În decembrie 2021, PMP Brașov a inițiat o petiție prin care cerea Primăriei Brașov să participe la licitația pentru achiziția tronsonului de stradă Emanoil Bernfeld, dintre Ioan V Socec și Ștefan Baciu. PMP Brașov solicita conducerii Primăriei Brașov și consilierilor locali să participe la licitația organizață de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice în data de 20 decembrie 2021. Petiția a fost depusă la Primărie în data de 17 decembrie 2021, dar Primăria Brașov nu a primit răspuns nici până în prezent.
La finalul săptămânii trecute, PMP Brașov, prin secretarul Silviu Ambruș, a precizat că Primăria Brașov nu a participat la licitație, iar tronsonul de stradă a fost cumpărat de omul de afaceri Ede Erdely prin interpus, pe persoană fizică. Ca urmare, petiția prin care se cerea participarea la licitație a fost modificată și acum se solicită exproprierea tronsonului de stradă.
Terenul a fost scos la licitație cu suma de pornire de 100.000 euro, sumă achitată de omul de afaceri.
Președintele unei Asociații de prorietari din zona Avantgarden Tractorul, unde se află și tronsonul de stradă, Valentin Adi Tronaru, a precizat că că în zonă sunt aproximativ 500 de apartamente, iar locuitorii aleg să ocolească tyronsonul de stradă în discuție datorită stării foarte proaste în care se află.
Trebuie precizat că este neasfaltat, neiluminat și fără trotuare. Președintele asociației de propietari a mai precizat că în această iarnă nu s-a făcut deszăpezire. O altă problemă este prezența câinilor.
Primarul Allen Coliban spune că urmează să aibă o discuție cu proprietarul pentru a vedea care sunt pretențiile acestuia, dar că există și varianta de expropriere.
„Municipalitatea a informat încă din 2020 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) cu privire la faptul că terenul scos la licitație are destinația de drum și că este interesată de achiziția acestuia. Licitația a avut loc în decembrie 2021, când Ghidul notarilor publici prevedea o valoare a terenului cu destinație de drum de 20% din valoarea terenului deservit, iar raportul de evaluare al DGRFP prevedea o valoare de 40%, valabilă în anul 2020. Conform prevederilor legale, Municipalitatea poate achiziționa un bun, doar la valoarea rezultată în urma unei analize a unui evaluator autorizat ANEVAR, analiză care prevede în 2021 o valoare de 20% pentru terenurile aferente străzilor. Municipalitatea a informat DGRFP-ul cu privire la acest aspect, cât și la faptul că înstrăinarea acelui teren către altcineva decât autoritatea publică locală poate crea o problemă de acces cetățenilor din zonă.
Municipalitatea va continua procedurile pentru trecerea în domeniul public a acestui tronson de stradă, prin discuții cu noul proprietar, pentru a afla care sunt pretențiile acestuia. Municipalitatea ia în calcul posibilitatea exproprierii pe cauză de utilitate publică, la valoarea rezultată din evaluarea pe care municipalitatea o are pentru terenul respectiv, care reprezintă 20% din valoarea terenului pe care îl deservește drumul, procentul fiind valabil și în Ghidului notarilor publici din 2022.
Demersurile pe care Primăria Brașov le-a făcut pentru a intra în posesia terenului în cauză:
a) Încă din luna aprilie 2020, printr-o adresă transmisă Direcție Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP), Municipalitatea și-a exprimat intenția de a prelua în domeniul public acest teren, având în vedere că destinația sa este de stradă. Prin aceeași adresă, municipalitatea a solicitat DGRFP acordul pentru a executa lucrări de modernizare pe tronsonul de drum, pentru a reduce poluarea din zonă;
b) În iulie 2020,municipalitatea a revenit cu solicitarea de a amenaja tronsonul de drum și a solicitat transmiterea raportului de evaluare pentru a demara procedura de achiziție a terenului;
c) Reprezentanții Primăriei Brașov au participat la vizita pe teren a evaluatorului DGRFP, căruia i-au prezentat faptul că terenul supus executării silite este un tronson de drum;
d) În aprilie 2021, Primăria a depus o nouă solicitare la DGRFP, pentru a i se comunica stadiul în care se află procedura de executare silită;
e) În octombrie 2021, Primăria Brașov a depus o nouă adresă la DGRFP, prin care și-a exprimat intenția fermă de a participa la procedura de valorificare a terenului și a solicitat informații (data și locul) privind procedura de valorificare;
f) Pentru a putea participa la o procedură de achiziție, Municipalitatea are obligația de a face o evaluare a bunului supus achiziției. Având în vedere că DGRFP și-a propus să vândă acest teren în 2021, Municipalitatea a solicitat, conform prevederilor legale, unui expert evaluator, atestat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), să întocmească raportul de evaluare.
g) Începând cu anul 2021, conform Ghidului notarilor publici, care stabilește valorile de piață ale imobilelor, valoarea unui teren care are destinația de drum public este 20% din valoarea terenului pe care îl deservește. Prețul rezultat din evaluarea făcută în 2021 este de două ori mai mic decât cel rezultat din evaluarea făcută de DGRFP în anul 2020, când Ghidul notarilor publici prevedea că valoarea unui teren cu destinația de drum reprezintă 40% din valoarea terenului pe care îl deservește.
h) Având în vedere faptul că procedura de valorificare a avut loc în luna decembrie 2021, Municipalitatea a notificat DGRFP cu privire la modificarea valorii de calcul din Ghidul notarilor publici, cu faptul că datele din evaluare ar trebui actualizate conform prevederilor din ghidul pe anul 2021, adică în conformitate cu data la care are loc procedura, precum și cu faptul că valorificarea către un terț, în afara administrației publice locale, poate afecta cetățenii din zonă.
Cu toate acestea, DGRFP a luat decizia de a continua procedura de valorificare – în condițiile în care valoarea terenului scos la licitație era dublă față de prevederile ghidului valabile în 2021 – și de a înstrăina acel teren către un terț.”, a transmis Primăria Brașov.
Leave a Reply