În luna februarie, în urma activităților întreprinse, poliţiştii de imigrări din Braşov în cooperare cu Gruparea Mobilă de Jandarmi „Burebista” Brașov și Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov au depistat 7 cetățeni străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească țara noastră în termen de cel mult 30 zile. Totodată, reprezentanţii societăţilor comerciale au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 70.000 lei.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Braşov au efectuat, în luna februarie, mai multe acțiuni și controale, în cooperare, cu Gruparea Mobilă de Jandarmi „Burebista” Brașov și Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, pe linia prevenirii și combaterii șederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor, pe raza de competență.
Astfel, în cadrul acțiunilor întreprinse au fost depistați 7 cetățeni străini, cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, 3 din Egipt, și câte 2 din Sri Lanka și Venezuela, care desfăşurau activităţi lucrative, fără forme legale la societăți comerciale din domeniul construcţiilor.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că străinii au intrat legal pe teritoriul României, 2 dintre aceștia fiind posesori de vize de lungă ședere, însă nu respectau scopul pentru care le-a fost acordată viza și munceau fără aviz de muncă. Ceilalți 5 cetățeni sunt titularii unor permise de ședere obținute în scop de muncă, însă își desfășurau activitatea la un alt angajator fără ca în prealabil acesta să solicite noi avize de muncă.
Ca urmare a celor constatate, polițistii de imigrări au revocat dreptul de ședere și au emis pe numele cetățenilor străini decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească țara noastră în termen de cel mult 15, respectiv 30 de zile.
Totodată, reprezentanţii societăţilor comerciale au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 70.000 lei, în conformitate cu prevederile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea unor astfel de acţiuni privind combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.
Totodată, vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0268407500 int.20356 şi tel./fax 0268324288. sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.
***
Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).
În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.
Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.
Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.
Leave a Reply