Pe măsură ce documentele oficiale sunt puse la dispoziția publicului, vedem că situația în privința apei potabile este tot mai gravă. Despre situația apei potabile la Râșnov am început să scriu de la prima comunicare făcută de Horia Motrescu, care este consilier local din partea USR în CL Râșnov și care a făcut ca buletinele de analiză să fie publice.
Acesta atrage atenția din august 2021 asupra faptului că la Râșnov tratarea apei se face în mod necorespunzător. Astăzi revin cu un nou articol, în care veți găsi și cinci buletine de analiză, făcute publice tot de Horia Motrescu.
Dar până să vedeți buletinele, trebuie să știți că situația este cunoscută de autorități încă din 2013. La acea vreme primar în Râșnov era Adrian Veștea, actualul președinte al CJ Brașov, iar directorul GOSCOM (societate care a furnizat timp de doi ani apă potabilă în Râșnov fără a fi licențiată, după ce în noiembrie 2019 a rămas fără licență ANRSC) era Liviu Butnariu (timp de 10 ani a fost director), actualul primar din Râșnov.
În Master Planul din 2013, la pagina 128, la punctul 2.10.7.1 Infrastructură alimentare cu apă în orașul Râșnov, scrie următoarele:
„Calitatea apei tratate – pe parcursul controlului efectuat de MMDD referitor la calitatea apei furnizate populatiei, 92 de teste au fost efectuate pentru indicatorii NH3, Cl, coliformi totali, si coliformi fecali, cu urmatoarele rezultate:
• Pentru indicatorul NH3, 94 de teste au fost in conformitate cu limitele admise au fost in conformitate cu limitele admise;
• Pentru indicatorul clor, 73 de teste din 92 au fost gasite in neconformiate cu cerintele de calitate;
• Pentru indicatorul coliform bacteriologic, 5 teste din 92 au fost gasite in neconformitate cu cerintele de calitate;
• Pentru indicatorul coliform bacteriologic fecal, 4 teste din 95 au fost gasite in neconformitate cu cerintele de calitate;
Principalul motiv al acestor rezultate este desinfectia necorespunzatoare.
Problemele mari ale tratarii asa cum rezulta de mai sus, practic statia de clorinare nu functioneaza, cu repercursiuni nefavorabile asupra calitatii apei furnizate consumatorilor.”
De la 1 septembrie 2022 a intrat în activitate noua societate de Servicii Utilitare care a preluat de la Goscom alimentarea, canalizarea și salubritatea.
Cele cinci buletine de analiză pe care le menționam sunt din lunile aprilie, mai, iulie și august 2022, toate arătând că apa este cu bacterii.
În primul buletin puteți vedea că proba prelevată pentru analiză este de la ieșirea apei din stația de tratare Dobrice de pe str. Cloșca. La acest buletin toți parametri microbiologici au mari depășiri: germeni la 37C – 149; germeni la 22C – 170; bacterii coliforme – peste 620; E-coli – peste 620 și enterococi intestinali – peste 100.
De altfel, în raportul județean privind calitatea apei aferent anului 2021 publicat de către DSP Brașov în august 2022 (în urma demersurilor lui Horia Motrescu), Râșnov figurează printre localitățile neconforme, ca urmare a prezenței bacteriilor în apă.
Conform acestui raport, printre localitățile neconforme regăsim Tărlungeni; Feldioara; Zărnești: Tohanu vechi, Tohan Blocuri, Fabrica Ecopaper; Râșnov; Budila; Făgăraș; Augustin; Măieruș; Comăna; Lupșa; Cuciulata; Criț; Meșendorf; Fundata/Fundățica; Mercheașa; Jimbor; Ormeniș; Poiana Mărului; Bunești; Viscri; Vama Buzăului; Crizbav; Moieciu; Dumbrăvița; Vulcan; Colonia 1 Mai.
În continuare redau punctul de vedere al lui Horia Motrescu:
Tot ce am transmis în ultimii 3 ani despre dezinfecția apei după ureche și lipsa oricărui profesionalism în domeniul tratării apei în Râșnov se certifică prin rezultatele buletinelor primite de la DSP. Un specialist în domeniul alimentării cu apă și canalizare s-ar fi oripilat în toți acești ani de ce se petrece la Râșnov, dar nu a fost cazul pentru că nu a existat vreodată un asemenea specialist.
Situația de-a dreptul umilitoare e reprezentată (și) de faptul că cele două buletine de apă prelevată de la sediul Goscom de pe Izvor 6-8 au ieșit neconforme cu Legea 458/2002.
(Sursa Raportul DSP pe anul 2021 „Un sistem de aprovizionare este declarat neconform pentru un parametru atunci când cel putin 5% din totalul analizelor sunt neconforme pentru acel parametru, excepție făcând cei microbiologici: E.Coli și Enterococi pentru care și o singură analiză neconformă va determina declararea sistemului ca neconform. Vedeți buletinele la parametri Ecoli și Enterococi.
9 luni să achiziționezi un apometru. Explicații ZERO
Acea apă a fost consumată de râșnoveni.
Unde au informat responsabilii Goscom consumatorii? Când? Știe cineva? Sănătatea oamenilor a fost în pericol. De ce oare nu au postat buletinele pe site sau pe pagina de Facebook a Goscom/ Primăriei?
(2013-2022) sau 10 ani de NEPĂSARE, de bătut joc de sănătatea râșnovenilor
Stația de clorinare este amplasata la rezervorul tampon dar este nefuncțională, fiind închisă.
• Pentru indicatorul clor, 73 de teste din 92 au fost gasite în neconformitate cu cerintele de calitate.
Problemele mari ale tratarii asa cum rezulta de mai sus, practic statia de clorinare nu functioneaza, cu repercursiuni nefavorabile asupra calitatii apei furnizate consumatorilor.” (Pagina 128 din Master Plan)
Salarii achitate la timp din taxele râșnovenilor, rezolvarea problemelor întârzie de 10 ani.
Îi invit pe directorul Goscom și pe primarul orașului Râșnov să explice râșnovenilor de ce nu sunt capabili să trateze corespunzător apa nici după 20 de ani de la apariția Legii Calității Apei, să explice de ce au așteptat 10 ani sa remedieze o problemă identificată în anul 2013.”
Și în tot acest timp, autoritățile județene, prefect, director DSP și vicepreședinte CJ Brașov dau declarații politice. Și îl citez pe prefectul județului Brașov „Noi, autoritățile, suntem în aceeași tabără…”
Leave a Reply