Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030.
Persoanele interesate pot transmite propuneri și observații până la data de 14 decembrie 2021.
Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:
- Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti
- Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G
- Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
- Prin poşta electronică la adresa consultare.publica@mt.ro.
În cadrul Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030, România își propune ca până în 2030 să să realizeze un Studiu de Fezabilitate pentru construcția unei linii de mare viteză Constanța – București – Budapesta.
Conform Planului Investițional, Studiul de fezabilitate ar trebui să evidențieze printre altele:
- sustenabilitatea investiției (analiza cost-beneficiu);
- deservirea principalelor centre urbane și a polilor de creștere pe direcția sud est – nord vest;
- să aibă în vederea faptul de a nu dubla alte investiții care au obiectiv asemănător (modernizarea în curs a coridorul feroviar Rin – Dunăre);
- analiza formelor de relief, impactul asupra mediului și propunerea de soluții pentru sectoarele critice identificate;
- să se realizeaze în baza unor studii de teren specifice (geologice, topografice și de mediu);
- să prevadă viteza de operare a trenurilor: mare viteză / viteză sporită (200 km/h, 250 km/h, 300 km/h, peste 300 km/h).
În urma unei analize preliminare realizată de către experții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii au rezultat două potențiale abordări:
- Un aliniament sustenabil din punct de vedere economic și social pentru dezvoltarea unei căi ferate de mare viteză / viteza sporită ar fi: București – Pitești – Curtea de Argeș – Sibiu – Mediaș – (Tg. Mureș) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor. Această soluție ar urma să fie validată de rezultatele studiului de fezabilitate. Lungimea căii ferate de mare viteză are o lungime de aproximativ 590 km și ar urma sa aibă un cost estimat de 25 – 30 mil. EUR/km (ceea ce ar conduce la un cost estimat al investiției de aproximativ 17 mld.EUR).
- Un aliniament hibrid ce include secțiuni modernizate la nivelul 160 km/h pentru o parte a traseului (traversări montane, culoare existente), respectiv aliniament nou cu viteză de peste 200 km/h în funcție de aspectele geografice și cele de rentabilitate economică pe anumite porțiuni ale traseului.
În acest context, este propusă realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția primei căi ferate de mare viteză din România cu un cost estimat de 120 mil. EUR (142 mil. EUR cu TVA).
Documente supuse consultării:
Leave a Reply