Telefonul Amintirilor ajunge la Muzeul Amintirilor din Comunism
  • Între 16 octombrie și 15 noiembrie, îi poți ridica receptorul în Brașov pentru a asculta 10 fragmente sonore despre viața adolescenților în anii ’65-’74
  • Instalația face parte din cel mai nou proiect Muzeul Memoriei, „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), primul muzeu interactiv dedicat comunismului, care a pus accentul pe experiențele de zi cu zi ale oamenilor, face un pas important în continuarea misiunii sale de a păstra și transmite amintirile din perioada comunistă. În parteneriat cu Muzeul Memoriei, MAdC aduce acum la Brașov cel mai nou proiect, intitulat „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Un telefon vechi cu disc este calea prin care poți pătrunde în fragmente sonore din viețile celor care și-au petrecut adolescența în anii ’65-’74.

Între 16 octombrie și 15 noiembrie, îi poți ridica receptorul în Brașov, la Muzeul Amintirilor din Comunism (Bulevardul Eroilor 19), pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte din proiectul „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

„Telefonul cu disc este deja un obiect fascinant, iar publicul nostru tânăr, care nu a avut ocazia să îl utilizeze, este atras ca un magnet de el. Prin intermediul instalației ‘Telefonul Amintirilor’ aducem o dimensiune cu totul specială experienței, oferind vizitatorilor o fereastră către o lume din trecut, un trecut pe care nu l-au trăit, dar sunt extrem de curioși să îl descopere. Ne bucurăm să oferim, prin colaborarea cu Muzeul Memoriei, oportunitatea unei noi experiențe interactive emoționale, care va crea o legătură autentică între generații.” – Ioana Bejan, co-fondatoare MAdC

Conectând prezentul cu viitorul, instalația interactivă conține reconstituiri sonore din ziarele și știrile vremurilor, dar și vocile celor care și-au încredințat amintirile celei mai mari arhive de istorie informală: Muzeul Memoriei.

„Am creat Telefonul Amintirilor încă din 2017 și iată că, 6 ani mai târziu, este în continuare cea mai de succes instalație a proiectului nostru. Motivul este simplu: cei care am trăit cu telefoanele vechi trăim o undă de nostalgie când ridicăm și formăm un număr; pentru cei care nu le-au prins, este inedit. Dar, cel mai important, Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar exista. Anul acesta am deschis un nou capitol despre adolescența în comunism și rând pe rând vom merge cu diferite generații înapoi în trecut, printre băncile școlii sau liceului, pe drumurile vacanțelor și timpului liber, presărat de libertăți și restricții. În cadrul lui, am umplut Telefonul Amintirilor de amintiri despre acele vremuri, care de-abia așteaptă să fie descoperite”, spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe. Telefonul Amintirilor e o punte între generații, elementul de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i integra în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Despre Punctart

Punctart este un ONG cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară.

de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.