VIDEO Contraste la Spitalul Județean Brașov, pe etaje se face reabilitare în timp ce la subsol și parter sunt spații insalubre

Am putea crede că Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este unul la care lucrurile merg bine, după toate anunțurile cu privire la lucrările de reabilitare. Și vedem că sunt proiecte de reabilitare și dotare, din următoarele două articole.

VIDEO FOTO Lucrările de reabilitare și achiziția de aparatură performantă avansează la Spitalul Județean Brașov

 

Investiții de 10 milioane de lei în dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov

 

Numai că ce vedem în cele două articole este realitatea pe care vrea să ne-o arate CJ Brașov și conducerea SCJU Brașov. Cealaltă realitate nu este la fel de plăcută și arată opusul, mizeria din spital, mizeria care apare în prea multe spitale din România.

Această realitate paralelă ne este arătată de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a făcut o vizită la SCJU Brașov, unde, din cele văzute, am putea crede că suntem în alt spital. Emanuel Ungureanu este deja cunoscut pentru vizitele sale din spitale, neanunțate, tocmai pentru a putea arăta românilor cum stau lucrurile aici. Reamintesc și de vizitele, tot din 2019, de la spitalele din Codlea și Făgăraș.

A venit rândul SCJU Brașov, în decembrie 2019, unde a găsit a găsit la subsol un vestiar folosit de personalul medical, complet nepotrivit pentru sistemul medical. Vedem dulapuri vechi, mizerie și bidoane de plastic cu mucuri de țigară. La parter a găsit două toalete insalubre, cu rugină, mizerie, fără aerisire, ambele folosite de personalul medical.

Desigur, nu un deputat ar trebui să facă astfel de vizite în teren și să atragă atenția asupra problemelor. Numai că instituțiile care au rol pe această parte nu-și fac treaba. Unde sunt DSP și Protecția Consumatorului? Ce controale au făcut de nu au descoperit aceste probleme?

Vedem reacția conducerii SCJU Brașov la apariția filmărilor în spațiul public:

SCJU Brașov se află în procesul de reabilitare și reamenajare din august 2017, cu o dinamică permanentă a refacerii circuitelor funcționale.
În acest context:
– Vestiarele au suferit mai multe relocări. În imagini nu apar vestiarele medicilor, ci câteva dulapuri ale personalului auxiliar, care nu au putut fi mutate în altă parte datorită lucrărilor de reamenjare. Această locație este temporară.
– În imediata vecinătate a actualelor vestiare se defășoară lucrări de execuție, izolate prin pereți de rigips, care permit totuși trecerea prafului dintr-o zonă în alta. Situația lucrărilor în desfășurare a fost prezentată și în mass media locală.
– În toate demisolurile se desfășoară astfel de lucrări de reabilitare.
– Baia la care se face referire nu aparține sectorului medical, ea face parte din holul spitalului – spațiu public – cu flux mare de persoane. Inclusiv acest spațiu face parte din graficul de reabilitare al spitalului.
În urma anchetei DSP Brașov, desfășurată azi, 9 decembrie 2019, persoanele responsabile au fost amendate.

Numai că nu explică cum de s-a putut ajunge în situația aceasta. Spațiile care apar în filmări au ajuns în stadiul acesta de mizerie în mulți ani. Nu vorbim doar de praful rezultat din lucrările începute în 2017. La cum arată e clar că mizeria este veche și că sunt neglijate curățenia și întreținerea.

Mai vedem că apare și DSP Brașov în schemă, care face o „anchetă” la 24 de ore după apariția filmărilor în spațiu public. Despre această anchetă, ce s-a verificat, ce nereguli au fost găsite și cine sunt responsabilii, conducerea SCJU Brașov nu spune nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.