Amsterdam Orașul bicicletelor este străbătut de 15 linii de tramvai care transportă anual peste 113 milioane de călători.
Orléans Centrul medieval al orașului cu 120000 de locuitori este străbătut de două linii de tramvai, prima inaugurată în anul 2000.
Praga Peste 800 de tramvaie transportă anual aproape 375 de milioane de călători. O parte importantă a rețelei traversează centrul istoric al orașului, o zonă înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Zagreb Tramvaiul este principalul mijloc de transport public din capitala Croației. Vara aceasta s-au împlinit 110 ani de la punerea în funcțiune a primului tramvai electric din Zagreb. Între 2005 și 2010 au fost achiziționate 140 de tramvaie 100% low floor produse local.
Norrköping Cu o populație comparabilă cu cea a Sibiului, orașul suedez dispune de o rețea de tramvaie cu două linii însumând 18.7km, inaugurată în 1904. În centrul orașului funcționează și o linie turistică deservită de tramvaie de epocă. În prezent se află în faza de evaluare o serie de proiecte ce vizează extinderea rețelei.
Tenerife Linia 1 a singurei rețele de tramvaie din Insulele Canare a fost inaugurată în 2007, urmată de o a doua linie în 2009. Tramvaiul transportă zilnic aproximativ 50.000 de călători. Primul tramvai din Tenerife a funcționat pe insulă între anii 1901 și 1956.
Berlin Era tramvaielor în Germania a început în 1865, când primul tramvai tras de cai a pornit la drum în Berlin. I-a urmat, în 1881, primul tramvai electric în serviciu comercial – o premieră tehnologică mondială. În 20 mai 1945, la nici o lună de la încheierea războiului, tramvaiul își reincepea activitatea într-un oraș devastat care pornea pe drumul reconstrucției. Supraviețuind deceniilor întunecate ale Războiului Rece, rețeaua de tramvaie din Berlin este astăzi una dintre cele mai mari de pe glob iar planurile de dezvoltare ale capitalei germane confirmă rolul esențial pe care acest mijloc de transport ecologic îl va avea în viitor.
Porto Metro do Porto este un sistem de transport de tip “Stadtbahn” care traversează zona centrală a orașului în subteran, circulând apoi spre cartiere și suburbii la suprafață, asemenea unui tramvai convențional. Prima linie a fost inaugurată în 2002 și până în prezent au fost construite 6 linii. În curând vor începe lucrările la cea de-a șaptea linie a rețelei. Podul Dom Luís I, o impresionantă structură de la sfârșitul secolului XIX, a fost adaptat pentru circulația tramvaielor. Printre arhitecții care au proiectat stațiile subterane se numără Álvaro Siza și Eduardo Souto de Moura.
Konya Primul tronson al liniei de tramvai din Konya a fost inaugurat în 1992 și a fost urmat de extinderi succesive. Începând cu 2013 au fost achiziționate 60 de tramvaie contemporane, 100% low floor, livrate de Skoda. Alte 12 tramvaie au fost achiziționate între 2014 și 2015 pentru a deservi un nou segment de linie pe care se circulă “off wire” cu ajutorul unui sistem de supercondensatori. La ore de vârf intervalul de succedare este de 3 minute.
München Capitala Bavariei are un sistem de transport public extrem de avansat care include linii de metrou, S-Bahn și tramvai, la care se adaugă peste 1200km de benzi pentru biciclete. 14 linii de tramvai circulă pe o rețea de 83 km. Peste 20 de propuneri de extindere a rețelei se află în diverse stadii de evaluare, proiectare sau implementare.
Belgrad Deși mai sunt multe de făcut pentru a ajunge la standardele ridicate ale rețelelor de tramvai din Europa de Vest, orașul a făcut pași importanți în direcția bună prin reabilitarea unor segmente importante ale rețelei, extinderea acesteia, realizarea unei noi conexiuni peste râul Sava și prin achiziționarea primului lot de 30 tramvaie contemporane 100% low floor.
Varșovia Primul tramvai tras de cai a circulat pe străzile din Varșovia în 1866. Electrificarea sistemului a început în 1908. În prezent rețeaua de tramvaie din capitala Poloniei este cea mai mare din țară, dispunând de 132 km de linie dublă pe care circulă zilnic peste 700 de tramvaie. În ultimii ani orașul a realizat investiții semnificative în modernizarea și extinderea rețelei de tramvaie, iar acest program amplu continuă și în prezent. Planurile de dezvoltare până în 2040 prevăd extinderea rețelei cu peste 50% și un parc de tramvaie compus în întregime din tramvaie low floor.
Preluare text și foto: Tramvaie Brașov
Leave a Reply