul Școala după Școală, copiii trebuie să poată avea opțiunea de a lua parte la activități remediale și de a-și face temele asistați de un cadru didactic, fără costuri suplimentare pentru părinți.

Activitățile extrașcolare trebuie să fie gratuite și nu ar trebui sa li se solicite bani copiilor sau părinților pentru aceste activități, mai ales pentru cele obligatorii.

  • Școală sigură pentru copii

Asumarea obiectivului ca până în 2026 toate școlile să fie sigure din punct de vedere seismic este de bun simț. Lucrările de consolidare și eliminare de riscuri trebuie finalizate până atunci.

Toate școlile trebuie să aibă aviz de securitate la incendiu și autorizație sanitară.

  • Trebuie să investim în profesori IMEDIAT!

Pentru schimbarea de paradigmă necesară în educație avem nevoie de profesori motivați.

Propunem ca salariul cadrului didactic debutant în învățământul preuniversitar să înceapă de la nivelul salariului mediu brut pe economie, cu asigurarea condițiilor pentru desfășurarea activității de pregătire metodico-științifică la școală și susținerea învățământului în cadrul Școlii de la 8 la 17. Salariile cadrelor didactice din sistemul de învățământ trebuie să crească, inclusiv ale celor din învățământul superior. În acest fel, debutanții vor simți cea mai mare creștere procentuală.

De asemenea, USR propune o stimulare financiară mai consistentă a profesorilor care aleg să  lucreze în mediul rural sau în zone defavorizate.

Nu doar Legea educației, ci și Legea salarizării trebuie modificată în sensul înlocuirii grilelor actuale, pornind de la salariul mediu brut, prin creșterea salariilor brute din grila actuală.

  • Recunoașterea și premierea profesorilor performanți

Propunem implementarea unui fond de stimulare a performanței la decizia școlii în valoare de 6% din fondul de salarii, cu acordare lunară, în locul gradației de merit.

Metodologia de acordare ar trebui să includă și sisteme de colectare de feedback de la partenerii educaționali – elevii să ofere feedback profesorilor începând cu clasa a V-a, părinții să acorde feedback profesorilor și conducerii școlii, profesorii să acorde feedback conducerii școlii (referitor la condițiile de învățare și nivelul de calitate al programelor de pregătire primite), integrate într-un sistem digital național. Cu toate acestea, profesorul trebuie să fie premiat pe criterii obiective care să țină de evoluția elevilor și nu exclusiv de criterii de subiective.

  • Școlile decid singure ce profesori angajează – descentralizare reală

Propunem înlocuirea sistemului de titularizare națională cu un sistem de licențiere în profesie, urmat de posibilitatea de a participa la interviuri de angajare organizate la nivelul unității de învățământ. În acest nou sistem, conducerea școlilor va putea decide descentralizat cum să își acopere posturile disponibile.

Titularizările anterioare rămân valabile. Școlile pot organiza concurs doar pentru posturi noi sau  vacante.

Propunem eliminarea posibilității unor persoane care dețin funcții publice (de exemplu Președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, primarii) de blocare a postului de titular și introducerea unei perioade de 3 luni în care să opteze pentru catedră sau funcția publică. Posturile eliberate vor fi scoase la concurs.

  • Școli autonome – în care părinții, elevii și comunitatea participă la decizie

Propunem eliminarea numirii directorilor interimari de la nivel județean și alegerea lor de către consiliile de administrație pentru o durată limitată.

Funcția de management trebuie recompensată financiar pe măsura responsabilității și a atingerii  criteriilor de performanță la nivelul școlii.

Propunem creșterea autonomiei financiare a școlilor, prin utilizarea excedentului bugetar la  decizia școlii și încurajarea obținerii de venituri economice pentru școli profesionale sau licee tehnologice.

Pentru a fi siguri că deciziile vor fi luate în consens și în interesul copiilor, în componența consiliului de administrație trebuie să fie o reprezentare echilibrată a cadrelor didactice, autorităților locale, a părinților, dar și a elevilor.

  • Digitalizarea educației

Educația incluzivă de calitate poate fi oferită tuturor copiilor sprijinindu-ne și pe tehnologie. Propunem flexibilizarea cadrului de organizare a școlarizării menționate la Secțiunea Scoala din spital și pentru alte categorii de elevi.

Copiii vulnerabili, aflați în zone izolate din punct de vedere geografic, elevele minore însărcinate,  mamele minore precum și elevii minori, ai căror părinți sunt detașați într-o altă localitate sau pe  teritoriul altui stat, pe o perioadă de maximum 12 luni calendaristice consecutive trebuie să  poată opta pentru școlarizarea în regim online/hibrid, la solicitarea părintelui.

Propunem precizarea surselor de finanțare și a termenelor până la care fiecare școală este dotată cu laborator de informatică, de științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică.

Propunem menținerea dreptului elevilor și al profesorilor de a avea acces, la cerere, la un dispozitiv – laptop sau tabletă – conectat la internet, în cadrul unității de învățământ.

Conținuturile educaționale trebuie să fie accesibile în format digital interactiv, iar toate înscrierile pentru concursuri sau examene, pentru cadre didactice sau elevi, trebuie să fie online.

  • Elevii din învățământul tehnologic și dual mai aproape de profesioniști

Trebuie să deschidem accesul profesioniștilor (tehnicienilor) pentru a preda în liceele de învățământ tehnologic și dual, prin posibilitatea de pregătire pedagogică a acestora într-un sistem intensiv de scurtă durată organizat de Ministerul Educației.

  • Fără discriminare față de copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități

Vrem profesori de sprijin pentru fiecare clasă care are ca elevi copii cu CES.

Vrem eliminarea din lege a segregării copiilor cu CES în clase/grupe izolate în învățământul de masă.

Părinții decid înscrierea copilului fie la o școală specială, fie în învățământul de masă. Reevaluarea se face ori de câte ori este necesar, la solicitarea părinților copilului sau a colectivului de părinți. Statul, prin specialiști, asistă, mediază și sprijină decizia în fiecare etapă și depune toate eforturile de integrare și suport în acord cu nevoile copiilor.

Copiii cu CES trebuie să aibă posibilitatea de a participa la cursuri în format hibrid, la nevoie.

  • Educație fără granițe

Aproape un milion de copii români s-au născut în afara ţării începând cu anul 2000. O reformă a învăţământului trebuie să ţină obligatoriu seama de acest adevăr dureros. Din lege nu trebuie să lipsească o susţinere puternică şi necondiţionată a şcolilor româneşti şi a învăţământului în limba română din afara graniţelor ţării, inclusiv prin învăţământ la distanţă online.

  • Stil de viață sănătos pentru elevi și studenți

Sportul școlar și universitar trebuie să devină un factor principal în identificarea și dezvoltarea tinerelor talente care pot face pasul către sportul de performanță. Circuitul competițiilor sportive școlare și universitare trebuie dezvoltat, împreună cu o finanțare adecvată din partea Ministerului Educației și a altor instituții cu atribuții în acest sens.

Infrastructura școlară trebuie pusă la dispoziția elevilor și studenților și în afara orelor de program didactic.

  • Prioritizarea eticii în sistemul de învățământ

Propunem publicarea în format digital a tuturor tezelor de doctorat acordate între 1990 și 2022.

Propunem responsabilizarea comisiei de doctorat, în special a conducătorului de doctorat, pentru calitatea tezei analizate.

  • Ori la partid, ori la școală sau universitate – Incompatibilitati

Vrem ca orice funcție de conducere, îndrumare și control din sistemul de învățământ să fie incompatibilă cu orice funcție de conducere din partidele politice, precum și cu funcțiile de consilier local sau județean.

Propunem ca persoanele care ocupă o funcție publică sau de demnitate publică să nu poată exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.

  • Fără rectori veșnici și atotputernici

Propunem limitarea mandatelor rectorilor la două a câte maxim 4 ani, indiferent de perioada și universitatea în care s-au desfășurat și indiferent de întreruperi.

  • Responsabilizarea universităților pentru integrarea studenților pe piața muncii

Toate locurile de practică trebuie să fie asigurate de universitate. Un procent din acestea vor fi obligatoriu asigurate în activitatea de cercetare din cadrul universității, dacă aceasta există.

Propunem modalitati de a flexibiliza capacitatea universităților/academiilor de a colabora cu profesioniști din industrie.

  • Reducerea costului vieții de student

Bursele trebuie actualizate anual cu rata inflației.

Taxele de școlarizare nu trebuie să se modifice într-un ciclu de studiu.

Elevii trebuie să aibă posibilitatea de înscrierea online la orice facultate din România – printr-o platformă unică – UNIVEDU.

  • Reînființarea CNCS – Consiliul Național al Cercetării Științifice

Versiunea actuală a Legii educației universitare prevede desființarea CNCS fără a desemna o altă instituție care să preia atribuțiile prevăzute de legea în vigoare. Astfel, Ministerul rămâne fără un organism de avizare științifică.

Amendamentele USR admise pot fi consultate AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.