Filiala județeană USR Brașov solicită public organizației județene PNL Brașov retragerea imediată a sprijinului politic pentru Adrian Gabor, membru PNL și vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, trimis în judecată pentru conducerea unui autoturism cu o alcoolemie de 2,26 g/l alcool pur în sânge.
Considerăm că demisia lui Adrian Gabor ar fi trebuit să survină imediat după producerea incidentului, adică în urmă cu un an. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Pe data de 20 mai 2020, s-a încheiat prima etapă a procesului penal – ancheta penală – urmând etapa a doua – trimiterea rechizitoriului către instanța de judecată. În aceeași zi, USR Brașov a solicitat public demisia lui Adrian Gabor din funcția pe care o deține, dar solicitarea nu a avut niciun rezultat.
Simpla trimitere în judecată, indiferent de fapta săvârșită, ar trebui să fie un motiv suficient pentru demisie. Cât privește fapta comisă – conducerea unui autoturism, prin oraș, cu o alcoolemie de 2,26 g/l alcool pur în sânge, adică aproape de 3 ori mai mare decât pragul dintre contravenție și infracțiune, autoturismul nefiind nici măcar personal, ci de serviciu, adică un bun public – dovedește lipsă de discernământ și resposabilitate.
La toate acestea se mai adaugă și declarațiile aiuritoare ale lui Adrian Gabor de la momentul producerii incidentului, precum: „am băut doar trei pahare de Purcari, dar, având diabet, ficatul meu nu lucrează prea bine” sau „am zis că nu m-o prinde Poliția pe străduțele astea”.
Conform legislației din România, conducerea unui autovehicul, cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.
USR Brașov consideră că persoanele cu astfel de comportamente nu au ce căuta pe scena politică brașoveană. Cetățenii din județul Brașov merită mai mult. Avem nevoie de oameni integri în funcţiile publice, avem nevoie să nu ne mai fie ruşine cu cei care ne conduc.
Pentru asta e nevoie, în primul rând, ca partidele politice să înceapă să aplice criterii mult mai dure de selecție atunci când își stabilesc listele de candidați și să aducă în funcții publice oameni responsabili și integri, care pot reprezenta cu cinste cetățenii.
Până atunci, în cazuri punctuale precum cel al lui Adrian Gabor, retragerea sprijinului politic este un gest de minimă decenţă și respect față de cetățenii acestui județ.
Leave a Reply