14 depășiri pentru hidrogen sulfurat în cinci din cele șapte zile de măsurători. Primarul Allen Coliban a solicitat intervenția de urgență a autorităților responsabile

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi primul raport al Agenției pentru Protecția Mediului cu privire la poluarea aerului din zona cartierului Triaj. Rezultatele acestei măsurători confirmă, cu date certe, ceea ce brașovenii și Municipalitatea sesizează de ani de zile, există perioade de timp în care locuitorii orașului sunt afectați de mirosul puternic, mai ales în zona de est a orașului.

Așteptam aceste date, și acest laborator să fie funcțional, încă din perioada 2019-2020, când l-am solicitat Ministerului Mediului. Avem acest laborator acum, care nu face decât să confirme ceea ce știam deja. Mirosul este provocat de hidrogenul sulfurat, hidrogen sulfurat asupra căruia autoritățile de mediu încă se întreabă care ar fi cauza, care ar fi sursa. Dar există, de asemenea, un răspuns oficial al Ministerului Mediului care indică drept sursa cea mai probabilă depozitul de deșeuri de la FinEco”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform datelor măsurate de laboratorul mobil al APM, instalat pe str. Filiași, în 5 din cele 7 zile de măsurare a calității aerului, s-a constat o depășire a nivelului maxim în cazul poluantului hidrogen sulfurat, un poluant cu un miros puternic care afectează atât confortul, cât și sănătatea brașovenilor.

Măsurătorile desfășurate în perioada 7-14 septembrie, la solicitarea noastră și cu facilitarea municipiului, au arătat 14 depășiri ale valorilor maxime admise la hidrogen sulfurat, Vorbim de valorile medii orare, depășiri care ajung să fie trei ori mai mari decât pragul dat de lege și de normative. În total, din șapte zile, în 5 zile sunt astfel de depășiri. Impactul asupra sănătății pe care îl are hidrogenul sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, amețeli, iritații ale tractului respirator. Toate aceste lucruri ar trebui să îngrijoreze și să alarmeze Direcția de Sănătate Publică și, totodată, să conteste studiile de impact asupra sănătății pe care operatorul le-a furnizat, în cadrul procesului de autorizare”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform unei adrese a Ministerului Mediului, din anul 2018, se precizează că „sursa cea mai probabilă a mirosului o constituie activitatea de depozitare a depășirilor municipale în cadrul S.C. FIN ECO S.A.”. În această situație, primarul Allen Coliban a cerut instituțiilor abilitate, respectiv Garda de Mediu – instituția care are dreptul de control și sancțiune, Agenția pentru Protecția Mediului – instituția care are atribuții de autorizare și monitorizare, dar și Direcția de Sănătate Publică – care are atribuții în protejarea sănătății cetățenilor, să intervină de urgență pentru a proteja brașovenii. Primăria va avea un rol activ, pentru a se asigura că deciziile care se vor lua vor fi în interesul locuitorilor orașului nostru.

Ce vom face pe mai departe? În primul rând, noi reprezentăm interesele brașovenilor în acest proces, neavând rol nici de autoritate de autorizare, nici de control. Groapa este pe teritoriul orașului Săcele. Pe de altă parte, luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor, inclusiv în instanță, făcută de cetățeni, ca intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român, care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani. Vorbim despre o întârziere în aplicarea normelor care țin de închiderea conformă a celulelor care deja sunt pline, în cazul de față, celula numărul 3. Este o situație pe care o resimțim și am resimțit-o puternic în perioada 2018-2020, când nu erau închise celulele 1 și 2. După ce au fost închise, s-a constatat o diminuare a efectului perceput de populație. La ora actuală, celula numărul 3 este de un an și nouă luni plină și neînchisă, cum ar fi trebuit să fie. Aceste demersuri le continuăm și în partea inițiativelor oficiale. Am fost invitați să ne alăturăm comisiei înființată prin ordin de prefect. Vom fi acolo reprezentând interesul brașovenilor”, a spus primarul Allen Coliban.

Conform reprezentantului municipalității, în România, poluarea este o politică de stat. Cetățenii au dreptul la un mediu curat și sănătos, garantat de Constituție, însă la nivel de autorizare, de fiecare dată, autoritățile publice se bazează pe informațiile și pe studiile pe care poluatorul le pune la dispoziția statului. Potrivit primarului, statul român nu contestă aceste studii, nu vine cu contra expertiză, nu face determinări care să invalideze aceste studii. Cei care se ocupă de autorizare și avizare stau liniștiți pentru că au niște hârtii cu care se pot acoperi, dar în fapt acoperă lipsa de acțiune.

Cred că acest lucru este profund dăunător. Ar trebui schimbat și la nivel legislativ, dar la nivelul unei comunități precum Brașovul se schimbă în primul rând prin atitudine. Este momentul, din partea tuturor autorităților statului, să aibă atitudine de protejare a populației în zonă și nu numai”, a subliniat primarul Allen Coliban.

Conform raportului privind acțiunea de monitorizare desfășurată de APM Brașov, cu laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului, în perioada 7 – 14 septembrie 2023, s-a constatat depășirea valorilor medii în 14 rânduri pentru hidrogen sulfurat (H2S), în următoarele zile și intervale orare: 08.09.2023, orele 08:30-10:00; 09.09.2023, orele 03:30-05:30; 10.09.2023, orele 05:30-06:00; 13.09.2023, orele 20:00; 14.09.2023, orele 02:00-03:00 și 08:30.

Având în vedere această situație, APM consideră că este necesară continuarea monitorizării în această locație pentru a obține mai multe informații privind calitatea aerului înconjurător și pentru a sprijini procesul de combatere a poluării aerului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.