Săptămâna aceasta a avut loc la Primăria Brașov o întâlnire în care a fost prezentat stadiul proiectului Spitalului Regional. La întâlnire au participat, fizic sau on-line, primarul Allen Coliban, Venera Vlad, reprezentant BERD, parlamentarii Anca Predescu, Marian Rasaliu, Mihail Veștea, Marius Gheorghe Toanchină, Gabriel Andronache, Tudor Benga, Andrei Miftode, Irineu Darău, precum și Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, și Șerban Todorică, vicepreședintele Consiliului Județean.
Principala miză a acestei întâlniri este aceea de a coaliza forțele politice locale pentru a cere Ministerului Sănătății și Guvernului emiterea Hotărârii de Guvern fără de care nu se poate merge mai departe cu proiectul Spitalului Regional.
Regăsim acest aspect în declarația senatorului USR Irineu Darău: „Suntem într-un moment esențial, în care Ministerul Sănătății și Guvernul au responsabilitatea să dea drumul efectiv la acest proiect, singurul pas rămas fiind o hotărâre de Guvern în timp util.”
Același lucru este menționat și de Venera Vlad, reprezentanta BERD: „Cert este că pentru a trece la etapa următoare este nevoie de o hotărâre de guvern care să decidă asupra acestor aspecte esențiale.”
La rândul său, primarul Allen Coliban a spus că „în acest moment suntem în faza în care depindem doar de o „semnătură“ a guvernului, pe care și-a asumat-o ministerul Sănătății prin protocolul semnat anul trecut cu primăria. Primarul Brașovului a solicitat implicarea parlamentarilor în urgentarea obținerii acestei hotărâri de guvern. Conform calendarului convenit pentru construcția spitalului, orice întârziere după 1 iulie 2022 în adoptarea hotărârii de guvern ar însemna ca brașovenii și locuitorii din regiune să nu aibă un spital modern, la standarde europene, până în 2028.”
Emiterea acestei Hotărâri de Guvern până cel târziu în luna iulie a acestui an ar permite lansarea licitației PPP în trimestrul patru al lui 2022.
O altă miză a întâlnirii este aceea de a consolida soluția parteneriatului public privat ca singură soluție realistă și sustenabilă prin care poate fi construit spitalul. Este vorba de soluția Facility Management PPP, despre care primarul Allen Coliban spune: „Este un proiect la care administrația locală brașoveană a lucrat în ultimii cinci ani și care a trecut prin faza de studiu de prefezabilitate și acum studiu de fezabilitate, și care a ajuns în forma actuală pornind de la ideea de parteneriat public privat. Un parteneriat public privat sub forma «Facility Management PPP», adică o formă în care partenerul privat s-ar ocupa de tot ce înseamnă procedură de achiziție, partea de proiectare, partea de construire, iar partea publică ar plăti pentru disponibilitatea serviciului. În ultimul an și jumătate am semnat un acord cu Consiliul Județean și cu Ministerul Sănătății, dat fiind că e foarte important să ne unim forțele și să fim o voce unită la nivel central, pentru că putem dezvolta cu succes acest proiect doar prin parteneriat, doar printr-o colaborare. Prin această colaborare noi ne-am asumat rolul de lider de proiect, am făcut toată partea de management de proiect până în această fază. Potrivit parteneriatului, Consiliul Județean, așa cum deja se întâmplă, operează infrastructura de sănătate și va fi cel mai probabil organizația care va opera serviciile medicale în noul spital, iar Ministerul Sănătății are rolul foarte important de a garanta finanțarea pentru un astfel de demers. Dacă ne uităm la dimensiunea unei astfel de investiții – și mă refer aici la orice spital regional, nu doar la cel din Brașov – dimensiunea și zona în care ne uităm este de ordinul a 500 de milioane de euro. Este o investiție semnificativă, pe care din punct de vedere bancar este imposibil să o susțină doar o unitate administrativ teritorială locală. În acest context, este foarte important să înțelegem care sunt opțiunile. Este foarte important să înțelegem că avem un proiect matur, un proiect consistent, un proiect care este gata pentru finanțare, și totodată să discutăm de perspective pentru a realiza acest lucru.”
Atașez aici și prezentarea făcută de Primărie în cadrul întâlnirii.
Vorbim de o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro fără TVA, din care 440 milioane de euro construcția și 50 de milioane de euro echipamentul medical. Din spusele primarului, mediul privat din acest parteneriat „s-ar ocupa de tot ce înseamnă procedură de achiziție, partea de proiectare, partea de construire, iar partea publică ar plăti pentru disponibilitatea serviciului”.
În final, întrebările pe care le ridic vizează asumarea instituțiilor implicate în realizarea spitalului, Primăria Brașov, CJ Brașov și Ministerul Sănătății, ce sunt dispuse fiecare să facă, punctual, pentru Spital? Ce sume sunt dispuse să aloce? Ce angajamente financiare sunt dispuse să-și asume?
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply