Unul dintre cei mai apreciați interpreți chinezi contemporani, violonistul ZIYU HE, pentru prima dată în concert la Brașov

Remarcabilul violonist în vârstă de 25 de ani ZIYU HE, unul dintre cei mai tineri soliști care au cântat vreodată împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena, laureat al Concursului Internațional „Yehudi Menuhin”, vine pentru prima dată la Brașov, într-un concert cameral ce reunește patru artiști cu cariere internaționale.

WONJI KIM-OZIM, violonistă și violistă cu peste 20 de ani de experiență didactică la Universitatea Mozarteum din Salzburg, ZIYU HE, desemnat de Eurovision Tânărul Muzician al Anului 2014, violoncelistul ruso-cubanez MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV și pianista MONICA FLORESCU, muzicieni consacrați ai scenei de muzică clasică din România, sunt protagoniști concertului Classics with XYZ Gen., care va avea loc joi, 26 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bvd. Eroilor, nr. 29).

Intrarea la concert este liberă, în baza unei rezervări online ( bit.ly/xyzrezervariconcertbrasov). Accesul în sală se va face în limita locurilor disponibile, având prioritate persoanele care și-au rezervat online locurile.

Program

Ludwig van Beethoven – Trio de coarde op.9, nr.3
Franz Schubert – Notturno în Mi bemol Major op. 148
Pauză
Gabriel Faur – Cvartet cu pian nr. 2 în sol minor op. 45

Concertul de la Brașov încheie proiectul Classics with XYZ Gen., prin care cei patru artiști au oferit o serie de masterclass-uri tinerilor muzicieni și instrumentiști în formare, cât și concerte de înaltă ținută melomanilor din Cluj-Napoca (19-20 septembrie), Sibiu (21-22 septembrie), Miercurea Ciuc (23-24 septembrie) și Brașov (25-26 septembrie).

BIOGRAFIILE ARTIȘTILOR

Ziyu He. La doar 25 de ani, este deja recunoscut ca unul dintre cei mai tineri soliști care au concertat alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, debutând cu acest ansamblu prestigios la vârsta de 18 ani, sub bagheta dirijorului Adam Fischer. Cariera sa promițătoare a fost marcată de câștigarea unor competiții internaționale de renume, precum „Mozart” din Salzburg și „Yehudi Menuhin” de la Londra. În 2014, Ziyu He a fost desemnat „Tânărul Muzician al Anului” de către Eurovision, ceea ce i-a adus o recunoaștere internațională semnificativă. În prezent, concertează pe o vioară Andrea Guarneri (1688) și o violă Giuseppe Guadagnini (1797), instrumente istorice, oferite de sponsori privați.

Wonji Kim-Ozim este un nume consacrat în domeniul muzicii de cameră și al educației muzicale. Profesor asociat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, ea a predat anterior la Hochschule für Musik din Viena și Berna. În calitate de muzician, a cântat alături de orchestre prestigioase din întreaga lume, precum Orchestra Simfonică din Seoul și Filarmonica Slovenă, și a participat la festivaluri internaționale notabile.

Makcim Fernandez Samodaiev, de origine ruso-cubaneză, este o personalitate esențială a scenei muzicale din România. Stabilit la Sibiu din 2015, el este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu și fondator al Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends”. Absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, violoncelistul a susținut concerte în întreaga lume și a colaborat cu artiști de renume internațional.

Monica Florescu, originară din București, are o carieră internațională impresionantă, fiind laureată a mai multor competiții de prestigiu. Cu o activitate desfășurată în țări precum Belgia, Mexic și România, ea este, alături de Makcim Fernandez Samodaiev, inițiatoarea Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends”. Din 2015, Monica Florescu este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu și continuă să activeze intens în domeniul muzicii de cameră.

Classics with XYZ Gen. este un proiect organizat de Asociația Florescu – Fernandez & Friends, în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.