Primarul Allen Coliban a avut astăzi o discuție, on-line, cu reprezentanții unităților de învățământ private din municipiul Brașov, atât cele acreditate, cât și cele autorizate, pentru a vedea care sunt problemele acestui sector, dar și pentru a găsi împreună cu aceștia soluțiile de redresare a acestui tip de învățământ.
„Am avut o discuție și o întâlnire astăzi la DSP, în care am abordat și situația învățământului din municipiul Brașov, inclusiv cel privat. Știu că unele dintre ele sunt legate și de partea financiară, și de felul în care se face diferența între autorizat și acreditat și de vidul cumva lăsat de situația actuală și de legislația în zona aceasta. Am văzut astăzi o primă reacție din partea ministrului Educației cum că vor fi redeschise școlile. Nu știu în ce condiții și care care a fost comunicatul, dar pe de altă parte văd migrația aceasta spre centrele educaționale, spre after-school-uri, a unei părți dintre copiii care studiau la dumneavoastră. Din punctul meu de vedere, politicul ar trebui să ia deciziile pe baza unor date și pe baza unor opinii din partea specialiștilor, și cu asta încerc să vă fac mai clar poziția mea cu privire la închiderea sau nu a școlilor. Deci, pe de o parte ar trebui să pornim de la o analiză și de la niște păreri ale unor specialiști. Pe de altă parte, măsurile pe care le aplicăm ar trebui să fie echitabile și coerente. Dacă lași o portiță în întregul sistem, va fi sabotat orice mecanism. Legat de filozofie, am văzut că unele țări merg pe ideea de a proteja partea de educație și pun presiune pe mediul economic; la noi, cumva, decizia a fost mai mult sau mai puțin în sens invers, am spus «izolăm o parte și izolăm partea aceasta de întâlniri și relaționare, interacțiune între oameni, începând de la școală de la vârste mici până la târguri restaurante și așa mai departe, dar încercăm cumva să protejăm mediul economic». Este o decizie pe care știm cu toții, o ia Guvernul, se ia la nivel central, avem foarte puține mecanisme și pârghii la nivel local. Singurul lucru care a a ținut de noi, pe Comitetul Local Pentru Situații de Urgență, a fost să aliniem partea de creșe la tot ceea ce însemna circuitul, lanțul educației – grădinițe școli și așa mai departe. Ar fi fost cumva ciudat dacă nu făceam acest lucru. Cam asta a fost logica. Iar logica dintr-o perspectivă imunologică este aceea de a închide un sector, a măsura, a vedea rezultatele și după aceea a ajusta aceste măsuri. Și, noi nu am făcut altceva la Brașov decât să ne aliniem la deciziile de la București și la deciziile la nivel județean. Mă opresc pe subiectul de ce închidem sau de ce nu închidem. În rest, cred că e foarte important să culegem opinii și să avem dialog cu specialiștii din zona atât a educației, cât și a medicinei”, a declarat primarul Allen Coliban în deschiderea întâlnirii.
Discuțiile s-au concentrat pe modul în care închiderea unităților de învățământ, începând cu luna martie, a afectat funcționarea sistemului privat de învățământ, atât din punct de vedere educațional, cât și financiar. Astfel în foarte multe situații, copiii de la unitățile de învățământ private au migrat către centrele educaționale și after-school-uri, deoarece acestea au profitat de o lacună legislativă, nefiind încadrate ca unități de învățământ. Unul dintre participanții la discuție a dat și un exemplu, din 100 de preșcolari, 60 au plecat la un centru educațional. Ceea ce l-a făcut pe reprezentantul acelei școli să spună că, din păcate, respectarea legislației în domeniul învățământului i-a cauzat mai multe probleme.
O altă situație dificilă cu care se confruntă unitățile de învățământ private este cea a finanțării. Dacă în cazul celor acreditate nu sunt probleme deoarece banii sunt virați în funcție de costul standard per elev, în cazul celor care sunt doar autorizate, aceste sume nu se pot acorda. Solicitarea participanților a fost ca primarul să facă demersuri pe lângă reprezentanții guvernului în teritoriu pentru modificarea legislației în materie. Unul dintre reprezentanții unei școli private participate la întâlnire a prezentat și un calcul cu pierderile pe care le-a avut unitatea de învățământ de la începutul pandemiei. Potrivit acestuia, în lunile în care activitatea a fost suspendată, pierderile cumulate au ajuns la 110.000 de euro. Din acest motiv, solicitarea reprezentanților mediului de învățământ privat este ca Municipalitatea să găsească soluții de sprijin pentru redeschiderea acestor unități, cel puțin la nivel de preșcolari, clasa 0 și clasa I, mai ales că, din punctul lor de vedere, ,,nu poți să înveți un copil să scrie și să citească prin intermediul computerului, ca să nu mai vorbim de interacțiune socială”.
Primarul Coliban a subliniat faptul că nu putem modifica, la nivel local, regulile conform cărora se închid unitățile de învățământ, dar putem să implementăm acele măsuri care să ducă la reducerea numărului de cazuri la nivelul Brașovului. Iar, în paralel, putem să facem demersuri la nivel central pentru soluționarea finanțării acestor unități de învățământ, și, în același timp, să reglementăm și acele centre educaționale care profită de lacunele legislației și reprezintă o concurență neloială pentru unitățile de învățământ care funcționează în legalitate.
Având în vedere problemele cu care se confruntă aceste sector, primarul Coliban a invitat, din nou, peste două săptămâni, reprezentanții unităților de învățământ din mediul privat la o nouă rundă de discuții.
La întâlnire, pe lângă cele 5 unități de învățământ acreditate și cele 6 autorizate care funcționează la nivelul Brașovului, au participat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și consilieri locali.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply