Municipalitatea a anunțat, astăzi, proiectele câștigătoare din domeniul protecției mediului care au obținut finanțare de la bugetul local prin Ghidul pentru mediu. Comisia de evaluare a selectat 6 dintre cele 10 proiecte depuse și declarate eligibile. Valoarea totală a celor șase proiecte este de 476.148 lei.
„Anul acesta avem șase proiecte de mediu câștigătoare, care vin să completeze programele municipalității în acest domeniu. Mă bucur pentru că brașovenii vor beneficia de o diversitate mare de acțiuni și activități care au rolul să facă din orașul nostru un oraș mai prietenos cu mediul, dar și cu cetățenii săi. Avem proiecte de amenajare a unor spații verzi în jurul blocurilor, de dezvoltare a infrastructurii de drumeție, de colectare selectivă sau de transformare a unei străzi, pentru o perioadă de timp, în zonă pietonală și zonă verde. Avem și un proiect care va readuce la viață vechile biciclete nefolosite, dar și va promova acest tip de transport. Valoarea finanțării, în acest an, a crescut de cinci ori față de prima ediție a acestui ghid, ajungând până la 100.000 de lei/proiect. Fiecare dintre aceste proiecte vor avea activități și în timpul Forumului Orașelor Verzi, care va avea loc între 5 și 11 septembrie. Vă aștept ca, împreună, să facem din Brașov capitala verde a României”, a declarat primarul Allen Coliban.
Proiectele câștigătoare sunt:
- „Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV.
Valoarea finanțării: 44.500 de lei.
Descriere activități principale: Proiectul își propune, ca în perioada 15 iulie – 30 octombrie, să evalueze potențialul de drumeție /mobilitate lentă de pe întreaga zonă deluroasă și montană a municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea lor în valoare la standarde europene. Proiectul va analiza dezvoltarea infrastructurii de drumeție și va propune soluții pentru dezvoltarea drumeției de calitate.
- „Street Delivery Brașov – Shared Spaces“, al Fundației Cărturești.
Valoarea finanțării: 99.500 de lei.
Descriere activități principale: Pornind de la misiunea de reconversie a spațiului public prin pietonalizare și prin extensia spațiilor verzi, obiectivul general al proiectului Street Delivery Brașov 2022 este oferirea unui spațiu comun de reconectare la spiritul orașului și de petrecere a timpului liber, în care brașoveni de toate vârstele, minorități și turiști (atât din alte orașe românești cât și din afara României) să interacționeze liber și să colaboreze în cadrul unor serii de activități culturale și ateliere educaționale pe teme de sustenabilitate și ecologie. Aceste eveniment se va derula în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie, în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom.
- „Recicleta: Proiect social, de mediu și mobilitate“, al Asociaţiei ,,Noua Uzină”.
Valoarea finanțării: 97.199 de lei.
Descrierea activității principale: Scopul principal al proiectului este schimbarea mentalității în ce privește reutilizarea bicicletelor nefolosite și conștientizarea impactului asupra mobilității și independenței care se generează prin readucerea lor la viața. Oricine intră în contact cu acest proiect înțelege că există la nivel local un mecanism accesibil prin care poate da valoare unor biciclete vechi, care pot aduce un beneficiu semnificativ celor care au cea mai mare nevoie. În acest scop vor fi colectate, recondiționate și apoi donate biciclete.
- „Sunete reciclate“, al Asociației Culturale Fanzin
Valoarea finanțării: 46.949 lei.
Descrierea activităților principale: Crearea a 7 instalații muzicale din materiale reciclate de care vor beneficia copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, pe o perioadă de 30 zile între 12 august și 11 septembrie. Proiecție a 3 documentare și 2 filme pentru copii în perioada 12 -14 august. Organizarea a 3 ateliere educative și creative despre reciclare în perioada 12 -14 august. Evenimentele se vor desfășura în Parcul Nicolae Titulescu și în Cartierul Coresi.
- „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“, al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.
Valoarea finanțării: 98.450 lei.
Descrierea activităților principale: Proiectarea lucrărilor pentru creșterea calității a 5 spații verzi din jurul blocurilor de locuințe, până la data de 15 August 2022. Derularea dezbaterilor pe tema reamenajării spațiilor verzi din jurul blocurilor de locuințe în cadrul a 5 asociații de proprietari, pe o perioadă de 30 zile. Creșterea calității unui spațiu verde de minim 500 mp din jurul blocurilor de locuințe.
- „Co2Lectam separat împreună!“, al Fundației The Institute.
Valoarea finanțării: 100.000 de lei.
Descrierea activităților principale: Educarea în mod direct și conștientizarea copiilor și adolescenților în ceea ce privește importanța colectării separate și informarea tinerilor și adulților cu privire la managementul deșeurilor, prin campanii derulate în rețelele de socializare; colectarea și prezentarea – în cadrul FOV – a datelor preliminare pentru minim 70 de instituții publice din Brașov în ceea ce privește emisiile lor de carbon provenite din gestionarea deșeurilor și din consumurile de utilități.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply