„În exercitarea mandatului primit de la cetățeni, consilierul județean USR Aurel Agache a trimis mai multe solicitări concrete de informații către Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului Brașov. Deși s-a împlinit termenul legal de 30 de zile, instituțiile în cauză nu au răspuns și nu au furnizat informațiile solicitate. În schimb, un operator privat – FinEco – s-a adresat Consiliului Județean Brașov prin intermediul avocaților, chestionând instituția cu privire la acțiunile consilierului județean.
USR Brașov consideră această acțiune ca fiind o presiune-imixtiune gravă și inacceptabilă a unui operator privat în activitatea unui consilier județean, care are dreptul și, în același timp, obligația de a-și exercita mandatul primit de la cetățeni. Este un atac asupra unei instituții care trece dincolo de persoane și de partide”, anunță USR Brașov.
Faptul că societatea știa de solicitarea de informații nu reprezintă o încălcare a prevederilor GDPR din partea Gărzii de Mediu Brașov? De unde a știut Fineco de solicitarea de informații? Din adresa Fineco către CJ Brașov se vede că societatea a știut și numărul de înregistrare al solicitării de informații.
Consilierul județean Aurel Agache precizează că solicitările de informații au fost făcut în baza articolului 218 din Codul Administrativ.
Articolul 218
Accesul la informații
(1) Dreptul aleșilor locali de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile, serviciile publice, precum și persoanele juridice de drept privat sunt obligate să asigure informarea corectă a aleșilor locali, potrivit competențelor ce le revin, asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes local.
Din adresa transmisă către CJ Brașov, Fineco lasă să se înțeleagă că pentru a solicita informații, consilierul județean Aurel Agache ar fi trebui să fie mandatat de instituție, altfel îl încadrează ca pe un demers făcut în interes personal.
Irineu Darău, senator USR Brașov a precizăt că „în primul rând, instituțiile nu au opțiunea de a nu răspunde la solicitări privind informații publice. În al doilea rând, în niciun caz avocații unui operator privat nu pot încerca să limiteze mandatul unui consilier județean care, conform codului administrativ, este îndreptățit să aibă acces la aceste informații publice. Iar pentru a-și exercita mandatul, nu are nevoie de depeșă de la majoritatea din Consiliul Județean sau de la vreun șef.”
În continuare, puteți vedea solicitările depuse de consilierul județean Aurel Agache la APM Brașov și Garda de Mediu Brașov.
În calitate de senator, Irineu Darău a preluat exact aceleași cereri de informații trimise de consilierul județean Aurel Agache pe legea 544, în numele cabinetului parlamentar: „Vom urmări termenele legale, iar dacă nu primim răspuns, vom merge în contencios administrativ. Nu vrem răspunsuri de la avocații unui operator privat, ci de la instituțiile publice vizate. De altfel, am întrebat, tot în calitate de senator, dacă aceste instituții au avut orice fel de corespondență oficială cu operatorul privat și am cerut să ne furnizeze acea corespondență oficială. Pentru că vorbim despre informații care nu ar fi trebuit să ajungă în afara instituțiilor publice vizate.”
Leave a Reply