Lucrările de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumurile naţionale DN 12 şi DN 13, înregistrează un progres de 60%, fiind deschise mai multe fronturi de lucru.
Unul dintre şantierele la care se lucrează intens în aceste zile este cel de reabilitare a podului peste râul Olt de la Augustin prin intermediul căruia este asigurat accesul rutier spre localitatea covăsneană Baraolt. Refacerea acestui pod, situat la kilometrul 12+125 pe drumul judeţean 131 B, este cea mai amplă lucrare de artă din cadrul proiectului. În momentul de faţă se lucrează la infrastructura şi suprastructura podului, o cale de rulare fiind desfăcută pe toată lungimea podului care măsoară 164,18 metri.
„Pe partea de infrastructură au fost executate injectările de fisuri și reparaţile cu mortare speciale, respectiv consolidarea culeelor, iar pe partea de suprastructură au fost schimbate aparatele de reazem şi s-au executat perforările cu ancore matate. De asemenea, au fost turnate plăcile de suprabetonare pe toate cele cinci deschideri ale podului. În execuţie este şi amenajarea albiei râului Olt. Au fost realizate săpăturile de adâncime, curăţarea şi defrişarea albiei, au fost aşternute anrocamentele din piatră brută şi 72% din saltelele de gabioane, fiind în lucru turnarea betonului peste saltelele de gabioane. Acest sistem reprezintă soluţia pentru lucrările executate în albii cu eroziune continuă”, a explicat Ionuţ Zota, reprezentantul asocierii de firme care implementează proiectul, SC Gott Strasse SRL – SC Perfect Consult Europe SRL – Hydrostroy AD. În urma lucrărilor, podul va avea o lăţime a căii de rulare de 7,80 metri şi trotuare măsurând un metru lăţime.
În ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea infrastructurii celor două drumuri judeţene incluse în proiect, respectiv DJ 131 (km 0+000–7+856) şi DJ 131 B (km 0+000–12+978), sunt în diverse stadii de execuţie mai multe tronsoane.
Astfel, de la intersecţia drumului judeţean 131 cu DN 13 şi până la intrarea în comuna Apaţa (km 5+500), au fost executate lucrările de excavație, urmate de aşternerea straturilor de balast, piatră spartă, precum şi a celor două straturi de asfalt. De asemenea, 80% din rigolele carosabile şi 90% din acostamente au fost executate pe segmentul de drum deja asfaltat.
În continuarea drumului, până la intrarea în comuna Ormeniş (respectiv până la km 4+800 din DJ 131 B), au fost aşternute stratul de balast și piatra spartă, iar lucrările intră în conservare pe perioada iernii, urmând ca imediat ce temperaturile vor permite să fie aşternut asfaltul. Aceeaşi etapă de execuţie se înregistrează şi pe tronsonul Ormeniş – Augustin, care urmează să fie asfaltat în primăvara anului viitor. Lucrările de refacere a drumului pe porţiunile situate în intravilanul localităţilor Ormeniş şi Augustin se vor realiza la începutul anului viitor.
Modernizarea drumului interjudeţean Covasna – Braşov este implementată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, accesat de Consiliul Judeţean Braşov pe Axa prioritară 6 a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 110.894.604,55 lei, iar contractul de execuţie a acestor lucrări are ponderea cea mai însemnată din cuantumum finanţării, respectiv 108.684.804 lei (cu TVA).
„Din fondurile europene se execută mai multe tipuri de lucrări care sunt în etape de realizare distincte: modernizarea drumurilor și a trotuarelor pe o lungime de 15,59 kilometri, amenajarea unor staţii de transport public, realizarea de rigole, şanturi, drenuri şi puţuri pentru evacuarea apelor pluviale, refacerea podeţelor transversale şi a celor care asigură accesul la drumurile laterale, precum şi reabilitarea a trei poduri. În cadrul proiectului mai sunt prevăzute construirea sau repararea unor ziduri de sprijin, amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată, precum şi devierea reţelelor de utilităţi pe porţiunile unde acest lucru este necesar. De asemenea, un sector de drum din intravilanul comunei Augustin va fi modernizat cu fonduri din bugetul local al Judeţului Braşov”, a menţionat Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului Braşov şi manager de proiect.
Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a evidenţiat modul cum s-au desfăşurat lucrările până în prezent. „Proiectul are un progres bun, chiar dacă pe parcurs au existat şi unele mici întârzieri. Apreciez calitatea lucrărilor executate şi am convingerea că asocierea de firme constructoare va reuşi să încheie modernizarea celor două tronsoane din drumul interjudeţean în termenul contractual convenit. După ce am reuşit să fim campioni ai Regiunii Centru la accesarea fondurilor europene destinate drumurilor, având 300 de milioane de lei atrase prin intermediul a patru proiecte, la nivelul Consiliului Judeţean ne pregătim pentru viitoarea perioadă de programare cu încrederea că vom reuşi să ne menţinem poziţia fruntaşă şi să dispunem de cât mai multe fonduri cu care să asigurăm în toate zonele judeţului Braşov o infrastructură rutieră la nivelul secolului 21”, a spus preşedintele CJ Braşov.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply