37 de zile avans în construirea terminalului Aeroportului Internaţional Braşov, clădirea cu trei niveluri este ridicată în totalitate, iar în prezent se lucrează la acoperiş şi la faţadă.
subsolul este într-un progres foarte bun, realizarea acestuia fiind cea mai avansată din punctul de vedere al execuţiei. Aici va fi localizată cea mai mare parte a zonei tehnice. „Avem partea de sortare a bagajelor, ceea ce asigură un traseu pe cinci niveluri al bagajelor şi o verificare automată din punctul de vedere al substanţelor explozibile şi al narcoticelor. Această funcţiune ocupă cea mai mare parte a subsolului. Aici va fi localizată şi partea de preluare a bagajelor, odată descărcate din avion. Cu ajutorul unui plan înclinat ele vor fi duse la parter, în zona de unde vor fi ridicate de călători. Tot la subsol vom avea câteva funcţiuni legate de sistemele IT şi sistemele de urmărire a funcţionării benzilor; aici vor fi amplasate vestiarele şi spaţiile cerute prin legislaţie, unde vor fi cazaţi pasagerii indezirabili şi cei care nu au dreptul de la intra în ţară”, a explicat Alexadrul Anghel.
În ceea ce priveşte parterul, primul spaţiu cu care iau contact pasagerii este zona publică, un loc generos unde vor fi dispuse sistemele de afişaj şi zona de Check-in. La parter vor funcţiona birourile Poliţiei Transporturi, birourile agenţiilor de turism şi cele de informaţii, cele de închirieri auto, precum şi zona de Sosiri. Aici va fi sala de unde călătorii îşi vor ridica bagajele, în acest sens urmând să fie amplasate două carusele. În partea stângă a terminalului va exista o terasă deschisă, cu o vedere generoasă asupra întregii zone. Tot la parter, dar în partea dreaptă este poziţionat fluxul destinat zborurilor interne, un flux separat fiind cel destinat VIP-urilor, acestea urmând să aibă şi un salon dedicat. Fluxul pentru zboruri internaţionale va fi la etaj, cu o zonă de preîmbarcare, la parter.
La etajul I, în capătul din dreapta va fi poziţionat restaurantul unde vor putea avea acces atât pasagerii, cât şi însoţitorii acestora sau chiar persoane care fără a avea bilet de îmbarcare, şi-ar putea dori să vadă pur şi simplu activitatea din cadrul aeroportului. „La etaj vom avea amplasate fluxul de securitate, scannerele pentru bagajele călătorilor, cabinele poliţiei de frontieră şi cele vamale, spaţiile comerciale şi zona de pregătire a pasagerilor pentru îmbarcare. În partea stângă vor fi birourile angajaţilor aeroportului şi ale instituţiilor-suport care asigură funcţionarea şi operarea fluxurilor de securitate şi vamă, iar în partea dreaptă va fi un spaţiu larg şi generos destinat pasagerilor, care le va asigura confortul necesar şi îi va ajuta în ceea ce priveşte acomodarea şi pregătirea pentru zbor”, a adăugat Alexandru Anghel.
„Acum lucrăm la confecţia metalică şi la montarea grinzilor mari de la acoperiş. În 20 septembrie este termenul pentru finalizarea completă a acoperişului. Lucrăm la închiderea clădirii cu perete-cortină, adică profile de aluminiu şi sticlă, astfel încât până la sfârşitul lunii noiembrie clădirea să fie complet închisă, pentru a putea începe să lucrăm la finisajele interioare. În egală măsură, finisajele interioare şi lucrările la instalaţii – tubulatură, ţevi, cablaje – au fost demarate pe toate fronturile disponibile, atât la subsol şi parter, cât şi parţial la etaj. Partea de instalaţii propriu-zise urmează acestor etape, iar echipamentele aeroportuare vor fi montate în ultimul trimestru al execuţiei. În prezent, desfăşurăm simultan activităţi pe 85-90% din fronturile de lucru disponibile, însemnând lucrări la structură, faţadă, arhitectură şi partea de instalaţii”, a explicat Ionuţ Ioniţă, managerul de proiect de la firma Bog’Art.
Consiliul Judeţean Braşov a început evaluarea ofertelor depuse pentru o achiziție destinată dotării Aeroportului Internaţional Braşov.
Achiziţia pentru aeroportul de la Ghimbav este structurată pe trei loturi de echipamente, respectiv friction tester, autovehicul tractare friction tester şi echipament pentru comunicaţie sol-sol, valoarea totală a acestora fiind estimată la 2.368.159,99 lei (inclusiv TVA).
Astfel, în cadrul Lotului 1, administraţia judeţeană doreşte să cumpere un echipament de măsurare a coeficientului de frânare friction-tester, un sistem de umectare, un laptop echipat cu un dispozitiv de stocare portabil extern și imprimantă, contractul urmând să includă şcolarizarea personalului pentru operarea și întreținerea utilajelor, întreținerea și service-ul lor în perioada de garanție. Valoarea estimată pentru Lotul 1 este de 458.150 lei.
Lotul 2 include furnizarea unui vehicul de tractare friction-tester, întreţinerea şi service-ul acestuia în perioada de garanţie, valoarea estimată fiind de 195.920 lei.
Lotul 3 se referă la achiziţia echipamentelor pentru comunicație sol-sol, întreținerea și service-ul lor pe perioada de garanție, a căror valoare este estimată la 1.714.089,99 lei. Autoritatea contractantă a prevăzut un termen de livrare pentru toate aceste echipamente de 12 luni.
La termenul-limită stabilit pentru depunerea ofertelor în data de 17 august, autoritatea contractantă a înregistrat două oferte pentru Lotul 1, o ofertă pentru Lotul 2 şi două oferte pentru Lotul 3. În momentul de faţă, aceste oferte au intrat în etapa de evaluare.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply