Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov reacționează la articolul din Libertatea care prezintă condițiile insalubre din spital

Spitalele din subordinea Consiliului Județean Brașov au făcut titluri în presa locală și presa națională pentru problemele pe care le au și le-au avut. Fără excepție, de când ne confruntăm cu pandemia Covid-19, cele șase spitale au fost pe rând în prim plan pentru problemele pe care le au: conflicte de management, spații insalubre, lipsă de echipamente de protecție și aparatură, lipsa dotărilor ATI.

De fiecare dată, spitalele au înțeles că dacă dau un comunicat de presă sau un punct de vedere semnat de conducere, dispar problemele și totul este în regulă.

Este și cazul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, care vine astăzi cu o replică la articolul Condiții insalubre pentru cadrele medicale cu COVID-19 internate la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov: „Mi-e frică să merg la duș. Toaleta au reparat-o pacienții”, publicat de Libertatea în 10 mai 2020.

În articol sunt prezentate imagini din Spital, care arată condiții demne de secol 19. Mai vedem și imagini cu mâncarea pe care o primesc pacienții Covid-19, care arată o calitate îndoielnică.

Imaginile au ajuns în atenția publicului, fiind puse la dispoziția publicației Libertatea de cadre medicale care sunt internate în Spital cu virusul Covid-19.

Aici vedem o „revoltă” a cadrelor medicale, ca urmare a faptului că acestea sunt nevoite să se trateze în sistemul medical despre care nu au zis nimic timp de 30 de ani sau au tăcut complice. Este ceea ce scria Adriana Hurjui în articolul Vremuri de pandemie. Partea I – COVID-19, anxietate și sistemul de sănătate. „Dacă până acum privilegiații se tratau în alte țări, iar bătălia pentru viață și supraviețuire era a cetățeanului simplu, nevoit să se trateze într-un sistem ignorant și ignorat, schema s-a mutat acum în totalitate în intern, dovedind că până și privilegiile pot avea limite în situații de criză. Chiar și personalul medical a fost nevoit să stea în carantină și să se trateze între aceeași pereți care până acum aduceau oroare pentru oamenii nevoiți să se trateze într-o țară în care sistemul de sănătate a fost subfinanțat, ignorat și furat”.

Cadrele medicale s-au speriat în cel mai autentic mod trăind rolul pacientului într-un sistem de sănătate deficitar. „Suntem doar niște numere într-o statistică”, scrie Libertatea.

Libertatea mai scrie și că DSP Brașov deschide o anchetă, „trebuie să facem o verificare a celor sesizate și să vedem care este situația acolo. Partea de curățenie curentă a suprafețelor evident că este obligatoriu să se facă și este responsabilitatea managerilor, a șefilor de secție și a personalului de întreținerea curățeniei”, a explicat inspectorul principal Anca Bâtiu, purtătoare de cuvânt a DSP. Adică DSP Brașov nu a făcut controale și nu știa situația din Spital? Dacă nu știa și nu a efectuat controale înseamnă că avem o problemă de competență. Dacă știa, atunci avem o problemă de acoperire a problemelor.

În continuare puteți citi replica Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov la articolul din Libertatea.

Sursa foto: Libertatea

Leave a Reply

Your email address will not be published.