Festivalul Braşov Science, Education & Technology (SETbv), ediția a treia, este organizat de Asociația District Hub și Centrul Cultural Apollonia din Brașov.
Think in the future este expresia care redă cel mai bine orientarea și spiritul festivalului, deschiderea către oameni și aducerea ideilor și a aspirațiilor lor pe o scenă publică în care dialogurile se desfășoară sub semnul raționalității și toleranței.
Dialogurile SETbv
Continuând o idee concretizată la ediția anterioară, organizatorii propun, în 22 noiembrie, de la ora 17:30, la Centrul Cultural Apollonia – Modern (Bd. Griviţei, nr.65), un dialog despre experiențele universitare a patru studenți români, în care vor fi abordate subiecte referitoare la activitățile academice, oportunitățile de studiu și de dezvoltare profesională, dar și despre ce presupune viața de student în 2024. Invitații panelului sunt Delia Bobe de la Universitatea Transilvania din Brașov, Alex Iova de la Universitatea Politehnica din București, Noela Maria Szeker de la University of Cambridge și Miruna Urdea de la University of Amsterdam.
În 23 noiembrie, de la ora 17:30, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură (Str. Michael Weiss, nr.22), Mircea Dumitru, Vicepreședintele Academiei Române şi profesor la Universitatea din București, abordează tema relaționismului semantic – o perspectivă inovatoare asupra reprezentării, atât în limbaj, cât și în gândire. Subiectele abordate în această conferință vor fi despre referință, opacitate semantică și holism semantic. Mircea Dumitru propune publicului o variantă de a înțelege cum mintea noastră acordă semnificație elementelor cu care lucrăm și cum experiențele noastre ajung să fie reale prin intermediul înțelesurilor pe care le proiectăm.
Workshopuri, cursuri, seminare
Antonia și Rareș Jeflea, doctoranzi în cadrul Departamentului de Studii Culturale al Eberhard Karls Universität Tübingen, continuă seria de cursuri și dezbateri Culture Shift: De la Triburi la TikTok, în 19 noiembrie, de la ora 18:00, în format online. Tema propusă pentru această întâlnire este Cum arată familia astăzi în contextul feminismului și drepturilor minorităților sexuale?
Vineri, 22 noiembrie, de la ora 15:00, Muzeul de Științe din Brașov organizează atelierul Știința interactivă. Cu experimente inedite, în tandem, arta și știința sunt îmbinate într-o formă prin intermediul căreia participanții pot să descopere fenomenele din fizică, biologie, matematică și astronomie.
Prima sesiune din 2024 a workshopului de Climate change, susținut de Oana Manițiu, este programată în 22 noiembrie, de la ora 17:00, la Centru Comercial Magnolia. Temele abordate în cadrul evenimentului se referă la cum și de ce arată mediul nostru înconjurător aşa acum, la cât de normale sunt aceste fenomene în istoria Terrei și cum ne dictează trecutul şi prezentul geografic viitorul.
În 23 noiembrie, de la ora 15:00, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Adrian Sandu susține Seminarul de Filosofie, în care va aborda conceptul de Dumnezeu din perspectivele lui Anselm și R. Dawkins. Seminarul este adresat, în special, elevilor de liceu și studenților.
În 26 noiembrie, de la ora 13:30, la sediul Autoliv, specialiștii companiei susțin, pentru elevii de liceu, un workshop centrat pe securitatea cibernetică în social media. Subiectele abordate în cadrul evenimentului se referă la interacționarea cu ceilalți în social media, la ce e bine și ce nu e bine să postăm și la modalitățile de evitare a agresiunilor pe social media.
Linkurile de înscriere la workshopuri, cursuri și seminare sunt accesibile aici, pe http://setbv2024.districthub.ro, secțiunea Program sau Workshopuri.
Proiecție de film
Vineri, 22 noiembrie, de la ora 19:30, la Centrul Cultural Apollonia – Modern (Bd. Griviţei, nr.65), este programată proiecția filmului Mrs. Buică (2023), regizat de Eugene Buică.
Printr-o combinație de umor negru și introspecție profundă, Eugene Buică reușește să surprindă, prin intermediul unei camere, povestea familiei sale, fără să-i adauge efecte cinematice. Filmul devine un documentar tragicomic care surprinde povestea unei familii disfuncționale de imigranți români, explorând tensiunile și dinamica complexă dintre membrii săi.
Proiecția filmului este urmată de un dialog între public şi regizorul Eugene Buică, întâlnirea fiind moderată de Laura Căpățână.
Accesul la evenimentele din cadrul SETbv este liber, în limita locurilor disponibile!
Detalii despre evenimente şi programul complet sunt disponibile pe http://setbv2024.districthub.ro, respectiv pe reţelele de socializare ale Asociaţiei District Hub şi ale Centrului Cultural Apollonia!
Despre Asociația District Hub
Asociația District Hub activează în domeniile educațional, social și civic și colaborează cu actorii sociali relevanți pentru fiecare dintre cele trei dimensiuni ale activității asociației.
În domeniul educațional, District Hub dezvoltă programe și proiecte pentru a contribui activ la promovarea și dezvoltarea unui sistem educațional modern, adaptat nevoilor actuale ale societății românești.
Printre programele permanente ale Asociației District Hub se numără Seminarul de Filosofie și WebinarulDH. De asemenea, Asociația District Hub a organizat o serie de evenimente relevante pe plan local, precum Noaptea Cercetătorilor Europeni Brașov 2020 sau Educația: Soluții europene la provocări locale, singurul eveniment local organizat sub egida Conferinței privind viitorul Europei. De asemenea, la nivel local, Asociația District Hub derulează studiul Barometrul Educațional pentru județul Brașov, prima ediție a acestuia fiind lansată în luna martie a anului 2021. Din 2021, la inițiativa unor elevi din Brașov, Asociația District Hub organizează MentoratDH, un program de consiliere și orientare în carieră adresat elevilor de liceu. În 2024, pornind de la nevoia de informare a tinerilor în contextul alegerilor naționale și europene, Asociația District Hub a inițiat un program nou, Workshopurile DH, în care tema abordată este Cultura politică și manipularea în spațiul public.
Leave a Reply