11 decembrie 2019 poate fi ținută minte ca data la care s-a făcut un pas important la nivelul Uniunii Europene, când Colegiul Comisarilor a adoptat pactul „European Green Deal”.
Pactul vine cu un pachet de măsuri ambițioase și cu obiectivul ca până în 2050 Europa să fie neutră din punct de vedere climatic. Acest lucru înseamnă o reconciliere a economiei cu planeta și o reconciliere cu modul în care producem și consumăm resursele. Și toate acestea să fie în beneficiul oamenilor.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acest pact presupune reducerea emisiilor, crearea de locuri de muncă, stimularea inovației, iar modelul vechi bazat pe combustibili fosili și poluare este depășit.
„European Green Deal” este strategia de creștere, care pune Europa în avangarda industriilor prietenoase cu mediul și a tehnologiilor curate.
O misiune ambițioasă pentru Europa
În cadrul pactului „European Green Deal” a fost gândit mecanismul „Just Transition Mechanism”, care va juca un rol crucial, prin care se vor mobiliza 100 de miliarde de euro pentru zonele și sectoarele cele mai vulnerabile. Biodiversitatea și pădurile, agricultura și mâncarea, orașele verzi și economia circulară vor fi părți importante ale acestui pact.
Pactul este un plan ambițios pe termen lung, care vine în sprijinul cetățenilor europeni în tranziția acestora pentru un alt stil de viață și este datoria noastră față de copii.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat că „ne aflăm într-o urgență climatică și de mediu. Pactul European Green Deal este oportunitatea pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine prin transformarea modelului economic. Fiecare va fi parte din acest plan și fiecare industrie și țară va fi parte din transformare. Nimeni nu e lăsat în urmă.”
Sursa foto: Comisia Europeană
Leave a Reply