Lucrările de reabilitare și schimbare de destinație la clădirea ,,Olimpia”, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, reîncep de luni, 4 aprilie 2022, după ce pe 28 martie 2022 s-a semnat un nou contract de execuție.
Anul trecut, pe 17 august, primul contract a fost reziliat pentru nerespectarea termenului de execuție și muzeul a trebuit să reia procedura de licitație pe Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).
Primul anunț a fost publicat pe 3 decembrie 2021 dar la licitație nu s-a prezentat nimeni. Al doilea anunț a fost publicat în SEAP la 30 decembrie 2021 și deschiderea ofertelor a avut loc pe 25 ianuarie 2022.
Valoarea totală estimată a investiției a fost de 2.403.652,22 lei, fără TVA.
Exicon Metal Construct, o firmă din Brașov, a fost singurul ofertant și îndeplinind condițiile de eligibilitate a fost declarat câștigător cu o ofertă de 2.287.665,37 lei, fără TVA, la care se adaugă 434.656,42 lei TVA. Termenul de execuție este de 3 luni de la predarea amplasamentului.
Pentru capitolul de lucrări referitor la asigurarea microclimatului, subcontractantul firmei câștigătoare este compania CLIMATRONIC BMS SRL din București. Dintre ultimele lucrări ,,la cheie” realizate de această firmă menționăm instalațiile de climatizare și purificare aer săli de operație la spitalul ,,Monza” – Clădire Metropolitan București și spații laboratoare secția Bacteriene la Pasteur filiala Filipești S.A. De asemenea, între beneficiarii companiei care se va ocupa de „sănătatea” pieselor istorice de la Olimpia sunt: Spitalul Bagdasar, Spitalul Filantropia și Spitalul Colțea din București, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, Medicover, Institutul Fizica Materialelor Măgurele (București), Farmec SA Cluj, INA Schaeffler Brașov, Emerson Cluj, Lukoil Ploiești etc.
Proiectul reamenajării Olimpiei pentru o destinație exclusiv culturală nu presupune modificări de ordin structural. De asemenea, nu se realizează intervenții sau modificări asupra fațadelor în afară de tratarea lemnului și înlocuirea tuturor închiderilor exterioare (ferestre și uși) aflate într-o stare avansată de degradare. Interiorul va fi amenajat cu finisaje specificate în tema de proiectare, astfel încât să corespundă exigențelor de calitate și imagine specifice destinației de spații expoziționale și culturale. Cu o atenție deosebită este tratată necesitatea asigurării microclimatului muzeal și securitatea clădirii. Astfel, Olimpia va beneficia de instalații moderne de microclimat și instalații tehnico-edilitare noi (electrice, sanitare, securitate). Toate lucrările trebuie să respecte rigorile statutului de monument istoric.
Primul contract a cuprins proiectare și execuție și a fost semnat pe 23 iulie 2020
Pe 23 iulie 2020, în urma finalizării procedurii de achiziție, a fost încheiat contractul de execuție „Proiect Tehnic + Execuție reabilitare, consolidare și schimbare de destinație a clădirii Olimpia” cu DEANDA PRIM INVEST SRL-D, urmând ca partea de proiectare să fie realizată de S.C. STIGMA BUILDING MANAGEMENT S.B.M. S.R.L. – societate subcontractantă. Contractul a fost semnat pentru valoarea totală de 1.520.886,7 lei, fără TVA, la care se adăuga 288.968,52 lei, reprezentând TVA, suma cu tot cu TVA fiind de 1.809.855,49 lei.
Până la sfârșitul anului 2020, executantul a finalizat serviciile de proiectare și a obținut pentru proiectul tehnic toate avizele necesare.
Pe 16 februarie 2021 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, iar pe 17 februarie 2021 a fost întocmit procesul verbal de predare a amplasamentului.
Modificarea proiectului
Prin nota de fundamentare din 26 mai 2021 a proiectantului s-a adus la cunoștința conducerii muzeului că pe parcursul derulării contractului de execuție a apărut necesitatea unei modificări a condiţiilor de implementare stabilite prin clauzele iniţiale ale contractului. Ca urmare a elaborarii documentației pentru detaliile de execuție au rezultat o serie de modificări impuse atât de constrângerile cerute de rigorile destinației de muzeu, cât și de condiționările de ordin legislativ, respectiv cerințe I.S.U. (aviz de securitate la incendiu și scenariul de securitate la incendiu).
O modificare foarte importantă pentru viitoarea amenajare muzeală este noua soluție tehnică propusă de proiectant pentru asigurarea microclimatului. Vechea soluție tehnică a fost abandonată în urma verificărilor și analizelor raportate la normele de conservare bunuri culturale și înlocuită cu soluția unui sistem profesional HVAC capabil să asigure ventilația corectă a spațiului și stabilitatea microclimatului expozițional, conform normelor de conservare în vigoare. Prin urmare, vechiul contract a fost diminuat cu costurile privind vechea instalație de microclimat și finanțatorul lucrărilor (Consiliul Județean Brașov) a aprobat, în data de 30 iunie 2021, modificarea listei de investiții prin introducerea sistemului profesional HVAC, în valoare de 378.614,23 lei (cu TVA).
Actualizarea documentației a cuprins și modificarea caracteristicilor tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termopan, pentru crearea și controlul unui microclimat stabil, respectiv a fost ales, în final, lemn stratificat stejar cu geam sticlă 4 anotimpuri și duplex, care asigură o transmisie ridicată a luminii (66%), o excelentă izolare termică și protecție împotriva razelor solare (doar 42% din energia solară pătrunde prin această sticlă, transmisia directă de căldură solară prin geam este redusă de 2 ori, reflectă căldura, absoarbe sunetul și reduce trecerea razelor UV). Indicatorii tehnico-economici pentru noua tâmplărie au fost actualizați cu suma de 567.803,43 lei (cu TVA).
Până la 31 iulie 2021 au fost recepționate și plătite lucrările pentru compartimentare și ignifugare mansardă, placări și tencuieli parțiale la parter, etaj și mansardă, montare țevi instalație de încălzire pentru etaj și mansardă; decopertări și igienizare terase și podea parter (zona expoziției permanente). Au fost achiziționate ventiloconvectoarele pentru sistemul de încălzire-răcire de la etaj și mansardă.
După 6 luni, cu doar 22% din lucrări executate, contractul a fost reziliat de către muzeu
În conformitate cu prevederile contractului de achiziţie publică din 23 iulie 2020, termenul de finalizare a lucrărilor era 17 august 2021. Modul în care au fost îndeplinite obligaţiile contractuale se reflectă în stadiul fizic al lucrărilor: 22 %! Prin urmare, Muzeul Județean de Istorie Brașov a notificat S.C. DEANDA PRIM INVEST S.R.L.-D rezilierea contractului. Contractul a fost de drept reziliat, fără punere în întârziere și fără orice formalitate prealabilă, pe 17 august 2021, iar recepția parțială a avut loc în perioada 15-20 septembrie 2021.
Astfel, în decembrie 2021, la momentul reluării licitației pentru continuarea lucrărilor la obiectivul „PT + Execuţie Reabilitare, consolidare și schimbare de destinație a clădirii Olimpia”, valoarea totală a investiției, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Brașov din 26 noiembrie 2021, a fost de 2.621.844,76 lei cu TVA.
Proiectul de design al expoziției de bază a fost finalizat
În paralel cu reabilitarea clădirii a început implementarea proiectului de amenajare muzeală, finanțată prin Mecanismul Financiar „Spaţiul Economic European și Norvegian 2014-2021”, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate, în valoare totală de 801.820 lei, din care 617.820 lei cheltuieli eligibile și 184.000 lei cheltuieli neeligibile, conform bugetului prevăzut în cererea de finanțare.
În prezent, expoziția permanentă „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan” se află la faza implementării proiectului de design.
Contractul pentru servicii de design a fost încheiat în data de 27 mai 2021, cu SC REPER ATELIER SRL din București, după ce procedura simplificată pentru atribuirea contractului a fost reluată de trei ori (la prima procedură nu s-a primit nici o ofertă iar la a doua procedură singurul ofertant nu a răspuns la solicitările de clarificări).
În planul de restaurare, pentru expoziția de la Olimpia au fost restaurate 169 de piese din colecția „Sport și Turism Montan”. 25 de bunuri culturale au fost clasate în patrimoniul cultural național, dintre care 2 bunuri culturale la categoria juridică TEZAUR.
A fost finalizată etapa de documentare științifică și etapa de organizare tematică a expoziției de bază, etape esențiale pentru amenajarea expoziției permanente și cu relevanță pe termen lung pentru realizarea expozițiilor temporare din cadrul noului muzeu. În total, au fost documentate 3411 subiecte cu relevanță pentru istoria sportului brașovean, împărțite în 80 de subiecte pentru secțiunea „Începuturile sporturilor”, 432 de subiecte pentru secțiunea „Sportul interbelic” și 2899 de subiecte pentru secțiunea „Sportul Popular”.
Sursa foto: Muzeul Sportului și Turismului Montan
Leave a Reply