Proiectul „Transformare digitală pentru inovare si competitivitate” (cod 1251096851) depus de Universitatea Transilvania din Brașov în cadrul competiției PNRR “Granturi pentru digitalizarea universităților” a fost aprobat pentru finanțare de către Ministerul Educației. Bugetul proiectului este de 34.753.711 de lei, din care valoarea nerambursabilă PNRR este de 29.204.799 de lei și 5.548.912 de lei TVA.
Proiectul are ca obiectiv accelerarea transformării digitale a Universității Transilvania, prin investiții în infrastructura de educație și cercetare, dezvoltarea competențelor digitale și îmbunătățirea serviciilor informatice dedicate studenților. Vor fi achiziționate sisteme și echipamente digitale care vor stimula aplicarea metodelor inovative de predare-învățare și vor contribui la dezvoltarea competitivității în activitatea de cercetare. Printre echipamentele ce vor fi achiziționate se numără: sisteme de realitate virtuală, scannere și imprimante 3D, aparate digitale de detectare și de analiză, sisteme integrate de măsurători, caracterizare și prelucrare a datelor, echipamente de simulare medicală, linie integrată pentru dezvoltarea de senzori și nanosenzori cu aplicații în medicină, mediu și agricultură etc., precum și pachete de software. De asemenea, se vor organiza stagii de formare pentru utilizarea eficientă a tehnologiilor digitale și implementarea principiilor educației digitale. Activitățile proiectului vor contribui la implementarea Strategiei de transformare digitală a Universității pentru perioada 2022-2032.
Toți studenții de la ciclurile licență, masterat, doctorat, precum și cadrele didactice ale universității vor avea acces la infrastructura digitală dezvoltată prin proiect.
Proiectul are durata de trei ani, perioada de implementare fiind octombrie 2022- decembrie 2025 și a fost finanțat în cadrul apelului Granturi pentru digitalizarea universităților, Componenta 15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată), Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.
În prezent, la Universitatea Transilvania din Brașov învață peste 20.000 de studenți, la toate ciclurile de studii și sunt peste 1.000 de cadre didactice, la toate cele 18 facultăți.
Leave a Reply