Ultimul weekend de vară dedicat reciclării materialelor electronice, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Expoziția itinerantă „Recycle Your Technology” poposește în acest final de vară la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Vernisajul va avea loc vineri, 30 august, începând cu ora 18:00, iar de la ora 18:30, publicul este invitat să participe la „Recycle Talks”, o discuție alături de Elena Scutaru din partea Eco Positive și Suzana Dan din partea Fundației 9. Această discuție va aborda modalitățile corecte de reciclare a deșeurilor electronice și inițiative culturale și educaționale dedicate tinerilor.

„Proiectul „Recycle Your Technology” vizează un public divers și promovează practica reciclării, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Artiștii Gheorghe Iosif și Dorian Bolca, ambii recunoscuți pentru experimentele lor de sunet și imagine, respectiv în cadrul kinema ikon în Arad și Nava C2 în Timișoara, sunt implicați în acest proiect. Lor li se alătură alți doi artiști selectați prin open-call, Denis Flueraru și Sergiu Doroftei. Inițiativa are ca scop amplificarea mesajului ecologic al proiectului și încurajarea descoperirii unor artiști interesați de teme și metode în recycle art, în special în domeniul vechilor tehnologii.

Viziunile celor patru artiști, Dorian Bolca, [d s l x] Gheorghe Iosif, Denis Flueraru și Sergiu Doroftei, aduc proiectului „Recycle Your Technology” formă și conținut, prezentând patru instalații în care componentele unor aparate electrice/electronice, marcate de semnul obsolescenței, sunt transformate în generatoare de lumină, sunet și mișcare.

Creativitatea acestor artiști va fi, de asemenea, un catalizator pentru programul educațional „Care-i faza cu arta contemporană?”, prin intermediul căruia publicul va fi invitat să participe la un exercițiu de recontextualizare a componentelor diferitelor aparate electrice și de transformare a acestora într-un tip inedit de instalații cinetice.”

Astfel, în cadrul evenimentului, vor avea loc o serie de ateliere speciale dedicate celor peste 15 ani, care sunt curioși să descopere cum se pot realiza obiecte interactive multimedia și digitale din deșeuri electronice:

▪️ 31 august, 11:00 – 14:00 – Workshop Denis Flueraru, „Sonic Explorations”

Atelierul realizat de artist implică crearea unei instalații sonore de către participanți, folosind un microfon de contact pe care aceștia îl vor construi în cadrul atelierului.

▪️ 31 august, 15:00 – 18:00 – Workshop Sergiu Doroftei, „Creating a Theremin”

În cadrul atelierului realizat de artistul Sergiu Doroftei, tinerii vor construi împreună cu acesta un Theremin. Thereminul este o instalație de sunet realizată prin descompunerea mai multor radiouri și casetofoane, combinând banda de casetă audio pentru a înregistra în loop o lucrare sonoră.

▪️ 07 septembrie, 11:00 – 14:00 – Workshop gH. [d s l x], „Artefact Sonic: Spații Sonice”

Instalații sonore care combină ideea graffiti-ului cu puterea imersivă a sunetului. Scopul său este de a transforma spațiile obișnuite în medii sonore captivante, utilizând playere MP3 ascunse sau camuflate, integrate în electronice reciclate.

▪️ 10 septembrie, 13:00 – 16:00 – Workshop Dorian Bolca, „Lămpi Dimabile”

Atelier de creație pentru realizarea lămpilor cu intensitate reglabilă din carcase, părți și resturi de electronice vechi (TV, radio, lămpi, ceasuri etc.).

Și tu poți să te implici!

Telefoanele, radiourile, televizoarele cu tub, sistemele audio, boxele și camerele video sunt doar câteva dintre electronicele pe care artiștii le-au (re)utilizat în realizarea lucrărilor multimedia.

Pentru a continua și a susține această campanie de reciclare, vă invităm să aduceți și un obiect tehnologic pe care nu îl mai folosiți. În cadrul expoziției noastre, veți găsi un spațiu dedicat colectării aparatelor electrice ieșite din uz, iar aceste obiecte vor fi utilizate direct în cadrul workshop-urilor desfășurate în timpul expoziției.

„Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei.

Mai multe detalii despre evenimente găsiți pe pagina de Facebook a proiectului: Recycle Your Technology.

________________________

Parteneri: Rezidența9, Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Volens, Eco Positive

Graphic design: Sorina Popescu

Rezidența9 este centrul cultural al Fundației9, fondată și susținută de BRD Groupe Société Générale. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.