Studiu la nivel european privind sărăcia menstruală. Un semnal de alarmă privind sănătatea menstruală în Europa

Pe 28 mai, odată cu marcarea Zilei Mondiale a Igienei Menstruale, este momentul ca Uniunea Europeană să adreseze o problemă importantă care afectează peste 112 milioane de persoane din cele 27 de state: sărăcia menstruală și sănătatea menstruală.

Sărăcia menstruală înseamnă lipsa accesului la suficiente produse menstruale pentru a gestiona menstruația cu demnitate și confort.

Anul acesta, #MenstrualMattersEU– o mișcare lansată de o coaliție de organizații non-profit europene și coordonată de ONG-ul francez Règles Élémentaires – lansează o campanie menită să atragă atenția asupra nevoii urgente de acțiune. Deși problemele legate de menstruație au un impact major, ele rămân în mare parte invizibile în dezbaterile politice din Europa.

Studiul Povara sărăciei menstruale în Europa confirmă cât de adânc înrădăcinat este acest tabu în mentalul colectiv european, dar și cât de urgent este să aducem menstruația pe agenda publică și politică.

Mai mult de 4 respondente din 10 au fost afectate de sărăcia menstruală în ultimele 12 luni.

Până astăzi, nu a existat niciun set de date armonizat privind situația sărăciei menstruale în Uniunea Europeană. Însă, prin acest sondaj realizat la nivel european, se conturează o imagine îngrijorătoare a realității și impactului acestor probleme asupra sănătății menstruale:

  • 42% dintre respondente au experimentat sărăcie menstruală în ultimele 12 luni;
  • 54% din total respondenți nu au auzit niciodată de afecțiuni legate de menstruație;
  • 53% dintre respondente au fost nevoite să lipsească frecvent de la activitățile zilnice – cum ar fi mersul la școală, la muncă sau activitățile fizice – din cauza durerilor menstruale;
  • 51% din total repondenți consideră menstruația ca subiect tabu.

Aceste cifre nu sunt doar statistici. Ele reflectă milioane de vieți afectate de rușine menstruală, dezinformare și acces inegal la resurse de bază pentru sănătate.

Sănătatea menstruală nu este o problemă minoră – este o chestiune de acces la egalitate, demnitate și drepturi fundamentale.

Sondaj realizat de Règles Élémentaires și Opinion Way Healthcare în ianuarie 2025, pe un eșantion de 5.008 persoane din 27 de țări din UE, cu vârsta de peste 18 ani.

Prin această campanie, #MenstrualMattersEU face un apel către factorii de decizie și instituțiile europene pentru a adresa sănătatea menstruală ca o prioritate, prin acțiuni coordonate, cercetare, educație și asigurarea accesului la produse menstruale și servicii de sănătate menstruală:

  • Dezvoltarea unei abordări cuprinzătoare privind sănătatea menstruală, pe toate palierele, și integrarea acesteia ca domeniu esențial al politicilor de sănătate publică și egalitate de gen în UE;
  • Studierea fenomenului sărăciei menstruale în întreaga UE, pentru a ajuta statele membre să răspundă adecvat;
  • Evidențierea și susținerea ordinelor publice care urmăresc reducerea directă a sărăciei menstruale, inclusiv:
    – Reducerea TVA-ului pentru produsele de igienă menstruală
    – Reglementarea prețurilor produselor
    – Asigurarea accesului gratuit la produse menstruale pentru toate persoanele care au nevoie
    – Rambursarea produselor menstruale prin sistemele naționale de sănătate, atunci când este necesar;
  • Consolidarea capacității statelor membre în domeniul sănătății menstruale;
  • Creșterea gradului de conștientizare și diseminarea informațiilor despre menstruație și afecțiunile medicale asociate;
  • Finanțarea proiectelor dedicate sănătății menstruale și educației menstruale;
  • Încurajarea cercetării privind produsele de igienă menstruală cu scopul de a elimina substanțele toxice și pentru a le reglementa în vederea siguranței utilizării.

credit studiu: „Opinion Way survey for Règles Élémentaires”

Leave a Reply

Your email address will not be published.