A fost lansat în dezbatere publică, în 14 septembrie, proiectul de HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Complex multifuncțional – Sală polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov”.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti, la adresa de e-mail: transparenta@mlpda.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunţului.
Hotărârea de Guvern
Nota de fundamentare
Anexa
Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 404.557.000 lei, din care 390.398.000 lei acoperită de Minister și CNI, iar restul de 14.159.000 lei acoperită de Municipiul Brașov.
UAT Municipiul Brașov va finanța, din venituri de la bugetul local cheltuielile totale în sumă de 14.159 mii lei (inclusiv TVA), constituite din: cheltuieli pentru amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea utilităților, cheltuieli pentru proiectare faza studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, topografic, studiu peisagistic, studiu trafic și circulație, studiu de utilizare energie alternativă, cheltuieli pentru faza de proiectare a proiectul tehnic și detalii de execuție, cheltuieli pentru procurare și montajul echipament post de transformare, taxa de timbru arhitect, cotele aferente datorate Inspectoratului de Stat în Construcții și Casei Sociale a Constructorilor, precum și cheltuielile aferente execuției efective a lucrărilor pentru asigurarea și racordarea la utilitățile aferente obiectivului de investiții: energie electrică, apă, canal, gaze sau alt tip de combustibil utilizat și salubritate, conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Anexa nr. 3 la Ordonanța Guvernului nr. 25/2001, cu modificările și completările ulterioare, cheltuieli aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Brașov nr. 467/20.08.2020.
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente construirii obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de „C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul subprogramului „Săli de sport”, obiectivul de investiții fiind inclus în lista-sinteză aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.
Dar cel mai important lucru care apare în nota de fundamentare este aspectul de mediu. La rubrica 4. Impactul asupra mediului, aflăm că „Obiectivul de investiții „Complex multifuncțional – Sală polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov” nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă, conform Deciziei etapei de încadrare nr. 52 din 06.03.2020, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.”
Cum e posibil ca o investiție de această dimensiune să nu aibă nevoie de evaluarea impactului asupra mediului? Mai ales în contextul în care amplasamentul este pe un teren mlăștinos.
Leave a Reply