Miercuri, 23.11.2022, CNAIR lansează licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate necesar construcției autostrăzii Brașov – Bacău, prin transmiterea spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Anunțul de Participare pentru lansarea procedurii de achiziție publică FINALIZARE STUDIU DE FEZABILITATE AUTOSTRADA BRAȘOV – BACĂU.
Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare va fi vizibilă în SICAP ulterior publicării Anunțului de Participare.
Durata contractului de proiectare este de 28 de luni, din care 24 de luni pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate. Valoarea estimată a procedurii de 45.044.901,90 lei fara TVA. Termenul limită de depunere a ofertelor este 16.01.2023.
Autostrada Brașov – Bacău va asigura o legătură rutieră modernă între Moldova și Transilvania.
Reamintesc că ieri, 22 noiembrie 2022, la București, la sediul CNAIR, a avut loc un protest împotriva proiectării defectuase a autostrăzii A13 Brașov – Bacău pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe și contra refuzului CNAIR SA de a participa la un dialog constructiv pe aceasta temă.
Redau și mesajul celor care protestează:
„Noi, nu suntem împotriva autostrăzii A13 – Brașov – Bacău, ci împotriva proiectării defectuoase pentru comunitățile locale și păgubitoare financiar pentru Statul Român ca beneficiar și Uniunea Europeană ca finanțator a acestui tronson.
Reamintim faptul că de la sfârșitului lunii ianuarie 2022, locuitorii acestor două comunităti au semnalat, la toate forurile naționale și internaționale, nereguli grave în proiectarea acestei autostrăzi – singura autostrada proiectată CONFINDENȚIAL în secolul XXI, anul 2022.
În acest sens:
Petiția Nr. 0399/2022 a fost înregistrată și declarată admisibilă (Cf. D 103434 11.10.2020) de Comisia pentru Petiții a Uniunii Europene și a fost solicitată Comisia Europeană să efectueze o investigație preliminară; totodată petiția a fost transmisă Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Comisiei pentru Transport, Turism a Parlamentului European.
La data de 1.11.2022, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României a inițiat o dezbatere pe tema autostrăzii A13 Brașov – Bacău. CNAIR SA a refuzat participarea la această dezbatere. Au fost prezenți: reprezentanții locuitoriilor, primarul comunei Hărman (jud. Brașov), primarul comunei Ilieni (jud. Covasna), subprefect jud. Covasna. Cu toții au cerut reproiectarea tronsonului Brașov – Sfântu Gheorghe al autostrăzii A13 și prezența specialiștilor în teren pentru a parcuge variantele posibile, făcute public până în decembrie 2020 (și care nu includeau „varianta optimă”, agreată confidențial – conform documente oficiale – în iunie 2021).
Deși nu a participat la dezbaterea inițiată de Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul Românie, CNAIR S.A. a anunțat, într-un comunicat de presă oficial în data de 2.11.2022, că a postat pe SICAP Caietul de sarcini pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada A13 Brașov – Bacău. Până astăzi 21.11.2022, caietul de sarcini respectiv nu se află pe SICAP.
Așa cum am cerut și la dezbatera inițiată de Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României precum și în memoriul adresat acesteia (înregistrat cu nr. 4C-4/299/2022/01.11.2022), NOI CEI 1770 (UNA MIE ȘAPTE SUTE ȘAPTEZECI din cca. 2000 locuitori cu drept de vot) de locuitori din comuna Ilieni (jud. Covasna) și satul Podu Oltului, com. Hărman jud. Brașov) CEREM:
1. Excluderea acestei variante de traseu pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe (jud. Covasna).
2. Reanalizarea variantelor inițiale de traseu, care nu includeau această variantă (conform proiectantului au fost nouă variante de traseu pe acest tronson care nu includeau aceasta variantă declarată optimă de către proiectantul care a reziliat contractul pentru studiu de fezabilitate – activitate de proiectare care s-a validat prins însăși cererea de reziliere a contractului) și analizarea multicriteriala a acestora în scopul găsirii variantei optime.
3. Retragerea caietului de sarcini de la biroul de achiziții al CNAIR S.A. sau retragerea acestuia de pe SICAP dacă, în acest moment (22. 11.2022) a fost publicat pe site-ul de achiziții publice.
4. Formularea unui nou caiet de sarcini care să țină seama de realitățile din teren, de solicitările noastre și de cele cerute în mod public de autoritățile locale și județene în cadrul dezbaterii publice inițiate de de Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României.
NOI, locuitorii din comuna Ilieni, Jud. Covasna și satul Podu Oltului, com.Hărman, jud. Brașov, NU VOM PERMITE, conform legislației actuale, imixtiunea, pe proprietățile noastre pentru măsurători și sondaje în vederea finalizării studiului de fezabilitate al A13, tronsonul Brașov – Bacău – în varianta considerată optimă. De asemenea NOI, locuitorii din comuna Ilieni, Jud. Covasna și satul Podu Oltului, com.Hărman, jud. Brașov vom lupta pe orice cale legală pentru ca autostrada A13 – Brașov – Bacău SĂ FIE REALIZATĂ IN SPIRITUL ȘI LITERA LEGII.”
Leave a Reply