EFSA și partenerii săi din întreaga Europă au revenit cu „Safe2Eat” 2025, extinzându-și raza de acțiune și angajamentul față de cetățeni. Aflată acum în al cincilea an, campania își propune să le ofere consumatorilor informații și sfaturi clare, bazate pe date științifice, cu privire la siguranța alimentară, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză în privința alimentelor.
Ca urmare a succesului campaniei „Safe2Eat” de anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și partenerii săi naționali din întreaga Europă lansează ediția din 2025, cu o acoperire mai largă și promisiunea de a le oferi consumatorilor informații clare, bazate pe știință, privind siguranța alimentară. În acest an, campania se extinde la 23 de țări, față de 18 în 2024, marcând o etapă semnificativă în misiunea sa de a ajuta mai mulți europeni să facă alegeri alimentare cu încredere.
Țările participante pentru 2025 sunt Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania și Turcia.
Partenerul din România al EFSA este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al cărei președinte este dr. Alexandru Nicolae Bociu.
Pe parcursul anului va avea loc o gamă largă de inițiative „Safe2Eat” atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Consumatorii sunt încurajați să viziteze site-ul oficial site-ul web al campaniei, să exploreze materialele educaționale și să se implice în conținutul campaniei pe rețelele sociale folosind #Safe2EatEU.
Atingerea unui public mai larg, schimbarea atitudinilor: aspecte importante în 2024
„Safe2Eat” a atins niveluri record de impact în 2024. Conform unui sondaj Ipsos realizat în decembrie, campania a ajuns la peste 45 % din publicul țintă din Europa, o creștere semnificativă față de 19 % în 2023. Prin intermediul unei combinații de acțiuni pe platformele de comunicare socială, parteneriate cu influenceri și inițiative media direcționate, „Safe2Eat” a implicat cu succes peste 50 de milioane de europeni, consolidând importanța siguranței alimentare în deciziile zilnice.
Campania a influențat, de asemenea, atitudinea consumatorilor. Rezultatele sondajului au arătat că cei care au recunoscut campania erau mai predispuși să ia în considerare siguranța la cumpărarea de alimente. În plus, a existat o diminuare notabilă a impresiei că informațiile privind siguranța alimentară sunt prea tehnice sau complexe, respondenții declarând că știu mai multe despre prevenirea riscurilor alimentare.
Ce este nou în 2025?
Pe baza realizărilor de anul trecut, în 2025 campania „Safe2Eat” își propune să își adâncească impactul prin:
- Extinderea la 23 de țări, inclusiv cinci noi participanți, lărgind raza de acțiune și implicarea campaniei în întreaga Europă.
- Abordarea principalelor preocupări ale consumatorilor cu privire la siguranța alimentară, cum ar fi rolul științei în asigurarea siguranței alimentelor, importanța etichetării clare a alimentelor și beneficiile reducerii risipei alimentare.
- Îmbunătățirea accesibilității informațiilor privind siguranța alimentară prin resurse noi, ușor de înțeles, adaptate la diferite medii demografice și contexte culturale.
EFSA se angajează să aibă succes pe termen lung
„Pe măsură ce consumatorii europeni navighează într-un peisaj alimentar complex, este esențial ca ei să se simtă abilitați să facă alegeri în cunoștință de cauză”, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url. „Campania Safe2Eat face legătura între știința siguranței alimentare și deciziile de zi cu zi, oferind informații clare și practice care susțin încrederea consumatorilor. Odată cu extinderea la și mai multe țări în 2025, facem încă un pas pentru a ne asigura că fiecare cetățean european are acces la orientări fiabile, bazate pe știință, privind siguranța alimentară.”
Despre EFSA
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este o agenție a Uniunii Europene înființată în 2002 cu scopul de a servi drept sursă imparțială de consiliere științifică pentru responsabilii cu gestionarea riscurilor și de a asigura comunicarea cu privire la riscurile asociate lanțului alimentar.
EFSA furnizează baza științifică pentru legile și reglementările menite să protejeze consumatorii europeni de riscurile legate de alimente și cooperează cu partenerii naționali pentru a promova coerența informațiilor publice privind siguranța alimentară în UE.
Leave a Reply