Ședința extraordinară a CL Brașov din data de 4 octombrie 2021 rămâne ca un moment negru în politica locală și în democrația Brașovului prin solicitarea viceprimarului Flavia Boghiu de a scoate doi jurnaliști din ședința CL Brașov.
În ședința mai sus menționată, Flavia Boghiu, în calitatea sa de viceprimar, a solicitat președintelui de ședință ca cei doi jurnaliști să fie scoși din ședința CL. Trebuie precizat că președintele de ședință a fost Alexandra Crivineanu, consilier local PSD Brașov. Aceasta, în prima fază, a dat curs solicitării viceprimarului, cerând ca cei doi jurnaliști să părăsească sala. Ulterior, după intervenția secretarului municipiului, Adriana Trandafir, aceasta a revenit asupra deciziei.
Aici trebuie arătat lipsa de cunoaștere a legii din partea doamnei consilier Alexandra Crivineanu, care nu este la primul mandat în CL Brașov. De cealaltă parte, în cazul Flaviei Boghiu regăsim o interpretare a legii și a regulamentului de funcționare al CL Brașov, interpretare care a generat un derapaj de la democrație din partea dânsei. Derapajul este cu atât mai mare cu cât profesia viceprimarului Flavia Boghiu este aceea de sociolog.
Ca să vedeți cum s-au desfășurat lucrurile în timpul ședinței, atașez înregistrarea integrală a ședinței din 4 octombrie 2021. A fost un du-te vino asupra subiectului pe parcursul întregii ședinței, la care veți vedea că au intervenit și alți consilieri. În susținerea derapajului viceprimarului Flavia Boghiu au intervenit trei colegi de partid, consilierii locali Andrei Oniga, George Boroda și Beatrice Moraru.
Cu privire la situația descrisă mai sus, am solicitat doamnei viceprimar un punct de vedere. Solicitarea am transmis-o purtătorului de cuvânt Sorin Toarcea, la data de 7 octombrie 2021. De atunci și până la scrierea acestui articol nu am primit niciun răspuns. Am retrimis solicitarea ieri, 11 noiembrie 2021, la momentul la care am văzut adresa Avocatului Poporului adresată primarului Allen Coliban cu privire la acest subiect.
În adresă, Avocatul Poporului face următoarele precizări:
- autoritățile și instituțiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acțiunile publice organizate de acestea.
- autoritățile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare și funcționare să desfășoare activități specifice în prezența publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activități.
Mai redau și recomandarea emisă de Avocatul Poporului pentru primarul Allen Coliban:
1. Primarul Municipiului Brașov, județul Brașov, în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, va proceda la luarea măsurilor legale care se impun pentru diseminarea la nivelul conducerii autorității publice locale, precum și la nivelul membrilor Consiliului Local Brașov a informațiilor privind dispozițiile legale conform cărora autoritățile și instituțiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acțiunile publice organizate de acestea, în scopul prevenirii unor limitări ce pot aduce atingere caracterului public al ședintelor consiliului local.
2. Primarul Municipiului Brașov, județul Brașov, va informa Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, asupra măsurilor dispuse privind comunicarea prezentelor informații.
Din adresa Avocatului Poporului regăsim și un răspuns pe care Primăria Brașov l-a dat acestuia:
- situația la care se face referire a avut loc în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Brașov, condusă de către un președinte de ședință, ales de către plenul Consiliului Local;
- modul de desfășurare a ședințelor de Consiliul Local este reglementat de Codul Administrativ aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, art. 123, precum și prin Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local, aprobat prin H.C.L. nr. 612/2019, modificata și completata prin H.C.L. nr. 67/2021.
- potrivit Codului Administrativ, art. 154 pct. (5), rolul primarului, în cadrul ședințelor Consiliului Local, este de a participa și exprima punctul de vedere asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, precum și de a formula amendamente de fond sau forma asupra oricăror proiecte de hotărâri, inclusiv ale altor inițiatori, și nu de a gestiona modul de desfășurare a acestor ședinte.
Sunt câteva considerente care trebuie menționate cu privire la răspunsul Primăriei Brașov. Pe de o parte, vedem un text evaziv, care nu tratează derapajul doamnei viceprimar. Un text scris pentru că trebuia dat un răspuns.
Pe de altă parte, mai trebuie spus că primarul Allen Coliban nu a participat la ședința respectivă, el fiind reprezentat chiar de Flavia Boghiu. În această situație, raportat la al treilea punct din răspunsul Primăriei Brașov, se ridică întrebarea de ce a fost discutat un subiect care nu era pe ordinea de zi a ședinței CL?
Și un alt aspect pe care îl vedem este acela al neasumării responsabilității și a transmiterii acesteia asupra președintelui de ședință. Față de acest aspect, PSD Brașov, prin Alexandra Crivineanu, a declarat următoarele:
„Stimată doamnă Viceprimar Flavia Boghiu,
Stimați colegi consileri locali USR Brașov,
Stimați brașoveni,
Scriu aceste rânduri, pentru o corectă și mai bună informare, în calitate de președinte de ședință al Consiliului Local Brașov.
Astăzi mi-a parvenit răspunsul scris al instituției Avocatului Poporului dat celor doi reprezentanți ai presei, ce au fost prezenți la ședința de Consiliu Local din data de 4 octombrie 2021, jurnaliști ce au fost implicați într-un eveniment mai puțin fericit pentru democrația și independența presei din România.
Am constatat că, așa cum reiese din punctul de vedere prezentat de Primăria Brașov instituței Avocatului Poporului în această speță, „vina” sau mai frumos spus, responsabilitatea o are președintele de ședință.
Doamna Boghiu, așa cum reiese și din filmare, vă reamintesc, dumneavoastră ați insistat ca cele două persoane să iasă din sala de ședință, insistând că nu au ce căuta fără cerere scrisă, depusă în prealabil. Ba mai mult, în tot acest demers ați fost susținută de colegii dumneavoastră de partid, consilierii locali USR, fiind și ei foarte vocali și vehemenți pe acest subiect.
Practic, oricine urmărește înregistrarea ședinței, își va da seama că ați blocat intrarea în ordinea de zi, solicitând în mod repetat, evacuarea celor două persoane aflate în sala de ședință, fiind întreruptă în demersul meu de a continua ședința.
Consiliul Local are competența de a stabili un cadru legal, numai pentru luarea cuvântului în ședințele de Consiliu Local.
Regulamentul Consiliului Local este prevăzut în Anexa Hotărârii de Consiliu Local nr. 67/2021 și prevede la:
(4^2 ) În sensul prezentului regulament, persoanele interesate sunt acelea care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: justifică interesul de a acționa în sensul dispozițiilor Art. 33 din Codul de Procedură Civilă și fie au domiciliul sau reședința pe raza municipiului Brașov, fie dețin o proprietate sau desfășoară o activitate autorizată pe raza municipiului Brașov. Dovada îndeplinirii condițiilor menționate anterior se face odată cu depunerea, cu cel puțin 48 ore înaintea ședințelor ordinare sau 24 ore înaintea ședințelor extraordinare, a unei cereri de participare (însoțită de documente doveditoare) prin care se menționează punctul de pe ordinea de zi asupra căruia se dorește luarea cuvântului și se justifică interesul. Persoanele interesate pot lua cuvântul exclusiv pe punctul de pe ordinea de zi menționat în cadrul cererii de participare. Durata luării de cuvânt poate fi limitată de președintele de ședință, în funcție de obiectul dezbaterii precum și de complexitatea ședinței. În acest scop, luările de cuvânt ale persoanelor interesate vor fi limitate la o intervenție în favoarea proiectului și o intervenție în defavoarea proiectului. Ordinea intervențiilor se stabilește în funcție de data și ora depunerii cererilor. Luările de cuvânt vor fi limitate la 3 minute.
Așadar, Consiliul Local, prin hotărârile sale a stabilit doar procedura luării de cuvânt, nu și cea a prezenței fizice în sala de ședință. Condițiile prezenței în sală sunt date de art. 138 alin. (1) și (2) coroborate cu dispozițiile art. 182 alin. (4) din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile și completările ulterioare.
Acestea fiind menționate, mă voi asigura ca, pe perioada în care prezidez ședințele de Consiliu Local, niciun reprezentant al mass-media sau orice cetățean al acestui oraș, să nu mai aibă parte de un tratament represiv din partea Viceprimarului Brașovului sau a altor colegi consilieri locali.”
În final, vă invit pe dumneavoastră să răspundeți cererii formulate de PMP Brașov, prin Radu Paul: „Organizația județeană Brașov a Partidului Mișcarea Populară cere demiterea/demisia viceprimarului Flavia Boghiu pentru încălcarea dreptului cetățenilor la informații de interes public.”
Sursa foto: Facebook/Flavia Boghiu
Leave a Reply