FOTO „Întotdeauna omul”, expoziție de grafică și ilustrații la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov

Începând de azi, 2 septembrie 2021 și până în 15 octombrie 2021, puteți vizita la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov expoziția de grafică și ilustrații „Întotdeauna omul” semnată de Damó István. Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 9-17 și sâmbătă între orele 10-17, la sediul din Piața Sfatului nr. 25, Brașov.

Materialul expoziției a fost selectat din lucrări desenate și pictate timp de câteva decenii. Coloana vertebrală este alcătuită din desene și picturi colorate, și continuă cu ilustrații pentru copii care diferă de lucrările expuse doar prin denumirea genului. În general acestea sunt concepute și executate cu linii, pete de culoare, devenind suprafețe captivante pentru cei mici. Partea a treia a exponatelor conține cărți-obiect de artă.

Lucrările expuse au ca inspirație volumul Furioșii Domnului al scriitorului francez Georges Blond. Volumul vorbește de războiul religios dintre catolici și protestanți. „Întotdeauna omul” pentru că omul este actorul central, cel asupra căruia se răsfrâng efectele lumilor politice și religioase. Omul este cel care suferă, dar în același timp omul este și cel care poate repara stricăciunile.

Damó István explorează în lucrările sale cu diferite stări prin care trece omul. Este o călătorie a condiției umane, a evoluției la nivel de societate, care în timp, nu a evoluat prea mult, dar care este marcată de cruzime.

Damó István aduce în cadrul acestei expoziții și ceva mai puțin obișnuit în spațiul muzeal, cartea-obiect sau cartea artistică.

Damó István s-a născut la 29 decembrie 1951, la Sibiu, dar copilăria și adolescența le-a petrecut la Brașov, unde a urmat cursurile Liceului „Unirea” Brașov. Ulterior, s-a înscris la secția Grafică a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secție pe care a absolvit-o în anul 1979. În cadrul Institutului de Arte Plastice, între anii 1979 și 1980, a beneficiat de o bursă de studii. Timp de zece ani, între anii 1980-1990, a fost grafician la Editurile „Kriterion” și „Ion Creangă” din București, unde, pe lângă grafica multiplicată, s-a ocupat de pictură, ilustrații pentru copii și cărți-obiecte de artă. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, al Asociației Artiștilor Plastici din Ungaria, Asociația Graficienilor din Ungaria, Asociația Ilustratorilor din Ungaria și al Asociației Cărți-Obiecte de Artă din Ungaria.

Vă las în compania câtorva imagini ale unor lucrări, dar vă încurajez să vă faceți timp și să vizitați expoziția.

Leave a Reply

Your email address will not be published.