20.448.844‬ lei cheltuiți de administrația Scripcaru pentru a aglomera și mai tare strada 13 Decembrie

Brașovul a cheltuit 20.448.844‬ lei pentru lărgirea străzii 13 Decembrie, de la Făget până la intersecția cu strada H. Coandă. Banii aceștia au fost aprobați în două tranșe de către Consiliul Local Brașov. Prima tranșă aprobată prin HCL Nr. 482 din data de 22 august 2018, în cuantum de 10.676.657,71 lei inclusiv TVA, a vizat lărgirea str. 13 Decembrie, tronson pasaj CF – str. H. Coandă. A doua tranșă, aprobată prin HCL Nr. 608 din data de 30 august 2019, în cuatum de 9.772.187,54 lei inclusiv TVA, a vizat lărgirea str. 13 Decembrie, tronson pasaj CF – sens giratoriu Făget.

20 de milioane de lei pentru a realiza, ceea ce în termeni de specialitate se numește autostradă urbană. În acest caz sunt trei benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 1,8 km.

Efectele autostrăzii urbane: atrage trafic de autoturisme – oamenii spunând că odată cu crearea unei benzi în plus va fi loc pentru toți. Trafic mai mare înseamnă aglomerați și poluare mai mare. Aglomerația afectează mersul mijloacelor de transport în comun, adică întârzieri și decalaje față de programul de circulație. În orele și zilele în care nu este aglomerație, datorită spațiilor largi de circulație, trei benzi pe sens, crește viteza de circulație. Vorbim de un efect pe care conducătorii auto nu-l conștientizează în cele mai multe cazuri. Însă, viteză mare înseamnă siguranță scăzută pentru toți participanții la trafic.

Șansele de a fi rănit grav sau de deces în cazul unul accident crește pe măsură ce crește viteza.

O stradă mai lată înseamnă timpi mai mari de traversare pentru pietoni. În afară de intersecșia de la Făget, pe restul tronsonului pînă la intersecția cu H. Coandă trecerile de pietoni nu sunt prevăzute cu insule pietonale.

Această cheltuială de 20 de milioane de lei vine pentru „a fluidiza” traficul, după ce alți bani au fost folosiți pentru a realiza giratorii, tot pentru „a fluidiza” traficul. Au fost scoase semafoarele pe pretext că încurcau circulația, fără să ne intereseze de pietoni și bicicliști, și au fost făcute cinci giratorii (cel de la intersecția cu Nicolae Labiș este în lucru). Și rezultatul a fost aglomerație și stat în trafic. Mai mult, la giratoriul de la interescția cu strada Independeței, pe 13 Decembrie, în ambele părți au fost amplaste semafoare la trecerile de pietoni. Astfel, într-o intersecție, în loc să existe un singur loc de oprire, sunt trei acum.

Tot din lucrările de lărgire a străzii 13 Decembrie a rezultat o îngustare a trotuarului, pe porțiunea dintre străzile Olteț și Goga, vizavi de Parcul Tractorul, lucru care a afectat și amenajarea stației RATBV. În acest moment refugiul stației este la aproximativ 20-30 de metri distanță față de stație, iar oamenii stau pe un trotuar mai îngust. O situație asemănătoare cu stația de la Dramatic.

Un alt aspect pe care nu trebuie să-l uităm este desființarea liniei de tramvai de pe strada 13 Decembrie, fapt ce a dus la o scădere considerabilă a capacității de transport. Iar de capacitate mare de transport este nevoie, cu atât mai mult cu cât în cartierul Tractorul miile de apartamente se înmulțesc de la un an la altul.

Lucrările au fost realizate parțial pe contractul de întreținere și reparații străzi, parțial pe un contract de achiziție publică de lucrări. Nu știm cât din cele 20 de milioane de lei au fost alocați pe achiziție publică, pentru că Primăria Brașov nu oferă informații complete. Oricum, toate lucrările au fost făcute fără consultare, fără transparență, fără ca vreun document de proiect să fie făcut public.

În concluzie, administrația Scripcaru a redus masiv capacitatea de transport public și a cheltuit bani publici pentru a aglomera strada 13 Decembrie. „Dezvoltarea continuă” la Brașov, orașul mașinilor!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.