La ședința ordinară a Consiliului Județean Brașov am asistat la un moment de baronat politic al președintelui Adrian Veștea în momentul în care a blocat interpelarea unui consilier județean și a supus la vot ca începând cu ședința următoare interpelările să se facă în scris.
Ca să înțelegem ce l-a deranjat pe președintele Adrian Veștea și de ce a avut o atitudine autoritară, urmărim un extras din înregistrarea ședinței ordinare a Consiliului Județean Brașov din 27 mai 2021.
Erwan Joliff este consilier județean din partea USR-PLUS. Interpelarea acestuia a privit proiectul de hotărâre cu privire la ghidul solicitantului pentru fonduri nerambursabile pentru dezvoltare de proiecte de asistență socială în județul Brașov pe 2021, proiect de hotărâre introdus de către Adrian Veștea pe ordinea de zi suplimentară.
Acesta a spus următoarele: „Amendamentele propuse de ONG-uri erau mult mai multe și singurul lucru pe care, practic, l-am acceptat din partea lor este reducerea cofinanțării de la 15% la 10% din valoarea totală a proiectelor. Mi s-a spus, legea nu permite mai mult, dar am citit Legea 350 din 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și mi-am dat seama că legea de bază nu este atât de restrictivă pe cât mi s-a prezentat. Dar avem în interiorul aparatului administrativ niște reguli care par să complice tot procesul.
O altă problemă semnalată, ne lăudăm cu digitalizarea în Consiliul Județean, dar, în același timp, nu suntem în stare să digitalizăm procesul de depunere a dosarelor de cereri de finanțare.
În 2019, doar 30% din fondurile alocate acestui ghid au fost accesate. Sunt curios să văd la ce procent vom ajunge în 2021. Consider că e timpul să sprijinim mult mai mult ONG-urile care sunt implicate în servicii de asistență socială și de protecția copilului în județul Brașov. Asociațiile care se ocupă de copii, de exemplu, primesc doar 600 de lei per beneficiar, o sumă ridicolă față de cheltuielile reale ale acestui tip de serviciu.
Mi-aș dori să fim mult mai îndrăzneți la nivelul județului Brașov în privința externalizării serviciilor de asistență socială și de protecția copilului către ONG-urile din domeniu, mai ales că nu ducem lipsa de reurse umane competente.
Și termin citind un articol de presă care se referă la ce se întâmplă în Bihor sub conducerea domnului Bolojan. Scopurile externalizării serviciilor sociale sunt multiple, în primul rând reducerea costurilor de funcționare a centrelor, știut fiind că în ultimul an costurile DGASPC pentru centrele păstrate în administrare proprie au fost de două-trei ori mai mari decât costul standard minim, în timp ce ONG-urile și-au asumat acest cost și au completat cu sume primite și din donații.”
La auzirea acestor cuvinte, Adrian Veștea a intervenit, întrerupând interpelarea consilierului județean, cu un acces de baron politic. Deranjat de cele prezentate în cadrul ședinței CJ Brașov și fără a răspunde interpelării, Adrian Veștea supune la vot ca începând cu ședința următoare interpelările să se facă în scris.
Interpelarea verbală este permisă prin Codul Administrativ, care este un act normativ de rang superior oricărui act normativ aprobat de Consiliul Județean, iar un act normativ de rang inferior nu poate restrânge un drept oferit de un act normativ superior. Așadar, actul președintului Adrian Veștea de a interzice interpelările verbale în ședințele CJ Brașov nu este altceva decât un abuz în funcție.
Conform Codului Administrativ, la Articolul 226 Transparența activității, (2) Consilierii locali, respectiv consilierii județeni pot adresa întrebări și interpelări primarului, viceprimarului, respectiv președintelui consiliului județean, vicepreședinților consiliului județean, după caz.
Tot la articolul 226 din Codul Administrativ se mai prevede că (3) Răspunsul solicitat în conformitate cu prevederile alin. (2) se transmite, de regulă, imediat sau, dacă nu este posibil, la următoarea ședință a consiliului local, respectiv a consiliului județean.
(4) Cel interpelat are obligația de a răspunde în scris sau, după caz, oral până cel mai târziu la următoarea ședință a consiliului local, respectiv a consiliului județean.
Practic, președintele Adrian Veștea are obligația, prin lege, să ofere răspuns la interpelarea formulată de consilierul județean Erwan Joliff.
Mai mult, conform Codului Administrativ, la articolul 85 Raporturile dintre autoritățile administrației publice locale, vedem la alin. (2) că în relațiile dintre consiliul local și primar, consiliul județean și președintele consiliului județean, precum și între autoritățile administrației publice din comune, orașe, municipii și autoritățile administrației publice de la nivel județean nu există raporturi de subordonare; în relațiile dintre acestea există raporturi de colaborare.
Dincolo de prevederile legislative privind interpelările și raporturile instituționale, pentru că vorbim de un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare a CJ Brașov, Codul Administrativ spune la Articolul 135 Ordinea de zi (8) Suplimentarea ordinii de zi se aprobă numai pentru probleme urgente cu majoritate simplă. Practic, ar fi trebuit motivată urgența, adică suplimentarea ordinii de zi, lucru care nu se practică în ședințele Consiliului Județean Brașov.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply