Prezentam la începutul lunii ianurie 2020 un proiect lansat de către USR Dumbrăvița, care urmărea constituirea unui grup care va colecta selectiv deșeurile timp de o lună. Proiectul a pornit de la lipsa de acțiune din partea administrației locale care deservește satele Dumbrăvița și Vlădeni pe partea de gestionare a deșeurilor.
Proiectul pilot în care 50 de familii din Dumbrăvița și Vlădeni au colectat selectiv a ajuns la final.
Acestui proiect i s-au alăturat inițial 50 de familii (160 persoane), preocupate de protejarea mediului înconjurător și a schimbărilor climatice, cărora pe o perioadă de cinci săptămâni li s-a cerut să colecteze selectiv, să cântărească deșeurile și să răspundă la o serie de întrebări.
La final, deșeurile au fost preluate de către o firmă specializată în preluarea deșeurilor reciclabile. Pe parcursul proiectului, o parte dintre aceste familii au renunțat să mai colecteze selectiv fie datorită faptului că nu au avut spațiu în casă pentru toate recipientele necesare colectării selective pe patru fracții, fie din lipsa timpului dedicat cântăririi deșeurilor pentru centralizarea datelor sau datorită faptului că s-a cerut clătirea ambalajelor (PET, aluminiu, sticlă). Așadar, acest proiect a fost finalizat acest proiect alături de 45 familii ( 149 de persoane).
În urma acestui proiect au fost colectate selectiv 864 kg, dintre care: 304 kg de Sticlă, 195 kg Hârtie/Carton, 237 kg de Plastic și 128 kg de Metal, dintr-un total de aproximativ 3000 de kg de deșeuri rezultate. Colectând selectiv pe patru fracții s-a redus cantitatea de deșeu dus la rampă cu 30 %.
O persoană din Dumbrăvița produce în jur de 0.96 kg de deșeuri pe zi, 350 kg de deșeuri pe an. Conform calculelor, dacă am colecta selectiv Sticlă, Hârtie/Carton, Plastic, Metale, Deșeuri vegetale (pentru compost), cantitatea de deșeu dus la rampă s-ar putea reduce cu până la 80-90%.
Calculul facturii de salubritate se realizează momentan în funcție de numărul de persoane din gospodărie, cu un tarif fix per persoană și fără să se țină cont de cantitatea totală de deșeuri colectată.
Așadar, USR Dumbrăvița, va propune Consiliului Local Dumbrăvița implementarea instrumentului „Plătești pentru cât arunci” prin care locuitorii comunei Dumbrăvița ar beneficia de o reducere a costului taxei de salubritate și, implicit, ar reduce costurile acestui departament.
Prin instrumentul „Plătești cât arunci”, locuitorii ar colecta selectiv și ar plăti doar deșeurile ce nu le colectează selectiv. Spre exemplu: o familie cu patru membri ar ajunge sa plătească undeva la 30 de lei pe trimestru (trei luni) față de 132 lei cum plătesc în prezent.
„Ne bucură faptul că toți cei implicați în proiect au fost deschiși la acest mic experiment, sunt preocupați de încălzirea globală și dornici să colecteze selectiv pe viitor. Au nevoie însă de un serviciu eficient de gestionare a deșeurilor pe raza celor două localităților, de campanii de informare și de containere.
Oamenii doresc să colecteze selectiv și asta este important! Vom continua să colectăm selectiv alături de cei ce vor dori să continue sau să ni se alăture. Vom transporta personal deșeurile la centre de colectare în lipsa unui sistem eficient și conform pus la dispoziție de reprezentanții primăriei Dumbrăvița”, a precizat Anisia Costescu, președinte USR Dumbrăvița.
Sursa foto: Anisia Costescu
Leave a Reply