APM Brașov respinge solicitarea Fincodrum pentru obținerea autorizației de mediu. Compania nu a depus solicitare de autorizare pentru alt amplasament

După mai multe luni în care locuitori ai cartierului Avantgarden Bartolomeu au cerut rezolvarea problemelor de poluare și relocarea stație de asfalt deținută de Fincodrum SA, APM Brașov a luat decizia respingerii solicitării de obținere a autorizației de mediu pentru desfășurarea activității.

APM Brașov aduce următoarele motive pentru a justifica decizia de respingere:

Un motiv ține de procedură. Mai exact, Fincodrum SA nu a adus în termen completările la documentație, așa cum a solicitat APM Brașov.

Un alt motiv ține de incompatibilitatea dintre activitatea desfășurată, generatoare de poluare și funcțiunile de locuire aprobate prin planurile de urbanism. În acest sens se spune că „activitățile menționate de dunmneavoastră în adresă, respectiv fabricarea de mixturi asfaltice, precum și alte activități care ar afecta calitatea aerului sunt incimpatibile cu funcțiunea de locuire dezvoltate preponderent în zona limitrofă acestui amplasament”.

Vedem că din 2009 avem PUZ str. Fânarului prin care activitățile desfășurate de Fincodrum devin incompatibile cu zona. Caz în care întreb, de ce a durat atât de mult timp pentru a se rezolva problema? Unde au fost autoritățile abilitate în tot acest timp?

Mai mult, așa cum reiese și din decizia APM Brașov, avem OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, dinainte de 2008 – data când Primăria Brașov a emis autorizația de construire pentru stația de asfalt, care prevede că „Pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos, autoritățile publice locale, precum și, după caz, persoanele fizice și jurudice au următoarele obligații: să respecte prevederile din planurile de urbanism și amenajarea teritoriului privind amplasarea obiectivelor industriale, a căilor și mijloacelor de transport, a rețelelor de canalizare, a stațiilor de epurare, a depozitelor de deșeuri menajere, stradale și industriale și a altor obiective și activități, fără a prejudicia ambientul, spațiile de odihnă, tratament și recreere, starea de sănătate și de confort a populației”.

Vorbim de o problemă creată de Primăria Brașov, care a autorizat construirea stației de asflat, în contextul în care OUG 195/2005 spune clar că starea de sănătate și de confort a poulației nu trebuie să fie afectate.

Lucrurile s-au mișcat în câteva luni mai mult decât în toți anii în care autoritățile nu au făcut nimic. Și acest lucru se datorează unor oameni care și-au cerut dreptul la o viață sănătoasă și la un aer curat.

Cu privire la declarația primarului George Scripcaru de la sfârșitul lunii mai 2020, cum că firma va muta stația la Hălchiu, la acest moment informația nu se confirmă. Până în prezent, Fincodrum nu a depus nicio solicitare de autorizare a activității pentru un alt amplasament. Iar compania mai are la dispoziție și posibilitatea de a contesta decizia APM Brașov în contencios administrativ.

Fincodrum mai are câteva luni de activitate pe autorizația actuală, după care rămâne să vedem ce se va întâmpla.

În continuare atașez decizia APM Brașov de respingere a solicitării de obținere a autorizației de mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.