VIDEO Dezbatere publică privind emiterea acordului de mediu sau doar o bifă procedurală în vederea construirii celulei 4 la Fineco?

Pentru că autoritățile sunt deficitare la capitolul transparență și nu fac live-uri la dezbaterile publice și nici nu publică documententele necesare în aceste dezbateri, îmi fac datoria să vă aduc înregistrarea dezbaterii publice a solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Obținerea autorizației de construire celula 4 depozit ecologic zonal Brașov, prin excavare agregate minerale (perimetru temporar Durbav – FIN –ECO 4)” propus a fi amplasat în jud. Brasov, mun. Săcele, str. Rampei f.n., (C.U. nr. 51 din 11.02.2019 emis de Primaria Municipiului Săcele), împreună cu două documente care au lipsit de la dezbatere. Prin au lipsit trebuie să se înțeleagă că în mod voit ele nu au fost făcute publice.

În acest caz, dezbaterea publică a fost organizată de către APM Brașov care, în anunțul pentru această dezbatere, făcea referire la un raport privind impactul asupra mediului aferent construirii celulei 4 la Fineco, dar pentru care nu a pus un link direct la document, ci doar a spus că poate fi găsit pe câteva site-uri.

Din dezbatere am aflat că acest raport are la bază niște studii: de dispersie a emisiilor de poluanți în atmosferă, de olfactometrie dinamică și de impact asupra sănătății populației, documente care nu au fost făcute publice. Studiile de dispersie a emisiilor de poluanți în atmosferă și de olfactometrie dinamică au fost publicate de APM Brașov pe site-ul lor, cu aproximativ 24 de ore înaintea dezbaterii, dar fără a fi anunțată publicarea lor.

În cadrul dezbaterii, au fost aduse în discuție neconcordața unor date din cele două studii, pentru care specialiștii care au lucrat la acestea nu au putut aduce explicații. În ceea ce privește distanța de la groapa de gunoi Fineco până la prima locuință, nu se respectă minimul de cel puțin 1.000 de metri față de cea mai apropiată locuință. Iar specialiștii și Fineco nu au adus explicații și nici soluții pentru rezolvarea problemei. Și sunt oamenii care locuiesc și la aproape 250 metri de groapa Fineco.

Practic, nu se poate avea încredere dacă datele din studii sunt reale, mai ales în contextul în care măsurătorile s-au făcut doar în lunile mai și iunie 2020, în rest folosindu-se modelarea matematică. De precizat că sunt specialiști, mai ales pe partea de sănătate publică, care nici nu au fost la fața locului.

Mai rămânem de la această dezbatere cu spusele reprezentantului Fineco, Lucian Pavel, care a dat vina pe cetățeni că nu colectează selectiv, iar 65% din deșeuri nu trebuiau să ajungă la groapă.

Am mai aflat că lucrările la celula 4 au primit Autorizație de Construire în regim de urgență, nr 52/15.06.2020, cu precizarea că Fineco trebuie să obțină acordul de mediu până la finalizarea lucrărilor. Iar lucrările sunt aproape de final. Nimeni din autorități sau de la Fineco nu a explicat urgența. A fost invocat doar un articol din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (1^6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la solicitarea justificată a beneficiarilor, autorizațiile de construire se emit în regim de urgență în termen de până la 7 zile lucrătoare, cu perceperea unei taxe pentru emiterea de urgență.

De la dezbatere am aflat că celula 4 are o capacitate de aproximativ 1 milion  de metri cubi de deșeuri și că are o adâncime de 21 metri.

În ceea ce privește celula 3, aflăm că ea este aproape plină, probabil și de aici urgența pentru a deschide celula 4. Celula 3 este și sursa poluării pe care locuitorii din zona gropii o resimt, iar acest lucru se datorează faptului că nu există captare de gaze pentru această celulă, ea urmând să se facă la închiderea celulei. Un alt motiv pentru care se resimt mirosuri este faptul că Fineco nu acoperă deșeul depus la finalul zilei cu un strat de 10 cm de material inert, așa cum are obligația.

Realitatea este următoarea: groapa Fineco este singura autorizată să preia deșeurile din tot județul. Așadar, vrem nu vrem deșeurile vor merge la groapa Fineco, iar perspectiva deschiderii uneia nouă este departe, mai ales în contextul în care ANPM și Ministerul Mediului spun că nu este nevoie de deschiderea uneia nouă până ce groapa Fineco nu ajunge la o capacitate de umplere de cel puțin 75%. Iar în această ecuație am văzut cum primarul Allen Coliban și colegul său de alianță, vicepreședinte la CJ Brașov, Szenner Zoltan, par să fie împăcați cu faptul că asta e realitatea, lipsiți de verva cu care s-au bătut în ultimii doi ani pe acest subiect. De altfel, de la USR-PLUS mă așteptam să anunțe această dezbatere, să facă publice documentele și s-o transmită live. Sper ca în perioada următoare să auzim de la Allen Coliban că extinde rețeaua de senzori a Primăriei Brașov pentru măsurarea poluării și că Fineco va fi unul din obiectivele care va fi monitorizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.